Αν τα παραπάνω αντιπροσωπεύουν την καθημερινότητά σου τότε ακολούθησε άμεσα τις παρακάτω 3 συμβουλές για να αποκαταστήσεις την ισορροπία στο εργασιακό σου περιβάλλον. Σε λίγες μέρες αλλάζει κι η ώρα οπότε καιρός για ξεσκαρτάρισμα. Και δεν εννοούμε μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στη δουλειά σου! Βάλε ένα στοπ στις ατελείωτες ειδοποιήσεις στο κινητό σου, στις συνεχόμενες εργασίες και στις περιττές συναντήσεις.

Η νοητική ακαταστασία επηρεάζει σημαντικά την αποδοτικότητά σου. Φαντάσου την σαν ένα δωμάτιο που απλά αφήνεις πράγματα να συσσωρεύονται, μέχρι να δημιουργηθεί ένα χάος που δεν ξέρεις πως να μαζέψεις. Σίγουρα διαχειρίζεσαι πολλά πράγματα ταυτόχρονα, έχεις μηνύματα που δεν έχεις ακόμα απαντήσει και φυσικά τις συναντήσεις του zoom που έχουν αρχίσει να σε κουράζουν.

Δεν είσαι η μόνη όμως, καθώς το 82% των εργαζομένων κινδυνεύει από επαγγελματική εξουθένωση, που χαρακτηρίζεται από αισθήματα κόπωσης, δυσφορίας και νεύρα, τα οποία πλήττουν την ευεξία, την παραγωγικότητα και την απόδοση. Καθώς οι μέρες και οι βδομάδες περνούν γρήγορα, δεν βρίσκεις τον χρόνο για να επιβραδύνεις και να δεις τι λειτουργεί και τι όχι.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να διορθώσεις λίγο την κατάσταση;

Ασχολήσου με το email σου

Το να ασχοληθείς με κάθε αδιάβαστο email που έχεις στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο, είναι λίγο απίθανο, για να μην αναφέρω και το πόσο χρονοβόρα θα ήταν μια τέτοια διαδικασία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στέλνονται πάνω από 300 δισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ετησίως, οπότε το να έχεις μηδέν αδιάβαστα μηνύματα είναι σχεδόν απίθανο.

Μπορείς όμως να τσεκάρεις λίγο τις πηγές των καθημερινών emails που λαμβάνεις. Μήπως έχεις κάνει εγγραφές σε ενημερωτικά δελτία που πλέον σου είναι άχρηστα; Έχεις οργανώσει φακέλους για τα μηνύματα που λαμβάνεις ή πάνε όλα στα εισερχόμενα;

Μόλις καταλάβεις τι σε ενοχλεί περισσότερο με τα emails, αφιέρωσε 10 λεπτά για να το αντιμετωπίσεις στην αρχή της ημέρας. Για παράδειγμα μπορείς να κάνεις τα ακόλουθα:

  • Ξεκίνα να διαγράφεις
    Διέγραψε 50 λίστες email σε διάστημα δύο εβδομάδων επιλέγοντας να διαγράψεις το όνομά σου από πέντε λίστες κάθε πρωί.
  • Δημιούργησε προτεραιότητες
    Φτιάξε θεματικούς φακέλους και τοποθέτησε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντιστοίχως στους φακέλους. Διέθεσε καθημερινά 10 λεπτά γι’ αυτό για ένα διάστημα δύο εβδομάδων. Εναλλακτικά, φτιάξε έναν φάκελο «Τι κάνω σήμερα», βάλε το πρωί στο φάκελο όλα όσα πρέπει να απαντήσεις εκείνη την ημέρα και ασχολήσου μαζί τους μέχρι τις 17:00. Αν κατέχεις διευθυντική θέση και έχεις πολλά διαφορετικά θέματα στο mail σου, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να αποφασίσεις σε ποια θέματα θέλεις να συμμετέχεις και από ποια μπορείς να εξαιρεθεί η παρουσία σου.
  • Βελτιστοποίησε την γραπτή επικοινωνία
    Πέρα από ένα προσωπικό πρωινό ξεκαθάρισμα, μίλησε με τον προϊστάμενο ή την ομάδα σου για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας. Πριν κάποια χρόνια όταν κουράστηκαν οι ομάδες από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προστέθηκε το Slack και το Teams και μετά τα Google Docs και όλα αυτά τα διαφορετικά μέρη όπου μοιράζονται οι εργασίες επίσης μέσω γραπτών κειμένων. Αν δεν χρειάζεται να στείλεις email μήπως υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιήσεις μια πιο άμεση επικοινωνία; Μία τηλεφωνική κλήση;

Αξιολόγησε τις συσκέψεις

Τα υβριδικά εργασιακά περιβάλλοντα απαιτούν συχνά ψηφιακές κλήσεις, αλλά η αξιολόγηση των τύπων και της ποσότητας των συσκέψεων είναι απαραίτητη για να αποφύγεις την υπερκόπωση.

Θέσε στον εαυτό σου και στην ομάδα σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πότε θα ήθελες να έχεις μπλοκαρισμένο χρόνο στο ημερολόγιό σου;
  • Υπάρχουν συναντήσεις που μπορείς να ακυρώσεις; Που δεν χρειάζονται;
  • Μπορείς να συντομεύσεις τις συναντήσεις; Να τις περιορίσεις στα 15 λεπτά;
  • Μπορείς να έχεις μια οργανωμένη ατζέντα για κάθε συνάντηση;
  • Μήπως κάνεις συνεχώς συσκέψεις για κάτι που μπορεί να λυθεί με πιο άμεση επικοινωνία;
  • Υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι για κάθε μέλος της ομάδας κι ένα σημείο αναφοράς ώστε όλοι να γνωρίζουν που βρίσκονται; Π.χ. ένα πρόγραμμα οργάνωσης όπως το asana, το trello ή το jira;

Σταμάτα να κάνεις συσκέψεις ώστε να προετοιμαστείς για τις συσκέψεις και μετά άλλες για να συζητήσεις τι ειπώθηκε και ούτω καθεξής. Έστω και δοκιμαστικά στην αρχή, άλλαξε τον τρόπο που εργάζεσαι.

Βρες τις ισορροπίες σου

Η υγιής ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να σε κάνει πιο ενεργητική, αφοσιωμένη και ευτυχισμένη. Σταμάτα να είσαι συνδεδεμένη 24 ώρες το 24ωρο. Μάθε να διαχωρίζεις την εργασία σου από τις προσωπικές σου στιγμές. Μόλις ξυπνάς και αρχίζεις την μέρα σου, αφιέρωσε 10 λεπτά για να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου και μην ελέγχεις αμέσως το κινητό και το email σου.

Περιόρισε το multitasking
Κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, υπάρχουν τρόποι για να αισθάνεσαι λιγότερο καταβεβλημένη; Η ταυτόχρονη διεκπεραίωση πολλαπλών εργασιών συχνά μοιάζει αγχωτική. Το multitasking δεν είναι υγιές για τον εγκέφαλο και δεν σε βοηθά να θυμάσαι τα ουσιώδη πράγματα. Το να συγκεντρώνεσαι σε κάτι για έναν συγκεκριμένο χρόνο και να κάνεις διαλείμματα μεταξύ των εργασιών μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Δοκίμασε μια τεχνική όπου θα εργάζεσαι χωρίς περισπασμούς για 20 λεπτά και θα κάνεις ένα διάλειμμα 5 λεπτών για λίγες ώρες κάθε μέρα.

Μάθε την τέχνη της διαχείρισης
Εάν σου έχουν ανατεθεί πολλές εργασίες ταυτόχρονα, ρώτησε τον διευθυντή σου ποια από όλες είναι προτεραιότητα και εξήγησέ του ότι όλα μαζί δεν μπορούν να γίνουν. Υπολόγισε στο περίπου τον χρόνο που χρειάζεσαι για καθεμία εργασία και συζήτησέ το με τον προϊστάμενό σου. Συχνά οι διευθυντές δεν γνωρίζουν όλες τις εργασίες που έχουν ανατεθεί στους υπαλλήλους τους, οπότε το να τους ενημερώσεις για τη ροή εργασιών σου και τα ιδανικά χρονοδιαγράμματα μπορεί να σε βοηθήσει. Είναι επίσης μια καλή υπενθύμιση για όλα τα πράγματα που έχεις αναλάβει και διαχειρίζεσαι.

Γενικά τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ξανασκεφτείς λίγο τον τρόπο με τον οποίο κάνεις τις καθημερινές σου εργασίες και πόσο επείγον θεωρείς ότι είναι. Σίγουρα δεν έχουν όλα την ίδια βαρύτητα. Μάθε να είσαι τυπική, να κάνεις τα βασικά πράγματα καθημερινά, αλλά δώσε και στον εαυτό σου χρόνο και χώρο για να αποσυνδεθείς από την εργασία σου, ώστε να μπορέσεις να επιστρέψεις πιο αποδοτική την επόμενη μέρα.

Μην αφήνεις τα σημαντικά πράγματα που σε γεμίζουν χαρά για χάρη της δουλειάς. Το να βγεις έξω με φίλους, να φας παρέα με την οικογένειά σου ή ό,τι άλλο είναι αυτό που σε κάνει χαρούμενη πρέπει να το επιδιώκεις. Το να είσαι εργασιομανής δεν θα σου δώσει κανένα παράσημο γι’ αυτό πρέπει να αλλάξεις άμεσα την κατάσταση και τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Μην τα συγχέεις!