Οι υπερτροφές των Ίνκας και των Αζτέκων στο πιάτο σου

Τα τελευταία χρόνια νέες τροφές μπαίνουν στην καθημερινή μας διατροφή εμπλουτίζοντας την με φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και αμινοξέα. Ίσως έχεις ακούσει για την κινόα, το φαγόπυρο και την chia (τσία), σπόρους που είναι γνωστοί ως «χρυσές τροφές» λόγω της θρεπτικής τους αξίας ενώ βοηθούν στη απώλεια βάρους και στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.
Η κινόα, ο πιο γνωστός από τους τρείς σπόρους προέρχεται από την Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα το Περού και τη Βολιβία. Οι Ίνκας ήταν οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν στη διατροφή τους όπου αποτελούσε μια από τις βασικές τροφές ενώ με τα χρόνια αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες.

Η κινόα, είναι θάμνος που καλλιεργείται για τους σπόρους του, που μοιάζουν σε υφή και γεύση με τους ξηρούς καρπούς. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή πρωτεΐνες με απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Μερικά γραμμάρια κινόα έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με ένα κομμάτι κρέας γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε πολλές vegan διατροφές ως πλούσια πηγή πρωτεϊνών.
Περιέχει ωστόσο και υδατάνθρακες και μάλιστα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ενώ δεν περιέχει καθόλου γλουτένη. Είναι μια υπερτορφή πλούσια σε φυτικές ίνες και ασβέστιο. Σε σύγκριση με το σιτάρι, η κινόα προσφέρει πολύτιμες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (με τη μορφή ελαϊκού οξέος), που προστατεύουν από καρδιολογικές παθήσεις ενώ είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που ευθύνονται για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες μεγαλύτερη ακόμη και από τα φρούτα ενώ η εάν αντικαταστήσεις στη διατροφή σου το ρύζι με την κινόα θα σε βοηθήσει να ισορροπήσεις το βάρος σου.
Το φαγόπυρο είναι το «μαύρο σιτάρι» της Ανατολής. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης καθώς τα 100 γρ. φαγόπυρου περιέχουν 11-14 γρ. πρωτεΐνης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3), σε βιταμίνες Ε και Κ, ενώ περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό).
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και δεν περιέχει ούτε αυτό γλουτένη οπότε μπορεί να καταναλώνεται από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσανεξία. Η κατανάλωση φαγόπυρου βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης προστατεύοντας την καρδιά ενώ συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στην απώλεια βάρους.
Το φαγόπυρο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως το ρύζι και το πλιγούρι ως βασική τροφή ή να το βάλεις σε σαλάτες, όσπρια ή μαγειρευτά φαγητά αντί του ρυζιού.

Οι σπόροι chia έρχονται κι αυτοί από την Λατινική Αμερική. Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια που τους θεωρούσαν «θεραπευτικούς σπόρους».
Το φυτό chia, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Αυτοί οι μικροί μαύροι σπόροι, είναι μια πραγματική υπερτροφή, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ) και μάλιστα είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές ω-3.
Μια κουταλιά της σούπας chia, περιέχει 5 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. πρωτεΐνης, 2282 mg ω3 και 752 mg ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, ενώ περιέχει μόνο 60 θερμίδες. Οι «θαυματουργοί» αυτοί σπόροι έχουν 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και δύο φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες.
Τους σπόρους chia μπορείς να τους βάλεις σε κάθε γεύμα, σαλάτα, ακόμη και smoothies λαχανικών και φρούτων.
Είναι τόσο μικροί που χάνονται μέσα στο φαγητό και το μόνο που μένει είναι η τεράστια θρεπτική αξία που προσφέρουν.
Εμπλούτισε τη διατροφή σου με τις νέες υπερτροφές και θα έχεις μεγαλύτερη ενέργεια στην καθημερινότητά σου.