Η αμφιβολία που μπορεί να μπει ανάμεσα στο ζευγάρι, ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάτι έχει αλλάξει, χωρίς να μπορείς να το προσδιορίσεις ή να το αποδείξεις. Και σε ποιον δεν έχει συμβεί άλλωστε! Υποψίες ότι ίσως ο σύντροφός σου το «έχει δίπορτο»…

Η απιστία μπορεί να είναι τραυματική και αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια σχέση. Ενώ πολλοί άνθρωποι αιφνιδιάζονται αν και όταν ανακαλύψουν ότι ο σύζυγος ή ο σύντροφος τους απατά, άλλοι μπορεί να υποψιαστούν απιστία εξαιτίας ενεργειών που ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες τους συμπεριφορές.

Ποια είναι τα 11 σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο σύντροφός σου σε απατάει;

  1. Αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας
    Αν διαπιστώσεις ότι η επικοινωνία με τον σύντροφό σου δεν είναι πια τόσο συχνή ή τόσο ουσιαστική, τότε ίσως υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν μοιράζεται την μέρα του μαζί σου, αν αποφεύγει τις συζητήσεις, ακόμα και τους τσακωμούς, αν γενικά σε αγνοεί τότε ξεκίνα να ψάχνεις την αιτία.
  2. Αυξημένο ενδιαφέρον για την εξωτερική του εμφάνιση
    Σίγουρα το να προσέχει κάποιος τον εαυτό του και την εμφάνισή του είναι θετικό, αλλά όταν παρατηρήσεις τον σύντροφό σου ξαφνικά να ντύνεται καλύτερα απ’ ότι συνήθως, να αλλάζει το στυλ των ρούχων του και γενικά να φοράει ρούχα που δεν έχεις ξαναδεί, μπορεί να είναι σημάδια απιστίας.
  3. Περισσότερος χρόνος μακριά από το σπίτι
    Αν ο χρόνος που περνάει ο σύντροφός σου αλλού αυξάνεται ή παρατηρείς αδικαιολόγητες απουσίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ότι ο σύντροφός σου περνάει χρόνο με κάποια άλλη. Ειδικά όταν οι απαντήσεις του είναι ασαφής σχετικά με το που ή με ποιον ήταν, ή όταν ξεκινάει ξαφνικά μια καινούργια δραστηριότητα στην οποία δεν θέλει να συμμετέχεις κι εσύ.
  4. Αλλαγές στη συμπεριφορά του
    Μπορεί να παρατηρήσεις μια πιο αρνητική συμπεριφορά σε απλά καθημερινά πράγματα, να είναι πιο επικριτικός, να έχει αμυντική συμπεριφορά όταν του ζητάς εξηγήσεις για τις πράξεις του και γενικά να θέλει περισσότερες συγκινήσεις στη ζωή του.
  5. Ψέματα
    Η έλλειψη ειλικρίνειας σε μια σχέση είναι σημάδι ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Αν ο σύντροφός σου λέει ψέματα για μια απιστία, πολύ πιθανόν να σου λέει ψέματα και για άλλα πράγματα. Όταν είναι νευρικός σε ερωτήσεις και αποφεύγει να απαντήσει, όταν οι φίλοι του έχουν διαφορετική στάση απέναντί σου ή όταν φαίνεται να τον κυριαρχεί η μυστικοπάθεια, τότε αυτό κάτι σημαίνει.
    Είναι ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με διάφορες μελέτες οι άνθρωποι που έχουν απατήσει τους συντρόφους τους τείνουν να είναι καλύτεροι στο να εντοπίζουν οι ίδιοι τα ψέματα και την εξαπάτηση.
  6. Αποφυγή
    Aν ο σύντροφός σου σε είναι αποφεύγει, αυτό μπορεί να είναι σημάδι απιστίας καθώς μερικές φορές οι άνθρωποι που απατούν αποφεύγουν τους συζύγους ή τους συντρόφους τους για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες ερωτήσεις σχετικά με το πού ήταν ή με ποιον ήταν μαζί ή για αποφύγουν αισθήματα ενοχής.
  7. Κατηγορεί εσένα για απιστία
    Όταν κάποιος νιώθει ενοχές για κάτι που έχει κάνει, μπορεί να μεταφέρει αυτά τα συναισθήματα ενοχής στο άλλο άτομο, κατηγορώντας το ότι κάνει το ίδιο πράγμα. Στην περίπτωση αυτό ο σύντροφός σου μπορεί να σε κατηγορήσει ότι τον απατάς, παρόλο που δεν του έχεις δώσει κανένα λόγο να το πιστεύει αυτό.
  8. Αδιαφορία
    Όταν ο σύντροφός σου δείχνει απάθεια ή έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που αγαπούσε, αυτές οι αλλαγές μπορεί να αποτελούν μια περαιτέρω ένδειξη για μια εξωσυζυγική σχέση. Αν για παράδειγμα φαίνεται να βαριέται εσένα, τη δουλειά του, τα παιδιά, τα χόμπι ή ακόμα και τη ζωή του γενικότερα, αν δε δείχνει να ζηλεύει καθόλου μ’ ό,τι κι αν λες κι αν αδιαφορεί για διάφορες οικογενειακές εκδηλώσεις.
  9. Αλλαγές στη σεξουαλική σας ζωή
    Σίγουρα θα υπάρχουν αλλαγές στη σεξουαλική σας ζωή με την πάροδο του χρόνου, όμως σύμφωνα με μελέτες η επίδειξη ξαφνικά υπερβολικού ενδιαφέροντος ή καθόλου ενδιαφέροντος για σεξουαλικές δραστηριότητες μπορεί να αποτελεί σημάδι απιστίας. Ειδικά αν ο σύντροφός σου, σου ζητάει πολλά καινούργια πράγματα ή αν βρεθείς ξαφνικά με κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση, χωρίς εσύ να έχεις αλλάξει κάτι στη σεξουαλική σου ζωή.
  10. Οικονομικά προβλήματα
    Αν παρατηρείς χρεώσεις στις πιστωτικές ή χρεωστικές σας κάρτες που δεν μπορείς να δικαιολογήσεις, αν ξαφνικά το κόστος διάφορων ειδών αρχίζει να γίνεται έντονο θέμα συζήτησης μεταξύ σας και γενικά βλέπεις να αναβάλλονται πράγματα που σχετίζονται με μεγάλες χρηματικές δαπάνες, όπως τυχόν ανακαινίσεις ή ταξίδια, τότε αυτό ίσως προμηνύει απιστία.
  11. Αλλαγές στο πως χειρίζεται την τεχνολογία
    Είναι πολύ σύνηθες απιστίες να αποκαλύπτονται συχνά στο διαδίκτυο, όπως έχουμε αναφέρει και στο podcast μας με την ψυχοθεραπεύτρια Αναστασία Τσελεκίδου (άκουσέ το, αν το δεν το έχεις κάνει ήδη!). Το κινητό τηλέφωνο του συντρόφου σου μπορεί επίσης να αποκαλύψει σημάδια απιστίας, όπως στα γραπτά ή τηλεφωνικά μηνύματα. Μήπως έχει αλλάξει τους κωδικούς του και δεν τους έχει μοιραστεί μαζί σου, σου στέλνει διαρκώς μηνύματα, ή ξαφνικά εξαφανίζεται για λίγες ώρες; Σίγουρα δεν είναι αθώα σημάδια

Να τονίσουμε ότι αυτά είναι απλά σημάδια, χωρίς να σημαίνει ότι όποιος τα κάνει, έχει ταυτόχρονα και παράλληλη σχέση. Όπως και να έχει όμως, σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείς τη σχέση σου λίγο καλύτερα και να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα, αν όλα αυτά σου θυμίζουν κάτι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και όταν αντιμετωπίσεις τον σύντροφό σου με κατηγορίες για απιστία, θα το αρνηθεί. Αν δεν έχεις αδιάσειστα στοιχεία ή αποδείξεις, οι περισσότεροι δεν θα παραδεχτούν ποτέ την απιστία.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να καταλάβεις αν ο σύντροφός σου λέει ψέματα, στο κάτω κάτω ζεις μαζί του και τον γνωρίζεις αρκετά καλά. Αν όμως εκείνος αρνείται συνεχώς να μιλήσετε και γενικά να διαχειριστείτε τις αλλαγές που έχεις παρατηρήσει, τότε καλό θα ήταν να σκεφτείς τη βοήθεια ενός ειδικού, ενός σύμβουλου γάμου, για να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα μεταξύ σας. Μη φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια, μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να ξεδιαλύνεις την κατάσταση.

Πηγές: Evolution Psychology, Internet Fidelity, American Association for Marriage and Family Therapy, Practice in Clinical Psychology Journal