H νοοτροπία ανάπτυξης βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις αποτυχίες, να αναπτύξουν θάρρος και ακόμη και να μεγαλώσουν επιτυχημένα παιδιά. Ίσως το πιο ελκυστικό είναι ότι περισσότερο από το ταλέντο και το IQ, η αλλαγή από μια πάγια νοοτροπία σε μια νοοτροπία ανάπτυξης είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για επιτυχία.

Αν σκεφτείς προσεχτικά θα διαπιστώσεις ότι οτιδήποτε έχεις πετύχει ποτέ στη ζωή σου, είναι επειδή ανέπτυξες μια συγκεκριμένη δεξιότητα ή συνήθεια ή νοοτροπία. Η νοοτροπία ανάπτυξης, που επινοήθηκε από τη διάσημη ψυχολόγο και καθηγήτρια του Στάνφορντ Carol S. Dweck, Ph.D, βοηθά τους ανθρώπους να βλέπουν την απογοήτευση ως μια ευκαιρία να αναπτυχθούν και να μάθουν νέες δεξιότητες. Οι πυλώνες της εξυμνούν την περιέργεια και το πάθος έναντι του ανταγωνισμού και της ανταμοιβής.

Ο καθένας παίζει ενεργό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του. Πολύ συχνά κάποιος κατηγορεί τον εαυτό του όταν δεν πετυχαίνει έναν στόχο ή δεν πραγματοποιεί μια απόφαση. Συνήθως πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι αρκετά καλός, αρκετά έξυπνος, δε δούλεψε αρκετά σκληρά ή δεν προσπάθησε αρκετά. Στην πραγματικότητα όμως αυτό συμβαίνει είναι επειδή δεν ανέπτυξε τις δεξιότητες, τις συνήθειες, τη νοοτροπία και την πειθαρχία που χρειαζόταν για να πετύχει αυτόν τον στόχο.

Ευτυχώς όμως μπορείς να αλλάξεις τη νοοτροπία σου και να ξεπεράσεις τα όποια εμπόδια με τις ακόλουθες 3 τεχνικές.

Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μιλάς στον εαυτό σου

Έχεις ακούσει ποτέ ότι είσαι ο χειρότερος κριτής του εαυτού σου; Η πανταχού παρούσα εσωτερική σου φωνή έρχεται από το πουθενά, προσπαθώντας να σε ενοχοποιήσει για να μην πετύχεις τους στόχους σου. Σε περιπαίζει για το πόσο μακριά είσαι από το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάνει συγκρίσεις με άλλους που προηγήθηκαν και συλλογίζεται όλες τις πιθανότητες που είναι εναντίον σου.

Η νοοτροπία ανάπτυξης, ωστόσο, σημαίνει να αποδεχτείς τη διαδικασία της μάθησης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων, ακόμα και να ξέρεις πότε πρέπει να κάνεις μία αλλαγή. Μπορείς να ξεκινήσεις μιλώντας στον εαυτό σου με συμπόνια, όπως θα έκανες μ’ έναν φίλο σου. Μάθε να αναδιαμορφώνεις την εσωτερική σου φωνή ώστε να σε προκαλεί, να σε ελέγχει και να αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει. Η θετική ομιλία στον εαυτό σου, συγκεκριμένα οι επιβεβαιώσεις, βοηθούν στην ενεργοποίηση του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου και στη μείωση των ορμονών του στρες, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου.

Να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης

Για να κατακτήσεις τη νοοτροπία ανάπτυξης καλό είναι να περιβάλλεις τον εαυτό σου με άλλους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με σένα. Το να μοιράζεσαι την αλλαγή νοοτροπίας σου με κάποιον που εκτιμά την επιθυμία σου να αναπτυχθείς μπορεί να σε κρατήσει προσηλωμένη, ακόμη και αν δεν έχει τον ίδιο στόχο με σένα. Οι άνθρωποι με νοοτροπία ανάπτυξης μπορούν να σε βοηθήσουν να εστιάσεις στα βασικά σημεία του στόχου σου και να σε ενθαρρύνουν να δεις τις αποτυχίες ως μέρος της όλης διαδικασίας.

Να θέτεις κάθε πρωί μία πρωτοβουλία

Είναι πολύ εύκολο να ξυπνήσεις και να παρασυρθείς αμέσως στο χάος. Συνήθως οι περισσότεροι ξεκινάνε τη μέρα τους σκεπτόμενοι τις ειδήσεις, την αρνητικότητα και τις ειδοποιήσεις για τι δεν έχουν ήδη κάνει. Η υπερφόρτωση μπορεί να προκαλέσει μια άμεση αντίδραση στο στρες, η οποία θέτει το σώμα σε κατάσταση συναγερμού και επισκιάζει τις προθέσεις για ανάπτυξη. Ξεκίνα την μέρα σου με το να θέτεις στον εαυτό σου μία πρόκληση. Χρειάζεται λιγότερο από τριάντα δευτερόλεπτα από τον χρόνο σου και θα σου υπενθυμίζει να είσαι παρούσα και να αναζητάς ευκαιρίες ανάπτυξης.

Αν και μπορεί να μην συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, οι τεχνικές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη νοοτροπία σου και να σε βοηθήσουν να ζήσεις μια πιο ικανοποιητική ζωή επιδιώκοντας τους στόχους σου.