Είσαι σε μια σχέση άλλα νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά; Κάτι λίγο απροσδιόριστο, αλλά που είναι εκεί στην καθημερινότητά σου. Το να είσαι ερωτευμένη μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο. Η σχέση σου μπορεί να είναι γεμάτη με ενθουσιασμό, ωστόσο, καθώς περνάει ο καιρός, μπορεί να αρχίσεις να νιώθεις αβεβαιότητα για τον σύντροφό σου.

Μπορεί να έχετε φτάσει σ’ ένα σημείο όπου δεν επικοινωνείτε όπως στην αρχή. Ακόμα και τα μικρά πράγματα στην προσωπικότητά του μπορεί να έχουν αρχίσει να σε ενοχλούν και οι ίδιες παλιές διαφωνίες να επανέρχονται σε επανάληψη. Δεν ανοίγεσαι στο σύντροφό σου όσο παλιά, και αν θέλεις να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου δεν είσαι πια σίγουρη αν μπορείς να σχεδιάζεις ένα κοινό μέλλον μαζί του.

Ίσως η σχέση να περνάει μια δύσκολη στιγμή που μοιάζει αδύνατο να διορθωθεί. Ή όλα να φαίνονται «καλά», αλλά να σου μένει ένα επίμονο αίσθημα αμφιβολίας που δεν μπορείς να ξεφορτωθείς. Όποια κι αν είναι η κατάσταση, ίσως αναρωτιέσαι τώρα αν η σχέση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της κι αν ήρθε η ώρα να προχωρήσεις παρακάτω. Για δες κάποιες προφανείς (και κάποιες όχι και τόσο προφανείς) ενδείξεις που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι η σχέση σου έχει ήδη τελειώσει.

1.Η οικειότητα απλά δεν υπάρχει πια

Αν ο ένας από τους δυο σας ζητάει σεξουαλική οικειότητα και ο άλλος απαντάει συστηματικά με δικαιολογίες ότι είναι κουρασμένος, εκνευρισμένος, αγχωμένος ή δεν έχει διάθεση, αυτό μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα προβλήματα στη σχέση σας. Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τη σεξουαλική συχνότητα ενός ζευγαριού αλλά αν αυτό το μοτίβο σωματικής απομάκρυνσης είναι επαναλαμβανόμενο, τότε καλό θα ήταν να το αντιμετωπίσεις. Όταν δεν εμπιστεύεσαι τον σύντροφό σου, είναι πιθανό να έχεις σταματήσει να αποζητάς και τη σωματική και συναισθηματική οικειότητα μαζί του. Η συναισθηματική εγγύτητα δεν οδηγεί άμεσα σε περισσότερο σεξ, αλλά οδηγεί σε μεγαλύτερη επιθυμία για αυτό. Για να διατηρήσεις τη σπίθα της σχέσης σου ζωντανή, πρέπει να βλέπεις τον σύντροφό σου και ως έκφραση ερωτικής ευχαρίστησης, όχι μόνο ως φίλο σου ή απλό συγκάτοικο.

2. Δεν μπορείτε να επιλύετε προβλήματα μαζί

Στις μακροχρόνιες σχέσεις, είναι σύνηθες να υπάρχει ο ίδιος καβγάς ξανά και ξανά. Γνωρίζεις τον καυγά για τον οποίο μιλάω. Ακόμα και όταν τσακώνεστε για κάτι διαφορετικό, όπως τα πιάτα, τη δουλειά, την οικογένεια ή τα χρήματα, με κάποιο τρόπο, αναπόφευκτα, η διαφωνία καταλήγει στο ίδιο βασικό ζήτημα.

Σίγουρα, αυτοί οι καβγάδες μπορεί να είναι απογοητευτικοί. Αλλά μπορεί επίσης να είναι απίστευτα ικανοποιητικοί όταν επιτέλους αντιμετωπίσετε το κρυφό θέμα που πρέπει να συζητηθεί για να βελτιωθεί η σχέση. Η αντιμετώπιση αυτών των συναισθηματικά φορτισμένων θεμάτων απαιτεί προσπάθεια. Πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός όσον αφορά τα εναύσματα, να κατανοήσει την οπτική γωνία του άλλου, να συζητήσει αντικειμενικά τα παράπονα του παρελθόντος και να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες του συντρόφου του.

Το πρόβλημα είναι όταν αποφεύγονται ορισμένες συζητήσεις από φόβο για αντιπαράθεση, η οποία σηματοδοτεί μια τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης προς τον σύντροφό σου. Αυτή η απροθυμία να συζητήσεις ευαίσθητα θέματα δείχνει ότι νιώθεις άβολα να αποκαλύψεις ιδιωτικές πτυχές του εαυτού σου ή να εκφράσεις την πληρότητα των αναγκών σου. Αν δεν μπορείς να του πεις πότε είσαι αναστατωμένη, πώς μπορείς να τον πλησιάσεις για κάτι άλλο που είναι σημαντικό για σένα; Όταν φτάσεις σ’ αυτό το σημείο, ο σύντροφός σου μπορεί να μην αντιμετωπίζεται ως συνεργάτης για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων, αλλά αντιθέτως ως αντίπαλος. Δεν είστε πια στην ίδια πλευρά, στην ίδια ομάδα.

4-proeidopioitika-simadia-oti-i-sxesi-sou-den-paei-kala-2

3. Αισθάνεσαι μόνη όταν είσαι δίπλα του

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να λαχταρά να κάνει πράγματα μόνος του ή να φαντασιώνεσαι στιγμές που δεν θα είναι κοντά σου, ώστε να μπορείς να συμμετέχεις στις δραστηριότητες που σου αρέσουν, αυτό είναι μια πρόσκληση να σταματήσεις και να σκεφτείς περισσότερο.

Όταν βρίσκεσαι σε μια ακμάζουσα σχέση, θα θέλεις να κάνεις κάποια από τα πράγματα που κάνεις μόνη σου με τον σύντροφό σου. Όταν η σχέση σου είναι σε φάση επιβίωσης, θα νιώθεις μοναξιά ακόμα και όταν είναι δίπλα σου και κάνει το ίδιο πράγμα, σαν να υπάρχει μια συναισθηματική άβυσσος ανάμεσά τους. Μπορεί να νιώθεις παρεξηγημένη, παγιδευμένη, κλεισμένη, σε ένταση και να νιώθεις άβολα όταν βρίσκεσαι κοντά του. Μπορεί ακόμα και να αρχίσεις να κρίνεις τον σύντροφό σου και τα πράγματα που αυτός εκτιμά.

Όταν εσείς και ο σύντροφός σας αισθάνεστε αποσυνδεδεμένοι σε ένα βασικό επίπεδο, δεν θέτετε πλέον τις ίδιες αξίες ως προτεραιότητα και δυσκολεύεστε να τα βρείτε, γίνεται πρόκληση να συνδημιουργήσετε ένα κοινό μέλλον. Γιατί να δεσμευτείτε για ένα κοινό μέλλον, όταν το παρόν σας είναι τόσο δυσάρεστο;

Μια γρήγορη άσκηση αυτο-αναστοχασμού που θα σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα καθαρά:

  • Γράψε έναν απλό κατάλογο με όλες τις δραστηριότητες που κάνεις σε τακτική βάση.
  • Δώσε σε καθεμία από αυτές ένα κατά προσέγγιση ποσοστό του χρόνου που αφιερώνεις σε αυτήν.
  • Τι κάνεις μόνη σου ή με τον σύντροφό σου;
  • Ποιες από αυτές σου χαρίζουν ενέργεια ή σου τη στερούν;
  • Σε ποιες δραστηριότητες δεσμεύεσαι από υποχρέωση έναντι αυθεντικής επιθυμίας;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να αποκαλύψουν αναπάντεχες αλήθειες.

4. Απλά το ξέρεις

Το υποσυνείδητό μας ελέγχει το 95% της ζωής μας, πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των αποφάσεων, των ενεργειών, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών μας επηρεάζεται πέρα από τη συνειδητή μας επίγνωση. Αυτά τα ανεπαίσθητα σήματα λαμβάνονται από τη σύνδεση νου και σώματος, καταγράφονται ως ένστικτο που μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Όταν απλά «ξέρεις» ότι κάτι είναι αληθινό, ακόμα και αν δεν μπορείς να το εκφράσεις με λόγια ή να καταλάβεις λογικά πώς το ξέρεις, μην απορρίπτεις αυτό που σου λέει το ένστικτό σου. Για κάποιους είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν το ένστικτό τους από το άγχος τους. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά μεταξύ ενστίκτου και άγχους.

Όταν το ένστικτο σου βασίζεται στο φόβο, οι σκέψεις σου θα είναι υπερβολικά αναλυτικές, εμμονικές, αβέβαιες και γεμάτες φλυαρία. Όταν τα ένστικτο σου προέρχεται από τη διαίσθησή σου, οι σκέψεις σου θα είναι καθαρές, αληθινές, και ξεκούραστες.

Αν σκέφτεσαι να τερματίσεις τη σχέση σου, ανεξάρτητα από το αν μπορείς ή όχι να πεις ξεκάθαρα το γιατί, μη σκεφτείς υπερβολικά αυτό που συμβαίνει. Δώσε προσοχή στο σώμα σου και στο τι σου λέει -το οποίο μπορείς να γνωρίσεις μόνο όταν επιβραδύνεις μέσω της ενσυνειδητότητας. Δεν χρειάζεσαι έναν σπουδαίο λόγο για να χωρίσεις με τον σύντροφό σου και να διαβάζεις το ένα άρθρο μετά το άλλο, αν είναι γραφτό να είστε μαζί. Απλά θα το καταλάβεις.

Οι σχέσεις είναι πάντα εφικτές επειδή η αγάπη είναι επιλογή. Αλλά μερικές φορές, όσο κι αν προσπαθείς δεν οδηγεί πουθενά. Το να επιστρέφεις σε μια σχέση όπου δεν μπορείς να επικοινωνήσεις ή να αναπτυχθείς είναι ο ορισμός της ψευδαίσθησής μιας υγιούς σχέσης. Δεν χρειάζεται να περιμένεις να συμβεί ένας άγριος καβγάς ή μια παραβίαση της εμπιστοσύνης για να νιώσεις σίγουρη ότι μπορείς να τερματίσεις τη σχέση. Αν θέλεις να φύγεις, αυτός είναι ο μόνος λόγος που χρειάζεται για να φύγεις.