Διατροφικοί μύθοι που μπορείς άνετα να αγνοήσεις

Μπορεί να έχεις ακούσει για διάφορους διατροφικούς κανόνες που είθισται να ακολουθούνται και για κάποια πράγματα που θα πρέπει να αποφεύγεις σχετικά με το φαγητό. Κάποια ίσως ισχύουν, κάποια άλλα όμως όχι. Καλό θα ήταν να αρχίσεις να εξερευνάς από μόνη σου, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, διάφορες διατροφικές συνήθειες ή ιδέες και να μην πιστεύεις αυτά που ακούς ή που σου έχουν μεταφέρει.
Να μαγειρεύεις τα ζυμαρικά σε νερό «αλμυρό σαν τη θάλασσα».
Αυτή η ιδέα όσο καλή κι αν ακούγεται, δεν είναι βάσιμη. Οι σεφ γενικά συνιστούν μόλις 5 γραμμάρια αλάτι ανά λίτρο νερού για τα ζυμαρικά. Σίγουρα χρειάζεται λίγο αλάτι, καθώς τα ζυμαρικά που μαγειρεύονται χωρίς αυτό θα είναι άνοστα και θα σε απογοητεύσουν, όσο νόστιμη και αν είναι η σάλτσα που τα συνοδεύει, αλλά το πόσο εξαρτάται από τον ουρανίσκο σου.
Να μην πλένεις ποτέ τα μανιτάρια.
Στην πραγματικότητα, τα μανιτάρια αν και απορροφούν σχετικά λίγο νερό κατά το πλύσιμο, αποδεικνύεται ότι κάθε πρόσθετη υγρασία είναι καλό πράγμα επειδή, ενώ βράζουν το νερό τους, δεν απορροφούν λάδι. Μέχρι να σταματήσει ο βρασμός έχουν ήδη λιώσει, οπότε δεν είναι τόσο πορώδη όσο ένα ωμό μανιτάρι και δεν θέλουν να απορροφήσουν λάδι. Τα ξηρά μανιτάρια απορροφούν περισσότερο λάδι από τα υγρά, γεγονός που, παραδόξως, τα κάνει λιγότερο ευχάριστα στην κατανάλωση. Οπότε, εν ολίγοις, μην τεμπελιάζεις και βγάλε το σουρωτήρι.
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για ντρέσινγκ, όχι για μαγείρεμα
Θα ακούσεις συχνά ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Εκτός αν τηγανίζεις επαγγελματικά (όπου το γουόκ πρέπει να πλησιάζει τους 300C) ή αν πραγματικά ανεβάζεις τη θερμοκρασία του φούρνου, αυτό είναι απίθανο να αποτελέσει πρόβλημα. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά του καλής ποιότητας ελαιολάδου το καθιστά πιο σταθερό όταν θερμαίνεται σε συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που φαίνεται να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη γήρανση και στις φλεγμονές ιδιαίτερα στην καρδιά και τον εγκέφαλο.
Οι σπόροι τσίλι έχουν με καυτερή γεύση
Όλοι μας έχουμε βγάλει επιμελώς και τον τελευταίο σπόρο από ένα τσίλι σύμφωνα με διάφορες συνταγές που ισχυρίζονται, ότι όσο περισσότερους αφήνετε μέσα, τόσο πιο καυτό είναι το αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, αν αφαιρέσεις τους σπόρους από μια πραγματικά πικάντικη πιπεριά, τους ξεπλύνεις καλά και βάλεις έναν στη γλώσσα σου, θα ανακαλύψεις ότι η γεύση τους είναι ελάχιστα καυτερή. Η πραγματική καυτερή γεύση προέρχεται από τη λευκή μεμβράνη που τους συνδέει με το εσωτερικό του τσίλι, η οποία είναι αυτό που στην πραγματικότητα πρέπει να ξεφορτωθείς, αν θέλεις τη γεύση του καρπού χωρίς να είναι πολύ καυτερό.
Ποτέ μην αλατίζεις τα όσπρια στο τηγάνι
Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι στα όσπρια καλό είναι να μην προσθέτεις αλάτι μέχρι το τέλος του μαγειρέματος, καθώς το αλάτι αφαιρεί την υγρασία και σκληραίνει τη φλούδα. Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά πλέον οι σεφ προσθέτουν πάντα αλάτι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος καθώς πραγματικά δίνει καλύτερη γεύση. Το αλάτι δεν φαίνεται ποτέ να απορροφάται σωστά όταν προστίθεται στο τέλος.
Να κρατάς πάντα το κρέας σου στεγανό
Το μυστικό για ζουμερά αποτελέσματα είναι, στην πραγματικότητα, να αφήσεις το κρέας να ξεκουραστεί αρκετά μετά το μαγείρεμα για να απορροφήσει όλα αυτά τα υγρά πριν το κόψεις και το σερβίρεις.
Ποτέ μην φας κλειστό μύδι
Ορισμένα μύδια απλά δεν ανοίγουν ακόμη και μετά από παρατεταμένο μαγείρεμα. Επομένως, η ανησυχία σχετικά με τα μύδια που δεν ανοίγουν μετά το μαγείρεμα είναι λανθασμένη. Θα πρέπει, ωστόσο, να αντιμετωπίζεις εκείνα με σπασμένα κελύφη ή που ανοίγουν πριν από το μαγείρεμα με λίγη περισσότερη προσοχή. Χτύπησέ τα ελαφρά και το πιθανότερο είναι να κλείσουν, τουλάχιστον εν μέρει. Αν δεν το κάνουν, είναι πιθανότατα νεκρά, οπότε καλύτερα πέταξε τα. Αν είναι χαλασμένα, θα το καταλάβεις πιθανότατα από την μυρωδιά.
Τα ψάρια δεν ταιριάζουν με το κόκκινο κρασί
Στην πραγματικότητα, τα μόνα ψάρια με τα οποία δεν ταιριάζει το κόκκινο κρασί, είναι τα λιπαρά όπως το σκουμπρί και η ρέγκα, τα οποία μπορούν να αντιδράσουν με τις τανίνες στα πιο πλούσια κόκκινα κρασιά, δημιουργώντας μια μεταλλική επίγευση.
Το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεστό
Η αντίληψή σου για τη γεύση μειώνεται όταν τρως ένα φαγητό πάνω από τους 35C, με τη γλυκύτητα και την πικράδα να γίνονται πιο έντονες εις βάρος των αλμυρών και ξινών νοτών. Μπορεί τα τηγανητά να είναι πιο γευστικά όταν σερβίρονται ζεστά, αλλά τα περισσότερα είναι γευστικότερα ότι κρυώσουν λιγάκι. Επίσης ο φούρνος μικροκυμάτων επηρεάζει τη γεύση των φαγητών όποτε καλύτερα να τον χρησιμοποιείς όσο λιγότερο γίνεται.
Αν κι εσύ έχεις ακούσει τα παραπάνω και ίσως τα ακολουθούσες κιόλας, καλό θα ήταν να αναθεωρήσεις λίγο και να δοκιμάσεις και κάτι διαφορετικό!