Σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα συμβαίνει μερικές φορές να διαλύονται ομάδες και να χαλάνε projects που αποτελούνται από πολύ ικανά άτομα. Θα περίμενε κανείς ότι μια μικρή ομάδα που αποτελείται από άτομα με προσόντα, ικανότητες και διάθεση για εργασία θα ήταν ο ορισμός της επιτυχίας. Πολλές φορές όμως δεν συμβαίνει αυτό…

Aκόμη και οι πιο έντιμοι υπάλληλοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν παραπτώματα αν εργάζονται μαζί μ’ ένα ανέντιμο άτομο. Και ενώ θα ήταν ωραίο να πιστεύαμε ότι οι έντιμοι υπάλληλοι θα παρακινούσαν τους ανέντιμους υπαλλήλους σε καλύτερες επιλογές, αυτό σπάνια συμβαίνει. Μεταξύ των συναδέλφων, φαίνεται ότι είναι ευκολότερο να υιοθετήσει κανείς μία κακή συμπεριφορά παρά μία καλή.

Για τους διευθυντές και τους υπεύθυνους ομάδων (team leaders), είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι το κόστος ενός προβληματικού υπαλλήλου υπερβαίνει τις άμεσες επιπτώσεις των ενεργειών του – οι κακές συμπεριφορές ενός υπαλλήλου διαχέονται στις συμπεριφορές άλλων υπαλλήλων μέσω των αλληλοεπιδράσεων. Υποτιμώντας αυτές τις αλυσιδωτές επιδράσεις, μερικοί κακοπροαίρετοι εργαζόμενοι μπορούν να μολύνουν μια κατά τα άλλα υγιή εταιρική κουλτούρα.

Είναι μεταδοτική η κακή συμπεριφορά;

Δυστυχώς ναι! Όταν κάποιος μέσα σε μια ομάδα συμπεριφέρεται άσχημα, δεν εργάζεται επαρκώς, μεταθέτει τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του αλλού, είναι πολύ εύκολο να τον ακολουθήσουν κι άλλοι συνάδελφοι. Ειδικά, όταν αυτή η συμπεριφορά περνάει απαρατήρητη ή χωρίς επιπτώσεις.

Όταν κάποιος παρατηρεί έναν συνάδελφο που μονίμως κάνει διαλείμματα, αργεί στην εργασία του, καθυστερεί στα παραδοτέα του και γενικά χαλάει την όλη εικόνα της ομάδας και ο προϊστάμενος δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό, τότε θεωρεί ως αποδεκτή αυτή τη συμπεριφορά και είναι πολύ πιθανόν να την υιοθετήσει κι ο ίδιος. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχουν τακτικές αξιολογήσεις και επιβραβεύσεις για όσους είναι συνεπείς και αποδοτικοί.

Είναι καλύτερο να υπάρχουν όρια και να είναι σαφές σ’ όλους μέσα σε μια ομάδα και μια επιχείρηση τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Και φυσικά να υπάρχουν επιπτώσεις, έστω και μικρές, για όσους δεν συμμορφώνονται. Δεν θέλει και πολύ για μια ομάδα να χαλάσει και αντί να είναι αποδοτική να καταλήξει να μην κάνει τίποτα.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι πια που μπορούν να εξασφαλίσουν την ευημερία και την αποδοτικότητα μιας ομάδας και ενός οργανισμού. Γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει πρωτίστως να αισθάνονται χαρούμενοι με την εργασία τους και μετά να ασχολούνται με την απόδοσή τους. Αν το περιβάλλον που δουλεύεις σου προκαλεί θλίψη, ανία ή αδιαφορία τότε σίγουρα δεν θα σε νοιάζει να δείξεις τις ικανότητες και τα προσόντα σου.

Ένας ικανός manager μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά μέσα σε μια ομάδα. Γι’ αυτό κάθε εταιρία, μικρή ή μεγάλη, πρέπει να επενδύει στα σωστά άτομα. Το πιο βασικό είναι τα άτομα μιας ομάδας να πιστεύουν στον κοινό στόχο που έχουν και να θέλουν να πετύχουν το καλύτερο. Να υπάρχει συνεργασία, σεβασμός και ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ όλων των μελών.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν ταιριάζει, το καλύτερο είναι να αποχωρεί από την συγκεκριμένη ομάδα, ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά και τα υπόλοιπα μέλη. Μπορεί να του δοθεί μια ακόμα ευκαιρία από τη διοίκηση, να μπει σε μια καινούργια ομάδα και να δοκιμάσει τις δυνατότητες του, αφού όμως πρώτα του έχει γίνει μία συζήτηση για να καταλάβει τον λόγο της αποχώρησης από την προηγούμενη ομάδα.

Αν και πάλι όμως η συμπεριφορά του παραμένει η ίδια, και δημιουργεί ξανά θέματα, τότε θα πρέπει να αποχωρήσει γενικότερα καθώς η ζημιά που θα κάνει στην ευρύτερη εικόνα της εταιρίας θα είναι μεγάλη. Μπορεί να ακούγεται λίγο σκληρή σαν απόφαση, όμως με τέτοιες πιο δραστικές κινήσεις, μπορείς να κρατήσεις μια ομάδα ενωμένη και με υψηλό ηθικό. Η τοξικότητα πρέπει να εξαλείφεται, άπαξ και αναγνωριστεί, καθώς είναι πολύ μεταδοτική.

Γενικότερα, η κατανόηση του γιατί οι συνάδελφοι συμπεριφέρονται με παρόμοιους τρόπους έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προκύπτει η εταιρική κουλτούρα και του τρόπου με τον οποίο οι μάνατζερ μπορούν να τη διαμορφώσουν.

Εν κατακλείδι, μην αγνοείς ανθρώπους που σου «σκάβουν τον λάκκο». Αντιμετώπισέ τους άμεσα και αν η θέση σου στο επιτρέπει δείξτους την πόρτα της εξόδου, σε καλό θα σου βγει…