Οσο περνάνε τα χρόνια, το να βρεις νέους φίλους και καινούργιες παρέες για πολλούς είναι αρκετά δύσκολο. Λίγο η ηλικία, λίγο τα βιώματα που συσσωρεύονται και μπορεί να σε κάνουν πιο διστακτική, κάνουν την εύρεση νέων ανθρώπων στη ζωή σου μια πολύπλοκη διαδικασία, ίσως και αρνητική εμπειρία…

Χρειάζεται όμως να καταβάλλεις την προσπάθεια για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, γιατί καθώς αλλάζεις εσύ έτσι αλλάζουν και οι άνθρωποι γύρω σου, και μπορεί οι παρέες που μέχρι πρότινος σε κάλυπταν και πέρναγες καλά, πλέον να μην σε γεμίζουν. Ανθρώπινο είναι, αλλάζουν οι προτεραιότητες, οι φάσεις της ζωής και γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει και η ανάλογη προσαρμογή. Δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου αν εσύ δεν μπορείς πια να ακολουθήσεις τους ρυθμούς των φίλων σου (ούτε είσαι βέβαια υποχρεωμένη να το κάνεις), και εκείνοι αντιστοίχως των δικών σου.

Γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζεις νέους ανθρώπους και να κάνεις καινούργιες φιλίες. Είναι λογικό να σου φαίνεται πιο δύσκολο να κάνεις νέες φιλίες ως ενήλικας, απ’ ότι ως παιδί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται, απλά ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερη προσπάθεια.

Το να έχει κανείς λίγους ή καθόλου φίλους γίνεται όλο και περισσότερο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, καθώς έρευνα διαπίστωσε ότι το 22% των millennials ανέφεραν ότι δεν έχουν καθόλου φίλους, κυρίως γιατί αισθάνονται ότι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν.

Ποιοι είναι κάποιοι λόγοι που μπορεί να σε δυσκολεύουν στο να κάνεις νέες φιλίες;

Άγχος

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποιου βαθμού άγχος όταν γνωρίζουν νέους ανθρώπους, το οποίο μπορεί να πηγάζει από το φόβο της απόρριψης ή της κρίσης από τους άλλους. Για ορισμένους ανθρώπους, αυτές οι ανησυχίες μπορεί να παρεμποδίσουν την ικανότητά τους να συνδεθούν με το άλλο άτομο, επειδή είναι τρομερά δύσκολο να εστιάσεις και να συμμετάσχεις σε μια συζήτηση όταν νιώθεις νευρικότητα ή αβεβαιότητα για τον εαυτό σου. Αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί επίσης να σε καθοδηγούν στο να αποφεύγεις να κάνεις φίλους.

Την επόμενη φορά που θα επιχειρήσεις να κάνεις μια νέα φιλία, έλεγξε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου για να δεις αν νιώθεις νευρικότητα, φόβο ή αβεβαιότητα. Στη συνέχεια, διερωτήσου αν αυτές οι σκέψεις ή τα συναισθήματα βοηθούν ή εμποδίζουν την ικανότητά σου να κάνεις έναν νέο φίλο ή μια νέα φίλη. Κάνοντας το αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα γιατί μπορεί να αντιμετωπίζεις δυσκολίες στις νέες φιλίες.

Αποφυγή

exeis-diskolia-na-kaneis-neous-filous-1

Υπάρχουν ευκαιρίες που μπορεί να απορρίπτεις ή να αποφεύγεις, επειδή θέλεις να αποφύγεις τις δυσκολίες που συνεπάγεται η δημιουργία φίλων; Συχνά η αποφυγή των δύσκολων πραγμάτων μπορεί να περάσει απαρατήρητη ή αδιαμφισβήτητη. Έτσι, όταν απορρίπτεις κοινωνικές ευκαιρίες, αναρωτήσου γιατί. Να έχεις επίγνωση αυτής της απόφασης και του από πού προέρχεται. Είναι δύσκολο να κάνεις νέους φίλους όταν δεν βγαίνεις εκεί έξω για να το κάνεις.

Υψηλές προσδοκίες

Οι άνθρωποι μπορεί να ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους για να είναι δημοφιλείς και να έχουν πολλούς φίλους. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις μια λεγεώνα φίλων, μερικές φορές, αρκεί ένας ή δύο φίλοι για να αποκομίσεις όλα τα ψυχολογικά οφέλη που προκύπτουν από τις βαθιές φιλίες. Επικεντρώσου στο να κάνεις μία ή δύο ουσιαστικές επαφές και απάλλαξε τον εαυτό σου από την πίεση που μπορεί να νιώθεις να δημιουργήσεις έναν ατελείωτο κύκλο φίλων.

Άλλοι παράγοντες

exeis-diskolia-na-kaneis-neous-filous-3

Σύμφωνα με μελέτες ορισμένοι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν επίσης να βιώνουν περισσότερη μοναξιά και κατάθλιψη. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να σε κάνουν να δυσκολεύεσαι περισσότερο να κάνεις φίλους περιλαμβάνουν την ύπαρξη κοινωνικού άγχους, το να είσαι εσωστρεφής και να προτιμάς τη μοναξιά ή το να μην ξέρεις πού να ψάξεις για νέους φίλους.

Τι μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις νέους φίλους;

  • Αναζήτησε περιβάλλοντα που νιώθεις άνετα
    Είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να βρεις τρόπους να βοηθήσεις τον εαυτό σου να νιώσει άνετα και άνετα ενώ κάνεις νέους φίλους. Αυτό απαιτεί να σκεφτείς τον εαυτό σου και το είδος του περιβάλλοντος που σε κάνει να αισθάνεσαι πιο άνετα. Σκέψου ποιες δραστηριότητες σε βοηθούν να νιώθεις αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα άθλημα, μια τέχνη ή μια δραστηριότητα που σου αρέσει να κάνεις και σου δίνει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης; Υπάρχει κάποιο μέρος που σου αρέσει να επισκέπτεσαι ή με το οποίο είσαι πολύ εξοικειωμένη;
  • Δώσε χρόνο
    Καθώς προσπαθείς να δημιουργήσεις νέες φιλίες ή να αναζωπυρώσεις παλιές, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η δημιουργία ουσιαστικών φιλικών σχέσεων απαιτεί χρόνο. Το να συμπαθείς κάποιον, να απολαμβάνεις την παρέα του και να θέλεις να είσαι φίλος μαζί του δεν είναι αρκετό. Για να δημιουργηθεί αυτή η σύνδεση, πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις αυτή τη φιλία.
    Ενώ οι φίλοι από τη δουλειά μπορεί να αποτελούν σημαντικό μέρος του κοινωνικού σου κύκλου, ο χρόνος που περνάς μαζί τους στο εργασιακό περιβάλλον δεν είναι και τόσο ευνοϊκός για τη δημιουργία φιλίας. Με άλλα λόγια, αν θέλεις να δημιουργήσεις πιο ουσιαστικές φιλίες με τους συναδέλφους σου, αφιέρωσε χρόνο μαζί τους εκτός εργασίας, σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι φιλίες και οι δεσμοί με τους ανθρώπους είναι σημαντικά. Επειδή είναι τόσο σημαντικά για τη συνολική σου ευημερία, η έλλειψη φίλων ή οι επιφανειακές φιλίες μπορούν να βλάψουν την ψυχική σου υγεία.

Το να μην μπορείς να κάνεις φίλους μπορεί να σε οδηγήσει στη μοναξιά και στην απομόνωση και να επιβαρύνει τον ψυχισμό σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνη σου, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν φίλους. Αν η όλη διαδικασία του να βγεις έξω και να γνωρίσεις νέους ανθρώπους σε αγχώνει πολύ, τότε μπορείς να συμβουλευτείς και έναν ειδικό για να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα όποια εμπόδια.

Πηγές: Journal of Social and Clinical Psychology, Journal of Social and Personal Relationships