Μήπως νιώθεις τα μάτια σου ξηρά;

Τρίβεις συχνά τα μάτια σου ή δακρύζουν ξαφνικά; Δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρείς ότι τα μάτια σου είναι λίγο πιο ξηρά τον χειμώνα. Η ξηροφθαλμία εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, καθώς οι εποχιακές αλλαγές, η χαμηλότερη υγρασία στους εσωτερικούς χώρους και οι ισχυροί άνεμοι, μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια σου.
Αν και για τις καιρικές συνθήκες δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που μπορείς να ακολουθήσεις και οι οποίες θα μειώσουν τη φαγούρα και μερικά άλλα ίσως και επώδυνα συμπτώματα που συνοδεύουν την ξηροφθαλμία.
Τι μπορείς να κάνεις;
Τεχνητά δάκρυα
Τα τεχνητά δάκρυα είναι μια μέθοδος αποκατάστασης της φυσικής υγρασίας στα μάτια σου. Διατίθενται χωρίς συνταγή στα περισσότερα φαρμακεία. Εάν φοράς φακούς επαφής, βεβαιώσου ότι αγοράζεις μια επιλογή φιλική προς τους φακούς επαφής.
Προσπάθησε να εφαρμόσεις τα τεχνητά δάκρυα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας (συνήθως έως και έξι). Διάβασε τις οδηγίες των οφθαλμικών σταγόνων, καθώς σταγόνες που περιέχουν συντηρητικά μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σου αν τα βάζεις πολύ συχνά. Εάν διαπιστώσεις ότι χρειάζεσαι τεχνητά δάκρυα περισσότερες από έξι φορές την ημέρα, ίσως χρειάζεται να συμβουλευτείς έναν οφθαλμίατρο.
Αλοιφές ματιών
Οι οφθαλμικές αλοιφές χωρίς συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ξηροφθαλμίας. Αυτές είναι πιο παχύρευστες από τα κολλύρια και συνήθως μπορείς να τις εφαρμόσεις στην εσωτερική κάτω γραμμή των βλεφαρίδων σου.
Επειδή είναι πιο παχύρρευστες, μπορείς ιδανικά να τις εφαρμόζεις τις πριν από τον ύπνο. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να θολώσουν την όρασή σου. Μπορείς να αγοράσεις τις περισσότερες οφθαλμικές αλοιφές στα φαρμακεία.
Υγραντήρες εσωτερικού χώρου
Ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην ξηροφθαλμία τον χειμώνα είναι η χρήση θερμαντικών σωμάτων σε εσωτερικούς χώρους. Πολλές φορές χρειάζεται ένας υγραντήρας εσωτερικού χώρου για να επαναφέρεις λίγη υγρασία στον αέρα. Χρειάζεται όμως να τους καθαρίζεις τακτικά για να αποφύγεις βακτήρια και μούχλα καθώς και να βρίσκονται μακριά από μικρά παιδιά, καθώς μπορεί να τραυματιστούν.
Ζεστές κομπρέσες
Εάν τα μάτια σου είναι πολύ ερεθισμένα και κόκκινα, οι ζεστές κομπρέσες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας και της δυσφορίας. Μούλιασε ένα πανάκι σε ζεστό νερό και εφάρμοσέ το πάνω στα μάτια για περίπου 10 λεπτά για να τα καταπραΰνεις και να τα ξεκουράσεις.
Πώς μπορείς να μειώσεις τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας;

- Απέφυγε το πιστολάκι μαλλιών, ειδικά όταν φυσάει απευθείας στα μάτια σου. Άφησε αντ’ αυτού τα μαλλιά σου να στεγνώσουν στον αέρα.
- Διατήρησε το σπίτι σου όσο πιο δροσερό μπορείς για να μειώσεις τη χρήση του καλοριφέρ.
- Σκέψου το ενδεχόμενο να προσθέσεις ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σου, καθώς μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ξηροφθαλμίας. Μπορείς επίσης να πάρεις συμπληρώματα διατροφής, αλλά καλό θα ήταν να συμβουλευτείς πρώτα το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις.
- Βάλε γυαλιά ηλίου όταν βγαίνεις έξω. Θα σε βοηθήσουν να προστατεύσεις τα μάτια σου από τον ξηρό αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
- Αν κρυολογήσεις, να γνωρίζεις ότι η λήψη αντιισταμινικών μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία.
Πότε πρέπει να επισκεφθείς έναν γιατρό;
Τα περιστασιακά συμπτώματα ξηροφθαλμίας που οφείλονται σε αλλαγές του καιρού δεν αποτελούν συνήθως λόγο ανησυχίας. Συνήθως θα παρατηρήσεις ότι τα συμπτώματά σου επιδεινώνονται όταν βρίσκεσαι έξω ή σε πολύ ζεστό χώρο. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείς θεραπείες και προληπτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας και τα συμπτώματά σου δεν βελτιώνονται, ίσως πρέπει να επισκεφθείς έναν οφθαλμίατρο.
Υπάρχουν μερικές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ξηροφθαλμία, όπως η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α καθώς και λοιμώξεις των ματιών. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει τις κατάλληλες οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές για το σύμπτωμά σου.
Η ξηροφθαλμία τον χειμώνα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Οι άνεμοι, η χαμηλή υγρασία, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η χρήση συστημάτων θέρμανσης εσωτερικών χώρων μπορούν να στεγνώσουν τα μάτια. Ευτυχώς, τα περισσότερα συμπτώματα θα υποχωρήσουν με διάφορες απλές θεραπείες στο σπίτι για την αποκατάσταση της υγρασίας. Ωστόσο, εάν η ξηροφθαλμία σου επιμένει, μιλήστε με το γιατρό σου για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία.
Ένα συχνό πρόβλημα που όμως είναι συνήθως εύκολο να λυθεί.