Δημιούργησε τη δική σου κοινότητα

Η υποστήριξη, η ενθάρρυνση και περιστασιακές σκληρές αλήθειες από ομαδικές συζητήσεις με δικούς σου ανθρώπους, είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωσή σου ως άνθρωπο. Συζητήσεις με τις κολλητές σου για θέματα που σε απασχολούν, συνομιλίες με διάφορες λέσχες, όπως μια συμμετοχή σε λέσχη βιβλίου, για κοινά ενδιαφέροντα και προβληματισμούς, ομάδες viber, σε βοηθούν να έχεις διάφορες υγιείς διεξόδους και να χτίζεις μια κοινότητα με τις επαφές σου.
Ποιος είναι στην ομάδα σου; Τις περισσότερες φορές, είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν σε σένα όταν εσύ δεν πιστεύεις στον εαυτό σου. Είναι επίσης οι άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να φιμώσεις τον εσωτερικό σου επικριτή, αντικαθιστώντας τις αρνητικές σκέψεις με ευγενικά λόγια και υπενθυμίζοντάς σου ποια πραγματικά είσαι. Είναι εκεί για ενθαρρυντικές συζητήσεις, ποτά και ζεστές αγκαλιές, τι περισσότερο θα μπορούσες να θελήσεις; Όταν βρεις τους ανθρώπους σου, αγάπησέ τους ειλικρινά και μην τους αφήσεις να φύγουν. Αλλά πώς τους βρίσκεις;
Η δημιουργία ενός κύκλου εμπιστοσύνης και μιας κοινότητας απαιτεί κυρίως δύο πράγματα: θάρρος και ευαισθησία. Για όσους είναι τελειομανείς καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι αυτό, καθώς το να ζητήσουν βοήθεια είναι σχεδόν απίθανο. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους, κι ίσως μπορούν μέχρι ενός σημείου, αλλά αυτό οδηγεί σε εξάντληση δυνάμεων. Η εξουθένωση δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της ειδικά αν κάποιος πιέζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Είναι διαδεδομένο στη Δύση να θεωρείται προσόν το να μπορεί κάποιος να κάνει όσο περισσότερα πράγματα μπορεί μόνος του. Η ανθρώπινη φύση όμως δεν είναι έτσι. Η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη για την εξέλιξη ενός ατόμου. Μπορεί οι συνθήκες να μην πάντα είναι οι κατάλληλες και να δυσκολεύεσαι, υπάρχουν όμως ευκαιρίες για να ξεκινήσεις τη δημιουργία μιας δικής σου κοινότητας.
Οι φιλίες, όπως και κάθε σχέση, απαιτούν δουλειά, και το να βρεις ανθρώπους που να ταιριάζεις δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά στην ενήλικη ζωή που οι υποχρεώσεις σου είναι αυξημένες. Οι καλύτεροι φίλοι σου, με τους οποίους κάποτε μοιραζόσουν μια στέγη, μπορεί τώρα να είναι διασκορπισμένοι σε διάφορες χώρες και να είναι δύσκολο να τους βρεις για να μιλήσετε. Το να περιμένεις την τέλεια γνωριμία, είναι η ιδανική συνταγή για να οδηγηθείς στην καταστροφή. Κανείς δεν είναι τέλειος, όπως ούτε εσύ άλλωστε, γι’ αυτό πρέπει να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για νέες φιλίες.
Να είσαι πιο κοινωνική
Ένα από τα πιο εύκολο μέρη για να κάνεις καινούργιες γνωριμίες, είναι το εργασιακό σου περιβάλλον, καθώς εκεί περνάς πολλές ώρες της μέρας σου. Τώρα βέβαια με τα υβριδικά καθεστώτα εργασίας και την εργασία εξ’ αποστάσεως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο παλιά, αλλά και πάλι υπάρχουν τρόποι για να χτίσεις τις σχέσεις σου. Από απλά μηνύματα μετά από μια συνάντηση, μέχρι ένα τηλέφωνο σ’ ένα συνάδελφο ή μια διαδικτυακή κλήση, μπορούν να σε βοηθήσουν στη δημιουργία σχέσεων.
Κάνε εγγραφή σε κάποια σχολή χορού, γιόγκα, πιλάτες και τήρησε ένα πρόγραμμα για το πότε θα πηγαίνεις. Σίγουρα μαζί με σένα θα υπάρχουν κι άλλες που θα παρευρίσκονται στον ίδιο χώρο τις ίδιες ώρες, και μετά από λίγο καιρό, μπορεί να γνωριστείτε λίγο καλύτερα. Η πρόθεση για τη δημιουργία μιας νέας φιλίας είναι επίσης πολύ σημαντική. Αν δεν είσαι διατεθειμένη να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, δεν πρόκειται να συμβεί.
Μπορείς επίσης να κάνεις παρέα με κάποιον που είναι πολύ κοινωνικός και να γνωρίσεις κι άλλα άτομα μέσω αυτού. Ξεκίνησε να βγαίνεις λίγο πιο συχνά και να πηγαίνεις σε μέρη που μπορεί να κάνεις νέες γνωριμίες. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα γνωριμιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή, οπότε αν δεν είσαι πολύ εξοικειωμένη με το ίντερνετ και τις παγίδες του, καλύτερα να αποφύγεις αυτή την επιλογή.
Να είσαι ευάλωτη και να μην φοβάσαι να το δείχνεις
Το να κάνεις νέους φίλους ως ενήλικας απαιτεί να βγεις από το «καβούκι» σου και να ρισκάρεις τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Το σημαντικό είναι να κάνεις την αρχή και να ξεμπλοκάρεις από τυχόν φοβίες κι ανασφάλειες που ίσως έχεις. Ένα απλό «γεια» μπορεί να είναι αρκετό για μια αρχή, να κάνεις το πρώτο βήμα κι όπου οδηγήσει.
Τώρα στην περίπτωση που χρειάζεται να ζητήσεις βοήθεια, αυτό μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο, αλλά το πρώτο βήμα που είναι η παραδοχή του ότι χρειάζεσαι βοήθεια το έχεις ήδη κάνει, οπότε μετά είναι πιο εύκολο. Μην ανησυχείς για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι επειδή ζητάς βοήθεια. Το να ζητάς βοήθεια δεν σε κάνει ούτε αδύναμη, ούτε απελπισμένη, ούτε λιγότερη ικανή από τους υπόλοιπους. Αντιθέτως, το να ξέρεις πότε να ζητήσεις βοήθεια είναι ένα από τα πιο θαρραλέα πράγματα που μπορεί να κάνεις.
Είναι εύκολο να πείσεις τον εαυτό σου, ειδικά όταν βλέπεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιου άλλου, ή αν είσαι γονέας που εργάζεται (και πόσο μάλλον χωρισμένη), ότι όλοι οι άλλοι τα έχουν όλα μαζί. Όλοι οι άλλοι τα καταφέρνουν μόνοι τους. Αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια.
Πολλές φορές κάνουμε πράγματα μόνοι μας μόνο και μόνο για να αποδείξουμε ότι μπορούμε. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο θα σου πουν ότι έχουν υποστήριξη, ότι υπάρχει μια ομάδα πίσω τους, ότι έχουν έναν μέντορα ή μια οικογένεια που τους βοηθάει. Κανείς δεν τα καταφέρνει μόνος του και όσοι τα καταφέρνουν, παλεύουν να διατηρήσουν αυτόν τον τρόπο. Και εκείνοι που ορκίζονται ότι τα καταφέρνουν μόνοι τους, ότι είναι αυτάρκεις; Λένε ψέματα. Ή παλεύουν. Ή ίσως και τα δύο. Δεν σε νοιάζει όμως το τι κάνουν αυτοί, αν νιώσεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια, να τη ζητήσεις, είναι σημάδι δύναμης, και θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις καλύτερα στην καθημερινότητά σου.
Η ψυχική σου υγεία είναι συνυφασμένη με την γενικότερη ευημερία σου. Φροντίζεις τους φίλους, την οικογένεια και τους άλλους, αλλά πρέπει να μην ξεχνάς να φροντίζεις και τον εαυτό σου. Αν δεν είσαι σίγουρη πώς να ζητήσεις βοήθεια, σκέψου το ενδεχόμενο μερικών επιλογών.
Σ’ έναν «τέλειο» κόσμο (σε εισαγωγικά γιατί η τελειότητα δεν υπάρχει), θα μπορούσες να ενημερώσεις τους αγαπημένους σου με ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν για να σε βοηθήσουν από πριν, ώστε σε στιγμές κρίσης να μπορούν να αναλάβουν δράση χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσουν τι χρειάζεσαι. Και αν δεν ξέρεις τι χρειάζεσαι, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να το σκεφτείς τώρα.
Τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα μια δύσκολη μέρα; Πώς θα ήθελες να σου συμπαρασταθεί κάποιος όταν περνάς δύσκολες στιγμές; Ίσως θα μπορούσε να πάει να σου ψωνίσει ή να σου φέρει το αγαπημένο σου φαγητό. Ίσως θα μπορούσε να καθίσει μαζί σου και να παρακολουθήσει ταινίες ή σειρές, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο. Ή θα μπορούσε να σου στείλει αστεία memes & βιντεάκια στο TikTok για να σου φτιάξουν τη διάθεση.
Οι φίλοι και η οικογένειά σου δεν είναι μέντιουμ, οπότε δεν μπορούν να ξέρουν τι χρειάζεσαι, αν δεν τους το πεις. Να είσαι τολμηρή και να μην ντρέπεσαι να ζητήσεις βοήθεια για ότι χρειάζεσαι. Πολλοί από τους ανθρώπους που γνωρίζεις θα θέλουν να σε βοηθήσουν, αλλά ίσως να μην γνωρίζουν πως να το κάνουν.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ζήτησες βοήθεια; Πώς ένιωσες; Πώς αντέδρασε ο άλλος; Άνοιξε την καρδιά σου κι άσε κι άλλους να μπουν και να σε γνωρίσουν καλύτερα. Σίγουρα θα σε χαροποιήσει και θα σε ανταμείψει αυτή σου η ενέργεια.