Το διαδίκτυο εκτός από σπουδαίο εργαλείο εγκυμονεί και κινδύνους που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως. Υπάρχουν πολλοί απατεώνες που καθημερινά ξεγελάνε ανθρώπους για να τους αποσπάσουν κυρίως χρήματα ή για να παρασύρουν γυναίκες και παιδιά σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Η προσοχή σου πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση, είτε σερφάρεις στο διαδίκτυο, είτε στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε αναφερθεί ξανά στους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά επειδή τα πράγματα είναι εύκολο να ξεφύγουν από τον έλεγχό σου, καλό είναι να υπάρχει μια υπενθύμιση.

Εκτός από τους ενήλικες που μπορεί να εθιστούν στο ίντερνετ, μεγάλη προσοχή πρέπει να δωθεί και στα παιδιά. καθώς τα παιδιά μπορούν να μένουν ξύπνια και να συνδέονται 24 ώρες το 24ωρο, να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για να βλέπουν τις τοποθεσίες των φίλων τους και να σκρολάρουν στο TikTok. Πέρα από τα αυξημένα συναισθήματα άγχους και φόβου η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας και διαδικτυακό εκφοβισμό.

Ως γονιός δεν πρέπει να κάνεις τα στραβά μάτια, σε πράγματα που αφορούν τα παιδιά σου. Πολλά παιδιά έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά με πράγματα για τα οποία οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν ιδέα. Οι γονείς πρέπει να φιλτράρουν το σεξουαλικό περιεχόμενο, και να προστατεύουν τα παιδιά από τα διαδικτυακά αρπακτικά και τις διάφορες απειλές βίας που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Είναι βέβαια μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ασφάλειας στο διαδίκτυο και της αυτονομίας των παιδιών, αλλά πρωτεύον ζήτημα είναι η ψυχική υγεία των παιδιών. Η ηλικία τους επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η προσοχή πρέπει να είναι πολύ αυξημένη στις μικρές ηλικίες που τα παιδιά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν μόνα τους πολλά πράγματα και να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η διαρροή πληροφοριών και φωτογραφιών χωρίς τη θέληση κάποιου στο διαδίκτυο, αυξάνονται συνεχώς.

4-aparaitita-pragmata-asfaleia-diadiktio

Τι μπορείς να κάνεις;

Ενημερώσου για τις τεχνολογικές εξελίξεις
Μην μένεις παθητικός θεατής στη ζωή των παιδιών σου. Μπορεί να υπάρχει μια διαφορά στις γενιές και πράγματα που τα παιδιά κάνουν τώρα, εσένα να σου φαίνονται αδιανόητα, αλλά πρέπει να προσπαθήσεις να τα καταλάβεις και να συνειδητοποιήσεις την πραγματικότητα στην οποία μεγαλώνουν. Οι καιροί έχουν αλλάξει και αλλάζουν συνεχώς, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και εσύ δεν μπορείς να το αποτρέψεις. Μπορείς όμως να ενημερωθείς και να «μπεις στο παιχνίδι». Μόνο έτσι θα καταλάβεις καλύτερα τα παιδιά σου και θα μπορέσεις να τα βοηθήσεις.

Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη συνδέεται με χειρότερη ψυχική και σωματική υγεία. Η πρόσβαση σε οθόνες πριν από τον ύπνο μπορεί επίσης να δυσχεράνει την πτώση και τη διατήρηση του ύπνου, γεγονός που συνδέεται με μειωμένη παραγωγικότητα, αυτοπεποίθηση και ψυχική υγεία. Τα νέα παιδιά μπορεί να παλεύουν με την αρνητική κοινωνική σύγκριση μετά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως τα νεαρά κορίτσια είναι πιο επιρρεπή σε τέτοιες καταστάσεις.

Μάθε να επικοινωνείς με τα παιδιά σου
Η συζήτηση για το ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή ενός παιδιού είναι απαραίτητη και ίσως χρειαστεί να γίνει νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζεις. Υπάρχει κάτι περισσότερο από την απλή συζήτηση για τα παιδιά που τα φέρνει ο πελαργός… Πρέπει να μιλήσεις στα παιδιά σου με τρόπους που ταιριάζουν στην ηλικία τους, αλλά πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζεις ότι χρειάζεται και με πολύ πιο συχνά, επειδή όλοι κατακλυζόμαστε από συνεχή πληροφόρηση.

Ξεκίνα με το να ρωτήσεις το παιδί σου τι βλέπει και πώς αισθάνεται μ’ αυτό που παρακολουθεί. Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και μην κάνεις σπασμωδικές αντιδράσεις (όπως το να του πάρεις το κινητό ή να το βάλεις τιμωρία) αν δεν σου αρέσει η απάντηση που θα ακούσεις. Βοήθησε το παιδί σου να διαχειριστεί καλύτερα κάτι που σε απασχολεί, εξηγώντας του τους κινδύνους. Πρότεινέ του κι εσύ κάποιες λύσεις και προτάσεις, όπως τι να παρακολουθεί, ποιο είναι το καλύτερο κοινωνικό μέσο για την ηλικία του κτλ. Τα παιδιά είναι παιδιά, κι εσύ ως ενήλικας πρέπει να τα κατευθύνεις και να τα συμβουλεύεις.

Υιοθέτησε υγιεινές συνήθειες
Γίνε το πρότυπο που θέλεις να ακολουθήσουν τα παιδιά σου. Μην έχεις απαιτήσεις από αυτά, όταν εσύ καθημερινά κάνεις το ακριβώς αντίθετο. Αν για παράδειγμα θέλεις την ώρα του φαγητού να κάθεστε όλοι μαζί και να μιλάτε, χωρίς κινητά τηλέφωνα, απομάκρυνε εσύ η ίδια πρώτη το κινητό σου από την κουζίνα, πριν το απαιτήσεις από τα παιδιά, και τήρησέ το καθ’όλη τη διάρκεια του γεύματος. Δεν είναι μόνο οι νέοι που είναι εθισμένοι στις οθόνες. Επίσης, μπορείς να προτείνεις να κλείνετε όλοι τα κινητά και τους υπολογιστές, μία ώρα πριν κοιμηθείτε.

Αξιοποίησε τις ευκαιρίες ως πηγή μάθησης
Αν θέλει το παιδί σου να κατεβάσει μια καινούργια εφαρμογή στον υπολογιστή ή στο κινητό του, κάθισε μαζί του και μιλήστε γι’ αυτό. Δείτε λίγο καλύτερα την εφαρμογή αυτήν, τι προσφέρει, γιατί το παιδί θεωρεί ότι την χρειάζεται, τι κινδύνους επιφυλάσσει, ώστε το παιδί να είναι όσο πιο ενημερωμένο γίνεται από πριν.

Μπορείς επίσης να θέσεις τον εαυτό σου ως παράδειγμα στο παιδί σου, για να κατανοήσει καλύτερα κάποια πράγματα. Έστω ότι είστε στο Insta και βλέπεις όλη την παρέα σου σε μια συναυλία, κι εσύ δεν έχει πάει. Εξήγησε με ειλικρίνεια στο παιδί σου την κατάσταση και τα συναισθήματά σου. Επίσης, μπορείς να το βοηθήσεις να κάνει τον διαχωρισμό στη σκέψη του, πχ. «Το μοιράζομαι αυτό επειδή προσπαθώ να καυχηθώ; Μοιράζομαι αυτό σε μια στενή ομάδα φίλων; Το μοιράζομαι δημόσια; Μοιράζομαι την τοποθεσία μου;».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μόνο ένα κομμάτι της ζωής κάποιου και είναι στο χέρι σου να τα χρησιμοποιείς ως μέσο εξυπηρέτησης ενός σκοπού και όχι εξαντλητικά. Απέφυγε όσο μπορείς την καθιστική ζωή και βγες έξω, περπάτα και μείνε ενεργή, μην προσκολλάσαι στις οθόνες! Και να θυμάσαι ότι υπάρχουν συνέχεια ευκαιρίες για να διδάξεις στα παιδιά (και να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου, όταν το χρειάζεται) τα θετικά και τα αρνητικά του διαδικτύου, μην το αμελείς!