Κάποιες φορές στην εργασία σου, αν δεν έχεις κάτι παραγωγικό να πεις, είναι καλύτερα να μην πεις τίποτα. Πριν μιλήσεις, αναρωτήσου αν αυτό που πρόκειται να πεις είναι αληθινό, ευγενικό, απαραίτητο και χρήσιμο. Αν η απάντηση είναι αρνητική, ίσως αυτό που πρόκειται να πεις καλύτερα να μην ειπωθεί. Αυτό βέβαια ισχύει τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στην προσωπική ζωή.

Ιδού επτά μη βοηθητικές λέξεις και φράσεις που όποιος εργάζεται θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει από το επαγγελματικό του λεξιλόγιο.

Δεν μπορώ.
Ο Henry Ford είχε πει το 1947 κάτι που ισχύει ακόμα και σήμερα, «Είτε πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι είτε όχι, έχεις δίκιο». Το «δεν μπορώ» σπάνια είναι αληθές, συνήθως αυτό που ισχύει είναι το «επιλέγω να μην το κάνω». Τις περισσότερες φορές, το τι μπορείς ή δεν μπορείς να κάνεις είναι μια επιλογή. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τη φράση «Δεν μπορώ» με τη φράση «Πώς μπορώ;» και δες τι θα αλλάξει.

Πολύ.
Αυτό συνήθως δεν σημαίνει τίποτα. Υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικά επίθετα και προσδιορισμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση του «πολύ». Αντί να πεις ότι κάποιος είναι πολύ ικανός, περιέγραψέ τον ως επιδέξιο, ή αντικατέστησε το «πολύ κουρασμένος» με το «εξαντλημένος».

Αυτό δεν είναι η δικιά μου δουλειά.
Θα δυσκολευτείς να βρεις ένα άτομο που δεν του έχει ζητηθεί ποτέ να αναλάβει κάτι που δεν ήταν ουσιαστικά η δουλειά του. Ναι, μπορεί να είναι ένα απογοητευτικό σενάριο, και υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για να αντιδράσεις, αλλά αυτή η φράση δεν βοηθάει κανέναν.

Το πρόβλημα με το «αυτό δεν είναι η δουλειά μου» είναι ότι συχνά υπονοεί ότι μια εργασία είναι κατώτερη των περιστάσεων. Ακόμη και αν νιώθεις ότι είναι, σκέψου μια πιο παραγωγική απάντηση που συμβάλλει στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου. Κάτι άλλο που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι ότι το να σου ζητηθεί να αναλάβεις εργασία που δεν εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων σου ίσως μπορεί να σε οδηγήσει σε μεγαλύτερες ευκαιρίες στη συνέχεια.

7-phraseis-kalitera-apofeugeis-ergasiako-periballon-2

Δεν έχω χρόνο.
Καταχώρησε αυτή την φράση στη στήλη «μη παραγωγικό», καθώς όλοι έχουν τον ίδιο χρόνο μέσα στην ημέρα. Το να λες σ’ έναν συνάδελφο, στο αφεντικό ή στον πελάτη ότι δεν έχεις χρόνο, εκτός του ότι ακούγεται ως αγένεια, μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ικανότητές σου στη διαχείριση του χρόνου σου χρειάζονται βελτίωση. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικές φράσεις όπως «Μπορούμε να το συζητήσουμε όταν τελειώσω με το έργο που δουλεύω;» ή «Είμαι κλεισμένη σήμερα, αλλά πείτε μου πότε θα το χρειαστείτε και θα σας ενημερώσω αν μπορώ να το τακτοποιήσω».

Εάν το αίτημα προέρχεται από κάποιον ανώτερο στο εργασιακό σου περιβάλλον και το πρόγραμμά σου είναι πραγματικά πιεσμένο, παρουσίασε τις εργασίες που έχεις να εκτελέσεις και συζήτησε με τον υπεύθυνό σου αν μπορείς να αλλάξεις λίγο τη σειρά των προτεραιοτήτων σου, ώστε να αναλάβεις το νέο αίτημα που σου ζητήθηκε.

Θα το έχεις σύντομα.
Το «σύντομα» δεν είναι ποσοτικά προσδιορίσιμο και συνεπώς υπόκειται σε μεγάλο βαθμό σε ερμηνείες. Χωρίς συγκεκριμένες προθεσμίες, τα πράγματα συχνά ξεφεύγουν. Με το να προσδιορίζεις μια σταθερή ημερομηνία ή ώρα όχι μόνο θέτει σαφείς προσδοκίες, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να είσαι πιο τυπική στις υποχρεώσεις σου. Αν προτιμάς μεγαλύτερη ευελιξία, δεσμεύσου θέτοντας ένα χρονικό περιθώριο (π.χ. «Θα το έχεις την Τετάρτη, το αργότερο την Πέμπτη»).

Θα πρέπει.
Αυτό συνήθως συνεπάγεται ότι με αρνητικές σκέψεις, με κάτι υποχρεωτικό, χωρίς όμως κανένα νόημα. Αυτή η φράση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε συνδυασμό μ’ ένα οριστικό, χρονικά προσδιορισμένο στοιχείο δράσης.

Δεν ξέρω.
Από μόνο του σαν φράση, το «δεν ξέρω» αποτελεί αδιέξοδο. Και ενώ βελτιώνεται όταν ακολουθείται από δέσμευση για την εξεύρεση μιας απάντησης, μια καλύτερη προσέγγιση είναι να παρέχεις τις πληροφορίες που γνωρίζεις. Είναι η διαφορά μεταξύ του «Δεν ξέρω πότε θα φτάσει το δέμα» και του «Το δέμα ήταν προγραμματισμένο να φτάσει τη Δευτέρα- θα επικοινωνήσω με τον μεταφορέα για μια ενημέρωση και θα επανέλθω μέχρι το τέλος της ημέρας».

Φυσικά, δεν προσβάλλουν όλες αυτές οι λέξεις και φράσεις όλους τους ανθρώπους, υπάρχουν πάντα μεταβλητές που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα πλαίσια που χρησιμοποιούνται. Αλλά η γλώσσα είναι αυτό που χρησιμοποιούμε όλοι για να δημιουργήσουμε και να καλλιεργήσουμε σχέσεις. Το να έχεις επίγνωση και να σκέφτεσαι πώς τη χρησιμοποιείς και πώς επηρεάζει τους άλλους μπορεί να αλλάξει εντελώς το κλίμα.