Διατροφική ελευθερία, κι όμως γίνεται!

Διατροφική ελευθερία, ένας πολύπλοκος όρος, με ορισμούς που κυμαίνονται από την εγκατάλειψη της κουλτούρας της δίαιτας και των περιοριστικών διαιτών έως την επίτευξη καλής υγείας και διατροφικής ασφάλειας μέσω της καλλιέργειας των δικών σου τροφίμων.
Μάθε να δίνεις έμφαση στον σεβασμό του σώματος, στην κατανάλωση χωρίς ενοχές και στην ανάκτηση της πολιτιστικής και διατροφικής κληρονομιάς ως αναπόσπαστο μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να απολαμβάνει όλα τα τρόφιμα με μέτρο (εκτός αν αλλεργίες ή ιατρικές ανάγκες σε εμποδίζουν να καταναλώνεις ορισμένα τρόφιμα).
Στη διατροφική ελευθερία, τα τρόφιμα θεωρούνται ως κάτι περισσότερο από ένα απλό καύσιμο, θεωρούνται μια θετική εμπειρία, με τις ενοχές να μην έχουν καμία θέση στις σκέψεις σου. Η διατροφική ελευθερία περιλαμβάνει τη διαισθητική διατροφή και τη συνειδητή διατροφή, δύο φιλοσοφίες που καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση γύρω από τις επιλογές τροφίμων και απορρίπτουν τους περιττούς περιορισμούς. Η ελευθερία στην κατανάλωση τροφίμων μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την κουλτούρα της δίαιτας και να σου προσφέρει ευελιξία για μια επιθυμητή απώλεια βάρους.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να πετύχεις τη διατροφική ελευθερία:
- Συνεργάσου μ’ έναν διαιτολόγο που είναι πιστοποιημένος στις αντίστοιχες μεθόδους για να σε καθοδηγήσει.
- Προσπάθησε να αποβάλλεις την ιδέα ότι οι τροφές είναι είτε «καλές» είτε «κακές». Αντ’ αυτού, επικεντρώσου στον σκοπό που εξυπηρετεί το φαγητό τη δεδομένη στιγμή (όπως ευχαρίστηση, ενέργεια ή θρέψη).
- Ομοίως, διώξε την ιδέα της ηθικής από τα τρόφιμα. Δεν είσαι κακός άνθρωπος επειδή τρως ένα απολαυστικό φαγητό κι οι επιλογές τροφίμων δεν πρέπει να σε κάνουν να αισθάνεσαι κατώτερη ή ανώτερη από τους άλλους.
- Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να απολαμβάνεις τακτικά ευχάριστες τροφές. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αισθάνεσαι ότι στερείσαι ορισμένα τρόφιμα.
- Επικεντρώσου σε συνήθειες που προάγουν την υγεία, όπως η ενυδάτωση και η ενασχόληση με κάποια σωματική δραστηριότητα. Η υγεία είναι κάτι περισσότερο από τον αριθμό που βλέπεις στη ζυγαριά.
- Συντονίσου με τις εσωτερικές σου ενδείξεις, όπως τα συναισθήματα και το αίσθημα πληρότητας και πείνας, και όχι απλώς στις εξωτερικές ενδείξεις του φαγητού (όπως το να τρως επειδή είναι μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή επειδή νιώθεις ότι πρέπει να τελειώσεις όλο το φαγητό που υπάρχει στο πιάτο σου).
- Να τρως αργά, χωρίς περισπασμούς και να απολαμβάνεις το φαγητό σου.
- Επικεντρώσου στο πώς σε κάνει ένα τρόφιμο να αισθάνεσαι και διάλεξε περισσότερα τρόφιμα που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά.
Χρησιμοποιώντας τη διαισθητική διατροφή για σκόπιμη απώλεια βάρους
Η σκόπιμη απώλεια βάρους είναι η ενεργή προσπάθεια να αλλάξεις το σωματικό σου βάρος, με στόχο τη μείωση του αριθμού που βλέπεις στη ζυγαριά. Παρόλο που μελέτες δείχνουν ότι η διαισθητική διατροφή συνδέεται με απώλεια βάρους και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), στον πυρήνα της, η διαισθητική διατροφή δεν είναι μέθοδος απώλειας βάρους. Ένα αληθινό πρόγραμμα διαισθητικής διατροφής δεν θα διαφήμιζε την απώλεια βάρους ως αποτέλεσμα, καθώς κάποιοι άνθρωποι μπορεί εύκολα να χάσουν βάρος, ενώ άλλοι μπορεί να πάρουν ή απλώς να διατηρήσουν το βάρος τους.
Ανακάλυψε και υιοθέτησε συνήθειες που προάγουν την υγεία σου, ανεξάρτητα αν σε οδηγήσουν σε απώλεια, αύξηση ή διατήρηση του βάρους σου. Μάθε να δέχεσαι το σώμα σου όπως είναι, έχε αυτοπεποίθηση και μην στοχεύεις στην «ιδανική» εικόνα που υπόσχεται το αδυνάτισμα.
Σκέψου πόσο όμορφα θα νιώσεις, αν σταματήσεις να σκέφτεσαι τις θερμίδες, να αγχώνεσαι για τα κιλά σου και γενικά να προσέχεις τις μπουκιές σου! Και μην μας πεις, ότι δεν το κάνεις! Σχεδόν όλες οι γυναίκες, μια ανησυχία για το βάρος τους την έχουν, ακόμα κι οι αδύνατες! Γι’ αυτό καιρός να απαλλαγούμε από αυτές τις σκέψεις!