6 συμβουλές για έναν πετυχημένο γάμο

Η ζωή συνήθως δεν είναι σαν τα παραμύθια και τις ρομαντικές ταινίες, όπου όλες οι σχέσεις έχουν ένα ευτυχισμένο τέλος και το ζευγάρι μένει μαζί χαρούμενο μέχρι τα βαθιά γεράματα. Στην πραγματικότητα η κάθε σχέση για να είναι πετυχημένη και να διαρκέσει σε βάθος χρόνου, χρειάζεται δουλειά κι επιμονή κι από τους δύο συντρόφους βέβαια.
Ας ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα ότι δηλαδή η ιδέα μιας τέλειας σχέσης, χωρίς προβλήματα, απλά δεν υπάρχει. Κάθε σχέση αντιμετωπίζει προκλήσεις, συγκρούσεις και σκαμπανεβάσματα. Το να γνωρίζεις ότι χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και προσαρμογή για να έχεις έναν ικανοποιητικό γάμο μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα τις προσδοκίες σου.
Δες λοιπόν παρακάτω 6 συμβουλές για να πετύχει ο γάμος ή η σχέση σου:
1. Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο μαζί με τον σύντροφό σου
Είτε πρόκειται για βραδιές ραντεβού κατά τη διάρκεια της βδομάδας είτε για μηνιαίες αποδράσεις ένα Σαββατοκύριακο, είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να επενδύουν σε κάποιο χρόνο που είναι μόνο για τους δυο τους.
Ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεσαι στη ζωή σου, με παιδιά, χωρίς, ή και ανάλογα με την οικονομική σου κατάσταση, οι τρόποι που μπορεί να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σου μπορεί να είναι διαφορετικοί, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο για τους δυο σας.
2. Να εκφράζεις την αγάπη και την εκτίμησή σου προς το σύντροφό σου
Είτε πρόκειται για λεκτική επιβεβαίωση είτε για σωματική έκφραση της αγάπης, είναι σημαντικό να αφιερώνεις καθημερινά λίγο χρόνο για να εκφράζεις καθημερινά τη στοργή, την επιθυμία, τη φροντίδα και την εκτίμησή σου για τον σύντροφό σου. Κάντον να καταλάβει κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα πόσο σημαντικός είναι για σένα.
3. Δώσε προτεραιότητα στη συναισθηματική και σωματική οικειότητα
Ενώ η σωματική οικειότητα είναι σημαντική, είναι ζωτικής σημασίας για ένα ζευγάρι να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και άλλοι ουσιαστικοί τρόποι για να είναι οικεία ο ένας με τον άλλον.
Είναι πολύ εύκολο να δώσεις προτεραιότητα στη δουλειά, στην ανατροφή και στη φροντίδα παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας και να παραμελήσεις τη σχέση σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό, ακόμη και αν βρίσκεσαι σε μια περίοδο της ζωής σου όπου η σωματική οικειότητα δεν είναι δυνατή, όπως μια ασθένεια, εγκυμοσύνη, λοχεία ή κατάθλιψη, το ζευγάρι να εξακολουθεί να καλλιεργεί τη συναισθηματική οικειότητα, μοιραζόμενο τα συναισθήματα, δηλώνοντας τις επιθυμίες του και γνωρίζοντας βαθιά τον σύντροφό σου.
Εάν η σωματική οικειότητα γίνεται αγώνας λόγω των προκλήσεων υγείας ή των συναισθηματικών αγώνων, μπορείς να απευθυνθείς σ’ έναν ειδικό για να σε βοηθήσει με όποια δυσκολία αντιμετωπίζεις.

4. Συμμετοχή σε κοινά ενδιαφέροντα
Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να επιμείνεις στα δικά σου χόμπι, το να βρεις τρόπους να συνδεθείς με τον σύντροφό σου με κοινά ενδιαφέροντα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τη σχέση σου. Όταν η σχέση σας υπερβαίνει τα πλαίσια του σπιτιού και των όποιων υποχρεώσεων και συμπεριλαμβάνει στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης γίνεται πιο δυνατή κι ουσιαστική.
5. Μάθε να διαχειρίζεσαι εποικοδομητικά τις διαφωνίες και τους καβγάδες
Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη σε κάθε σχέση και ο γάμος δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά ο τρόπος που την διαχειρίζεσαι είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.
Το να υποθέτεις ότι υπάρχει θετική πρόθεση όταν ο σύντροφός σου κάνει κάτι που αντιλαμβάνεσαι ως οδυνηρό μπορεί να βοηθήσει να αποφύγεις τους περιττούς καβγάδες. Για παράδειγμα, μπορεί να είσαι αναστατωμένη που ο σύντροφός σου άφησε μια ακαταστασία στην κουζίνα, παρόλο που του έχεις ζητήσει πολλές φορές να μαζέψει τα πιάτα πριν φύγει για τη δουλειά. Στη συνέχεια όμως, θυμάσαι ότι ο σύντροφός σου έχει μια σημαντική παρουσίαση και μπορεί να χρειαζόταν να τρέξει στο γραφείο για να ολοκληρώσει την προετοιμασία για αυτήν την παρουσίαση.
Αν νιώθεις ότι απογοητεύεσαι, κάνε ένα διάλειμμα 20 έως 45 λεπτών σε ξεχωριστά δωμάτια από τον σύντροφό σου και να επιστρέψεις μόνο όταν θα είστε και οι δύο πιο ήρεμοι και θα έχεις χρόνο να σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις να πεις. Προσπάθησε να μην κατηγορείς τον σύντροφό σου, αντίθετα κάνε μια προσπάθεια να του μιλήσεις ήρεμα και ειλικρινά για το τι σε ενοχλεί.
6. Να υποστηρίζει ο καθένας την ανάπτυξη και την προσωπική εξέλιξη του άλλου
Αν είσαι παντρεμένη για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ασφαλές να πεις ότι εσύ και ο σύντροφός σου δεν είστε οι ίδιοι άνθρωποι που ήσασταν την ημέρα του γάμου σας (καλώς ή κακώς).
Είναι σημαντικό να υποστηρίζεις τον σύντροφό σου στην εξέλιξή του να γίνει μια καινούρια εκδοχή του εαυτού του και να του προσφέρεις χώρο όσο και ενθάρρυνση στο προσωπικό του ταξίδι. Όσο περισσότερο στηρίζεις τον σύντροφό σου στην ανακάλυψη του εαυτού του, τόσο πιο ενθουσιασμένος θα είναι να συνεχίσει το ταξίδι της ζωής του με εσένα ως βασικό πρωταγωνιστή στη ζωή του. Να θυμάσαι ότι η καταπίεση δεν βοηθάει κανέναν.
Σκέψου αν στη σχέση ή στο γάμο σου υποστηρίζεις ή όχι τα παραπάνω, κι αναρωτήσου αν θα άξιζε να επενδύσεις λίγο περισσότερο στη σχέση με τον σύντροφό σου. Στο κάτω κάτω καλό είναι να θυμάσαι, ότι τίποτα σ’ αυτή τη ζωή δεν είναι δεδομένο, και πόσο μάλλον οι άνθρωποι που συμπορεύονται μαζί σου.