3 κόλπα παραγωγικότητας για να τα αξιοποιήσεις στο έπακρο
Με τόσα πολλά βιβλία και συμβουλές για το πώς να είσαι παραγωγική στην αγορά εργασίας σίγουρα θα αναρωτιέσαι αν όλα αυτά είναι αποτελεσματικά στην πραγματικότητα. Γιατί υπάρχουν στιγμές που όλα φαίνονται χαοτικά και ανεξέλεγκτα. Η αλήθεια είναι ότι τόσο η ζωή όσο και η εργασία είναι απαιτητικές και θα συνεχίσουν να είναι γι’ αυτό πρέπει να δουλέψεις το κομμάτι της παραγωγικότητάς σου.
Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που δουλεύει για όλους και σ’ όλες τις περιπτώσεις, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αλλά υπάρχουν 3 τεχνικές που αν τις υιοθετήσεις θα αρχίσουν να δουλεύουν προς όφελος σου.
Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους, καθώς σύμφωνα με την έκθεση Task Management Trends Report μόνο το 53,5% των προγραμματισμένων εργασιών ολοκληρώνεται από τους εργαζόμενους κάθε εβδομάδα, ενώ οι εργαζόμενοι αναφέραν ότι διακόπτονταν κατά μέσο όρο 32 φορές την ημέρα από την επικεντρωμένη εργασία τους.
Ποιες είναι λοιπόν οι 3 τεχνικές που θα σε βοηθήσουν με την παραγωγικότητά σου;
Ξεκινάς την μέρα σου «αδειάζοντας και οργανώνοντας το μυαλό σου»
Το δυσκολότερο μέρος της ολοκλήρωσης μιας εργασίας είναι η έναρξή της, γι’ αυτό πριν ασχοληθείς με μια μεγάλη εργασία που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας, αφιέρωσε 15 έως 30 λεπτά για να μεταφέρεις όλα όσα έχεις στο μυαλό σου σ’ ένα κομμάτι χαρτί. Συμπεριέλαβε όλες τις εργασίες που σχετίζονται με τη δουλειά και τις προσωπικές σου εργασίες σ’ αυτή τη λίστα, ώστε να έχεις μια γενική εικόνα όλων όσων πρέπει να γίνουν. Μόλις το έχεις αυτό, δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης. Μπορεί ίσως να διαπιστώσεις ότι ορισμένα πράγματα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα δεν χρειάζεται να γίνουν καθόλου, εξοικονομώντας έτσι χρόνο στην όλη διαδικασία.
Όταν έχεις μια πιο οργανωμένη λίστα, ιεράρχησε τις εργασίες που χρειάζονται περισσότερη προσοχή και φρόντισε να τελειώνεις μία εργασία κάθε φορά για να αποφύγεις το αίσθημα της υπερφόρτωσης από ταυτόχρονες δραστηριότητες.
Ένα άλλο πράγμα που μπορείς να κερδίσεις από την οργανωμένη λίστα είναι ένα χρονοδιάγραμμα στο ημερολόγιό σου. Έχε υπόψη σου ότι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις την παραγωγικότητα για τις καθημερινές σου δραστηριότητες και να αποφύγεις την αναβλητικότητα.
Εκμεταλλεύσου σωστά το πρωινό σου για να κερδίσεις την υπόλοιπη μέρα σου
Είναι δελεαστικό να ελέγξεις το τηλέφωνό σου με το που ξυπνάς το πρωί και να αρχίσεις να κάνεις scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτή η συνήθεια μπορεί να σε οδηγήσει στην αποτυχία. Αντ’ αυτού, ανέπτυξε μια πρωινή συνήθεια που θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλά για να ξεκινήσεις την ημέρα, όπως το να πας μια βόλτα, να πιεις ένα ποτήρι νερό ή να διαβάσεις για μερικά λεπτά. Αξιοποίησε αυτή τη δυναμική για να ξεκινήσεις να ολοκληρώνεις τις εργασίες που έχεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μάθε να επωφελήσε από αυτές τις ήσυχες και ανενόχλητες πρωινές ώρες για να κάνεις μια δουλειά χωρίς περισπασμούς. Η αποφυγή της βιασύνης και του χάους των πρωινών δραστηριοτήτων της τελευταίας στιγμής μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις την ημέρα σου με πιο ήρεμους ρυθμούς.
Επικεντρώσου στη συνέπεια και όχι στην ταχύτητα
Μπορεί να έχεις ακούσει την έκφραση ότι «χρειάζονται 21 ημέρες για να δημιουργηθεί μια συνήθεια», αλλά αυτός είναι ένας αρκετά αυθαίρετος αριθμός. Παρόλα αυτά, μπορείς σίγουρα να ξεκινήσεις να δημιουργείς μια ρουτίνα που σε βολεύει και να συνεχίσεις να την ακολουθείς μέχρι να φτάσεις στην ιδανική σου κατάσταση. Μη φοβηθείς να πειραματιστείς με διαφορετικές ρουτίνες στην αρχή για να βρεις ποια σου ταιριάζει καλύτερα. Να θυμάσαι ότι η ίδια η ρουτίνα δεν χρειάζεται να είναι τέλεια, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να την εξασκείς με συνέπεια.
Έχοντας μια ρουτίνα, θα χρειάζεται λιγότερη πνευματική προσπάθεια για να ολοκληρώνεις εργασίες και θα αυξήσεις την ποιότητα της εργασίας σου όταν έχεις κατακτήσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους. Ενώ η ταχύτητα μπορεί να είναι ακανόνιστη και εφήμερη, η συνέπεια παρέχει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Δημιουργεί αξιοπιστία στο να παρέχεις καλά αποτελέσματα, γεγονός που ενισχύει μακροπρόθεσμα την επαγγελματική σου φήμη.
Σκέψου το πρόσωπο που θα ήθελες να γίνεις. Είναι άλλο πράγμα να πηγαίνεις μια φορά στο γυμναστήριο και να αισθάνεσαι ότι έκανες μια καλή προπόνηση, κι άλλο να σκέφτεσαι στο μυαλό σου ότι είσαι κάποια που γυμνάζεται με συνέπεια. Αν μπορέσεις να μετατοπίσεις την ταυτότητά σου στο να είσαι κάποια που είναι παραγωγική αντί για απλά κάποια που κάνει κάτι παραγωγικό, τότε θα σου είναι πιο εύκολο να υιοθετήσεις συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου. Δοκίμασέ το και τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν ευχάριστα!