Oλοι έχουμε βρεθεί σ’ αυτή τη θέση στο εργασιακό περιβάλλον ή και αλλού, όπου ο χρόνος δεν φαίνεται να προχωράει καθόλου. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στην εργασία που έχεις αναλάβει, κοιτάς συνεχώς το ρολόι και λαχταράς την ελευθερία σου, να σηκωθείς να φύγεις απ’ όπου είσαι αυτή τη στιγμή.

Να ξέρεις ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι κοινή εμπειρία να επιθυμείς μερικές φορές να περνάει ο χρόνος πιο γρήγορα, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε δυσάρεστες ή μονότονες καταστάσεις. Αυτή η επιθυμία μπορεί να πηγάζει από την πολύ φυσική σου τάση να αναζητάς την άνεση ή την ευχαρίστηση και να αποφεύγεις τη δυσφορία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι αυτά τα συναισθήματα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης κατάστασης.

Πώς μπορείς λοιπόν να κάνεις τον χρόνο να περνάει γρηγορότερα; Είναι μέρος της ζωής ότι μερικές φορές ο χρόνος θα περνάει πιο αργά, ιδίως αν κάνεις κάτι που σου φαίνεται βαρετό, αλλά υπάρχουν τρόποι για να κάνεις τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα.

i-mera-sou-fainetai-ateleioti-2

Σταμάτα να κοιτάς το ρολόι σου

Το να κοιτάς συνέχεια το ρολόι σου επηρεάζει αρνητικά την ευημερία σου και αυξάνει το στρες και το άγχος. Αυτό μπορεί να σε κάνει ανήσυχη και ανυπόμονη, εμποδίζοντας την ικανότητά σου να συμμετέχεις πλήρως στην παρούσα στιγμή και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην παραγωγικότητα και τη συνολική σου διάθεση.

Η ανάπτυξη της δεξιότητας να ανέχεσαι τη δυσφορία ή τη μονοτονία σε διάφορες καταστάσεις είναι απαραίτητη για την προσωπική σου ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα. Το να εύχεσαι να περάσει ο χρόνος δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας. Αντίθετα, είναι σημαντικό να αποδέχεσαι τη δυσφορία, επιτρέποντας στον εαυτό σου να τη βιώσει πλήρως, χωρίς να προσπαθείς να ξεφύγεις ή να βιαστείς να την ξεπεράσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μπορείς να μάθεις να διαχειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις με μεγαλύτερη ευκολία και να αναπτύξεις την ικανότητά σου να χειρίζεσαι τη δυσφορία με υγιή και εποικοδομητικό τρόπο.

Δημιούργησε μια προβλέψιμη ρουτίνα

Όταν βρίσκεσαι στο εργασιακό σου περιβάλλον, συχνά διαχειρίζεσαι πολλά διαφορετικά πράγματα και κάνεις multitasking, αλλά αυτό μπορεί να γίνει αγχωτικό. Αν είναι δυνατόν, είναι καλή ιδέα να δημιουργήσεις αντ’ αυτού μια τακτική, προβλέψιμη ρουτίνα.

Όταν έχεις τακτικές ρουτίνες, μπαίνεις στον αυτόματο πιλότο και δύσκολα τις αντιλαμβάνεσαι. Έτσι, με μια τακτική ρουτίνα, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς να συνειδητοποιείς πόσος (ή πόσο λίγος!) χρόνος περνάει. Δεν θα κάνει απαραίτητα τη δουλειά πιο συναρπαστική ή δε θα σε κάνει να διασκεδάζεις περισσότερο στην εργασία σου, αλλά μπορεί να κάνει τον χρόνο που περνάς εκεί να κυλάει λίγο πιο γρήγορα.

Επίτευξη ροής

Αυτό μπορεί να ακούγεται πιο εύκολα ειπωμένο από ό,τι γίνεται, και μπορεί να εξαρτάται από τις εργασίες που έχεις μπροστά σας. Αλλά αν μπορείς, είναι καλή ιδέα να εργάζεσαι με πράγματα που σε ευχαριστούν και να κρατάς τους περισπασμούς στο ελάχιστο.

Η ροή είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν νιώθεις ότι αναλαμβάνεις μια εργασία και ότι ασχολείσαι αποκλειστικά μ’ αυτήν. Άλλα πράγματα που επίσης βοηθούν περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των περισπασμών, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες ειδοποιήσεις, τη διασφάλιση ότι δεν θα σε ενοχλήσουν οι συνάδελφοι καθώς και τον καθορισμό ενός χρονικού ορίου ή μιας προθεσμίας, ώστε να νιώθεις την ανάγκη να την ολοκληρώσεις το συντομότερο δυνατό.

Χώρισε τον χρόνο σου σε μικρότερα διαστήματα

Σίγουρα, η εργάσιμη ημέρα σου μπορεί να σου φαίνεται μεγάλη, αλλά μπορείς να τη διαχωρίσεις σε μικρότερα διαστήματα για να μοιάζει πιο διαχειρίσιμη. Μπορείς να μπλοκάρεις χρόνο στο πρόγραμμά σου για να εργάζεσαι σε συγκεκριμένες εργασίες, χωρίς διακοπή. Αν έχεις να κάνεις πολλά πράγματα, κάνε ένα σχέδιο και ασχολήσου μ’ ένα μόνο πράγμα κάθε φορά.

Μάθε να αναλύεις τις εργασίες σε μικρότερα βήματα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να τις διαχειριστείς πιο εύκολα και να σου δώσει μεγαλύτερη αίσθηση ολοκλήρωσης καθώς τις ολοκληρώνεις.

Θυμήσου να κάνεις και διαλείμματα! Αν μπορείς να επιλέγεις μόνη σου τα διαλείμματά σου, προσπάθησε να το κάνεις σε ώρες που σε βολεύουν, αλλά ακόμη και αν δεν μπορείς να κάνεις μεγάλα χρονικά διαλείμματα, κάνε μερικά ολιγόλεπτα μέσα στην μέρα. Είναι ζωτικής σημασίας να κάνεις διαλείμματα καθώς αυτό μπορεί να αποτρέψει την εργασιακή εξουθένωση.

Ξεχώρισε τις λιγότερο ευχάριστες εργασίες

Αν υπάρχουν εργασίες που δεν ανυπομονείς να ξεκινήσεις, είτε επειδή είναι πιο δύσκολες, είτε επειδή απλώς δεν σου φαίνονται συναρπαστικές, προσπάθησε να τις χωρίσεις σε μικρότερα κομμάτια. Ασχολήσου για λίγο με μια εργασία που σε ευχαριστεί και στη συνέχεια αφιέρωσε λίγο χρόνο σε μια εργασία που δεν ανυπομονείς και πολύ να ασχοληθείς. Στη συνέχεια, μπορείς να επιστρέψεις στην εργασία της επιλογής σου.

Ασχολήσου με συναρπαστικές δραστηριότητες

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εργασία δεν θα είναι γεμάτη από συναρπαστικές δραστηριότητες όλη την ώρα. Αλλά, επιλέγοντας συναρπαστικές δραστηριότητες όπου είναι δυνατόν, θα σου αποσπάσει την προσοχή από το να κοιτάς συνεχώς το ρολόι σου και να υπολογίζεις τον χρόνο που σου απομένει για τελειώσει η εργάσιμη ημέρα.

Αν έχεις να διεκπεραιώσεις εργασίες, συναρπαστικές αλλά και μονότονες, οργάνωσε την ημέρα σου ώστε να δώσεις προτεραιότητα στις συναρπαστικές δραστηριότητες. Αν γνωρίζεις πότε είσαι πιο δημιουργική και παραγωγική, μπορείς να επικεντρωθείς τότε στις πιο συναρπαστικές, καθηλωτικές εργασίες και να κρατήσεις τις λιγότερο απαιτητικές εργασίες για τις ώρες της ημέρας που είσαι λιγότερο παραγωγική.

Για παράδειγμα, αν είσαι πιο παραγωγική και δημιουργική το πρωί, μπορείς να προγραμματίσεις να ασχοληθείς τότε με τις πιο συναρπαστικές εργασίες. Αυτό μπορεί να κάνει τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα, και τότε θα είναι ώρα για μεσημεριανό διάλλειμα πριν καν το καταλάβεις.

Πρακτικές ενσυνειδητότητας και επίγνωση της παρούσας στιγμής

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να είναι αποτελεσματική και να σε βοηθήσει να αλλάξεις την αντίληψή σου για τον χρόνο. Με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, μπορείς να καλλιεργήσεις μια στάση που θα σε βοηθήσει να εμπλακείς πλήρως στην παρούσα στιγμή. Αυτό θα σε κάνει να εκτιμήσεις τον πλούτο των εμπειριών και να ελαττώσεις το αίσθημα της πίεσης του χρόνου.

Μπορείς να δοκιμάσεις να βγεις για λίγο από το γραφείο και να κάνεις μια σύντομη βόλτα. Δώσε προσοχή στην αίσθηση της κίνησης του σώματος, είτε πρόκειται για το αεράκι ή τον ήλιο στο δέρμα σου, είτε για τις υφές που αισθάνεσαι στα πόδια ή τα χέρια σου, είτε για τα πράγματα που μπορείς να δεις ή να μυρίσεις. Αν δεν μπορείς πραγματικά να απομακρυνθείς από το γραφείο, μπορείς να στρέψεις την προσοχή σου γύρω από το σώμα σου, ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού σου και το πώς το αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή, κινούμενη σταδιακά προς τα κάτω, μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σου. Νιώθεις κάποια ένταση; Πού αισθάνεσαι πιο χαλαρή;

Ζώντας τη στιγμή, μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αισθάνεται πιο ικανοποιημένος από αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αντί να κοιτάζει στο μέλλον.

Αξιοποίησε εργαλεία και τεχνικές παραγωγικότητας

Σκέψου γιατί σε ενδιαφέρει η εργασία σου, ποιος είναι ο σκοπός που εργάζεσαι; Η υποβολή ερωτήσεων σχετικά με το νόημα και τον σκοπό της εργασίας σου (ακόμη και αν δεν έχεις ένα ιδιαίτερα μεγάλο όραμα – μπορεί απλώς να είναι ότι βοηθάς το αφεντικό ή τον πελάτη σου να κάνει καλά τη δουλειά του) μπορεί να σου δώσει μια αίσθηση δέσμευσης.

Θα μπορούσες επίσης να δοκιμάσεις ένα εργαλείο όπως η τεχνική Pomodoro. Απασχολήσου σε μια εργασία για 25 λεπτά και στη συνέχεια κάνε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα. Κάθε λίγα διαλείμματα, δώσε στον εαυτό σου ένα μεγαλύτερο, 15λεπτο. Θα μπορούσες να το προσαρμόσεις στις ανάγκες σου. Αν σου παίρνει περισσότερο χρόνο για να μπεις σε πρόγραμμα και να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη, μπορείς να εργαστείς για 50 λεπτά ή μια ώρα και στη συνέχεια να κάνεις δεκάλεπτα διαλείμματα.

Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει είναι να αλλάξεις το περιβάλλον εργασίας σου, ιδίως αν εργάζεσαι από το σπίτι! Αν συνήθως εργάζεσαι από το γραφείο του σπιτιού σου, δοκίμασε να εργαστείς για λίγο από άλλο δωμάτιο ή να πας σε μια καφετέρια ή βιβλιοθήκη εκεί κοντά. Αν βρίσκεσαι στο γραφείο, δοκίμασε να κάνεις μια βόλτα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος ή να καθίσεις έξω κατά τη διάρκεια του διαλείμματός σου, για να αλλάξεις λίγο τοπίο.

Να θυμάσαι ότι αυτό που λειτουργεί για άλλους ανθρώπους μπορεί να μην λειτουργεί ή να μην είναι εφικτό για σένα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να κάνεις τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα, αλλά μπορεί να διαπιστώσεις ότι κάποιοι λειτουργούν καλύτερα για σένα από κάποιους άλλους. Αξίζει να πειραματιστείς με μερικούς, μέχρι να βρεις ένα συνδυασμό που είναι αποτελεσματικός.