Μανούλες και αγορά εργασίας, σίγουρα όχι και κάτι εύκολο. Ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας όλο και περισσότερες μητέρες επηρεάζονται σε θέματα που αφορούν την καριέρα τους και την επαγγελματική τους ανέλιξη. Μπορεί κι εσύ να το έχεις αντιμετωπίσει σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο, τη λεγόμενη «ποινή της μητρότητας», που εμποδίζει την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και φυσικά και στην χώρα μας. Οι εργαζόμενες μητέρες αντιμετωπίζονται μειονεκτικά όσον αφορά τις αμοιβές και τις παροχές που τους παρέχονται από το εργασιακό τους περιβάλλον. Επίσης, η απόδοσή και η ικανότητά τους τίθονται υπό αμφισβήτηση.

Και ας μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αναλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στις οικιακές ευθύνες. Ακόμη και σε νοικοκυριά που και οι δύο σύντροφοι εργάζονται και έχουν την καριέρα τους.

mitrotita-anelixi-ergasiako-periballon-2

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που διεξήχθη στην Μεγάλη Βρετανία ανάμεσα σε γυναίκες που έγιναν μητέρες και την καριέρα που ακολούθησαν μετά την απόκτηση των τέκνων τους, αναδείχτηκαν κάποια πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα:

  • Μόλις το 24% των γυναικών επιστρέφουν με πλήρη απασχόληση μετά την απόκτηση παιδιών – το 57% από αυτές φεύγουν μέσα σε δύο χρόνια, πολλές φορές λόγω απόλυσης ή κακής ψυχολογικής κατάστασης.
  • Όταν οι εταιρείες επανατοποθετούν τις γυναίκες σε διαφορετικούς ρόλους μετά την άδεια μητρότητας, το 79% των γυναικών φεύγει μέσα σε δύο χρόνια.
  • Ο αριθμός των γυναικών σε διευθυντικούς ρόλους μειώνεται κατά 32% μετά την απόκτηση παιδιών, ενώ ο αριθμός των γυναικών σε διοικητικούς ρόλους αυξάνεται κατά 44%.

Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι γυναίκες αναγκάζονται να προσπαθήσουν πολύ να κρατήσουν τις δουλειές τους. Αυτό ξεκινά με την άδεια μητρότητας και φτάνει μέχρι την ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Οι γυναίκες χρειάζονται επιχειρήσεις που θα δεσμευτούν ότι θα αλλάξουν την κουλτούρα τους ώστε να ταιριάζει σε όλους και όχι μόνο στους λίγους, αναγνωρίζοντας την αξία τους.

Γιατί άραγε είναι σημαντικά αυτά τα νούμερα;

Σύμφωνα με μελέτες το 86% των γυναικών θα γίνουν μητέρες μέχρι τα 40 τους. Αυτό σημαίνει ότι αν οι εργαζόμενες μητέρες δεν λαμβάνονται υπόψη, αυτό ισοδυναμεί με το 43% του εργαζόμενου πληθυσμού. Και όταν η αγορά εργασίας είναι ανταγωνιστική και οι θέσεις περιορισμένες, αυτό το ποσοστό είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση και την προσέλκυση νέων ταλέντων.

Δυστυχώς εργαζόμαστε σύμφωνα με ένα ξεπερασμένο μοντέλο. Η εργασία δεν συμβαδίζει με την κοινωνία. Η άδεια μητρότητας συχνά δεν αντιμετωπίζεται σωστά λόγω κακών διαδικασιών και άπειρων προϊσταμένων. Με αποτέλεσμα όταν μια μητέρα πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της, αυτό να γίνεται πηγή άγχους και να αρχίζει η κατάρρευση της εργασιακής σχέσης.

Οι γυναίκες που επιστρέφουν στην εργασία τους συνήθως δεν είναι ευχαριστημένες με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής λόγω των μειωμένων απολαβών που λαμβάνουν. Και το κόστος της παιδικής μέριμνας (παιδικοί σταθμοί, νταντάδες, δραστηριότητες απασχόλησης των παιδιών) επιδεινώνει την όλη κατάσταση.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η υποστήριξη των μαμάδων στον εργασιακό χώρο. Υπάρχουν τρόποι που οι οργανισμοί μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τις μητέρες στο εργασιακό τους περιβάλλον, πολλές φορές όμως αυτό το θέμα σχεδόν το αγνοούν.

Οι γυναίκες χρειάζονται ευελιξία. Χρειάζονται σεβασμό, είτε εργάζονται με μερική απασχόληση στο γραφείο είτε με πλήρη απασχόληση από το σπίτι. Η ευέλικτη εργασία μπορεί να βοηθήσει πολλές γυναίκες καθώς οι ανάγκες διαφέρουν. Επίσης, η ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών παίζει σημαντικό ρόλο, να νιώθουν οι γυναίκες άνετα να μιλάνε για το τι βιώνουν και να μην φοβούνται ότι θα «τιμωρηθούν».

Το τι χρειάζονται οι μητέρες, με το τι προσφέρουν οι επιχειρήσεις είναι ένα θέμα που χρειάζεται πολύ ανάλυση. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η συμβολή των γυναικών στον εργασιακό τομέα πρέπει να εκτιμάται τόσο μετά την απόκτηση παιδιών όσο και πριν.

Πηγή: That Works For Me, Careers After Babies