Ο καθορισμός υγιών ορίων στις φιλίες μπορεί να σε βοηθησει να προστατέψεις την ταυτότητα και τον προσωπικό σου χώρο. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τους άλλους από το να σε εκμεταλλεύονται ή να περιορίζουν αυτό που θέλεις να κάνεις. Ο καθορισμός ορίων μπορεί να ενισχύσει την ψυχική και συναισθηματική σου ευημερία και στην πραγματικότητα να ενδυναμώσει τις φιλίες σου.

Τι είναι τα όρια;

Τα όρια είναι κατευθυντήριες γραμμές για αποδεκτές συμπεριφορές, προσδοκίες και προσωπικούς περιορισμούς. Τα όρια καθιστούν σαφές στους φίλους σου τι θέλεις και τι δέχεσαι. Παρόλο που ορισμένες συμπεριφορές δεν είναι ποτέ αποδεκτές, όπως ο εκφοβισμός για παράδειγμα, μπορείς να σταματήσεις τις καλοπροαίρετες παρεμβάσεις γνωστοποιώντας τα όριά σου.

Μερικές φορές υπάρχουν φίλοι που σου αρέσουν πραγματικά, αλλά κάνουν υποθέσεις για τη σχέση σου μαζί τους που μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Μπορεί να περνούν απροειδοποίητα από το σπίτι σου ή να περιμένουν να συμπεριληφθούν σ’ ό,τι κάνεις. Αντί να αγανακτήσεις ή να αφήσεις έναν κατά τα άλλα υπέροχο φίλο να βγει τελείως από τη ζωή σου, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αντιμετωπίσεις τις διαφορές σου μαζί του, με σωστή και ανοιχτή επικοινωνία.

Πότε χρειάζονται τα όρια;

Αυτά τα όρια που θέτεις βοηθούν τόσο εσένα όσο και τους φίλους σου. Οι φίλοι μπορεί να επικρίνουν αυτό που φοράς ή να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για τον στόχο σου να τρέξεις έναν μαραθώνιο. Χωρίς να το συνειδητοποιούν, μπορεί να ξεπερνούν μια γραμμή.

Τι είδους σενάρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια συζήτηση για τα όρια;

  • Ένας καλός φίλος επιμένει να κανονίσετε μια απόδραση το Σαββατοκύριακο και για τους δυο σας, παρόλο που εσύ είσαι πολύ απασχολημένη και δεν μπορείς να ταξιδέψεις το συγκεκριμένο διάστημα.
  • Ένας παιδικός φίλος είναι συχνά αγενής μαζί σου μπροστά σε άλλους, αλλά δεν θέλεις να κάνεις φασαρία.
  • Ο φίλος σου από τη δουλειά εκτονώνεται με εμμονές και χρειάζεται συναισθηματική υποστήριξη μέρα και νύχτα μετά τον πρόσφατο χωρισμό του. Κι εσύ νιώθεις ενοχές αν είσαι διαθέσιμη σ’ αυτόν/αυτής για να του μιλάς.
  • Ο καλύτερός σου φίλος δεν σέβεται τις αξίες ή τις πεποιθήσεις σου και δεν έχεις μιλήσει ποτέ στο παρελθόν μαζί του γι’ αυτό.

Γιατί να θέσεις όρια;

Συχνά είναι ευκολότερο να απορρίψεις τη συμπεριφορά που ξεπερνά τα όρια παρά να την αντιμετωπίσεις. Αντί να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα άμεσα, αυτή η μορφή αντιμετώπισης μπορεί να σου δημιουργήσει στρες και άγχος καθώς δεν επιλύεις τίποτα απλά το αφήνεις και προχωράς παρακάτω.

Ενώ είναι δελεαστικό να κοιτάξεις αλλού, πρέπει να μιλήσεις. Το να επιτρέπεις στους άλλους να ξεπερνούν τα όριά σου έχει ανθυγιεινές συνέπειες για σένα. Το να μην είσαι πρόθυμη να μοιραστείς τα συναισθήματά σου ή να πεις όχι εμποδίζει επίσης το άλλο άτομο να γνωρίζει τι αισθάνεσαι και τι περιμένεις.

Η έναρξη μιας συζήτησης σχετικά με τα όριά σου μπορεί να συμβάλει στην ανοιχτή επικοινωνία και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ εσένα και του φίλου σου. Παρόλο που η σκέψη μιας τέτοιας συζήτησης μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα έντασης ή φόβου, είναι σίγουρα καλύτερο για σένα να έχεις επικοινωνήσει τα θέματα που σε αφορούν με τους κοντινούς σου ανθρώπους.

Λοιπόν, πώς θέτεις αυτά τα όρια;

Τα καλά όρια είναι σαφή, περιεκτικά και έχουν συνέπεια. Αν πιστεύεις ότι αυτή θα είναι μια δύσκολη συζήτηση, μην ξεχνάς να ακούς ουσιαστικά τον φίλο σου, να κάνεις ερωτήσεις, να είσαι ειλικρινής και να χρησιμοποιείς ακόμη και χιούμορ για να ελαφρύνεις τη συζήτηση. Θυμήσου να χρησιμοποιείς δηλώσεις με το «εγώ» και να αποφεύγεις τις κατηγορίες ή τις προσβολές.

  • Ξεκίνησε λέγοντας πόσο εκτιμάς τη φιλία σας.
  • Επικοινώνησε τα όριά σου απλά και ξεκάθαρα.
  • Εξέφρασε τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όριά σου.
  • Μην απολογείσαι και μην δικαιολογείσαι.
  • Να είσαι αυστηρή, αλλά και ευγενική.
  • Υπενθύμισε στο φίλο σου ότι νοιάζεσαι γι’ αυτόν.

Πώς να διατηρείς και να επιβάλλεις τα όρια

Αφού καθορίσεις τα όρια, ο φίλος σου θα πρέπει να καταλάβει τι του ζητάς. Η άμεση επικοινωνία δίνει τη δυνατότητα σε σένα και το φίλο σου να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις και να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο τη σχέση σας.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φράσεις όπως «Αυτό με πληγώνει και γι’ αυτό θέλω να σταματήσει», ή «Αυτό χρειάζομαι» ή «Καταλαβαίνω ότι προσπαθείς να βοηθήσεις, αλλά θέλω να πάρω τη δική μου απόφαση». Αν οι φίλοι σου αντιστέκονται στα όριά σου, συνέχισε να τους το υπενθυμίζεις. Ξεκίνησε με μια ήπια επικοινωνία, αλλά αν θεωρείς ότι χρειάζεται γίνε πιο διεκδικητική. Αν αρνούνται να σεβαστούν τα όρια που έχεις θέσει, τότε πρέπει να αποφασίσεις αν αξίζει να διατηρήσεις ή όχι αυτή τη φιλία.

Υποστήριξη της φιλίας και των ορίων της

Οι φιλίες είναι θεμελιώδεις για την ανάπτυξή σου ως άτομο. Προσφέρουν εμπιστοσύνη, εγγύτητα και οικειότητα, οι οποίες είναι πολύτιμες για την ψυχολογική και συναισθηματική σου ευημερία. Η ποιότητα της φιλίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική σου ανάπτυξη κατά την εφηβεία, για αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να έχουν φίλους και να μην είναι απομονωμένα. Η ευτυχία και η καλή αυτοεκτίμηση ενισχύει την αξία των υγιών φιλικών σχέσεων.

Για να έχεις λοιπόν την καλύτερη δυνατή φιλία, συζήτησε τη σημασία του σεβασμού και της υποστήριξης των ορίων που θα ήθελε να θέσει και ο φίλος σου. Μοιραζόμενη τα όριά σου, καλλιεργείς μια κουλτούρα ενσυναίσθησης και κατανόησης. Το να σέβεσαι την αμοιβαιότητα είναι ένα κέρδος και για τους δυο σας.