Πως να νικήσεις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία
Τι μπορούν να μας διδάξουν οι υπεραιωνόβιοι για την καταπολέμηση των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία; Ακόμα δεν γνωρίζουμε πραγματικά γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν μέχρι την ένατη ή τη δέκατη δεκαετία της ζωής τους με λίγα σωματικά ή γνωστικά προβλήματα, ενώ άλλοι παρουσιάζουν παρακμή πολύ νωρίτερα.
Ενώ η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο, εξακολουθούμε να μαθαίνουμε για όλους τους κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλουν στη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου. Ένα κοινό χαρακτηριστικό μερικών υπεραιωνόβιων είναι η παραλλαγή του γονιδίου APoE2, το οποίο προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή την άνοια, αλλά αυτό είναι μόνο ένα στοιχείο του παζλ.
Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η σωστή διατροφή, η άσκηση και η κοινωνικοποίηση, είναι βασικοί παράγοντες για να παραμείνει κανείς υγιής. Η διάρκεια ζωής δεν έχει να κάνει μόνο με τη μακροζωία, αλλά με την υγιή μακροζωία. Δεν έχει να κάνει με το να ζήσεις μέχρι τα 120 και να έχεις άνοια για 40 χρόνια.
Το σημαντικό καθώς μεγαλώνεις να ζήσεις τα τελευταία χρόνια με λίγες, αν όχι καθόλου, ιατρικές παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη. Αν οι άνθρωποι είναι υγιείς, ανεξάρτητοι και γνωστικά άθικτοι στα 90, αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία.
Για όσους δεν κέρδισαν το γενετικό λαχείο, ίσως είναι δυνατόν κάποια μέρα να επωφεληθούν από τα θεραπευτικά σκευάσματα που θα βασίζονται σε κάποιες από τις γενετικές μελέτες που διενεργούνται σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν θεραπείες που θα μιμούνται την ευεργετική λειτουργία αυτών των γονιδίων μακροζωίας και θα ωφελήσουν όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο λίγους επιλεγμένους.
Καθώς μεγαλώνεις μπορείς να εξακολουθείς να ανεβοκατεβαίνεις σκάλες, να κάνεις βόλτες όσο πιο συχνά γίνεται και να επισκέπτεσαι ανθρώπους. Η μοναξιά και η απομόνωση δεν ωφελούν καθόλου ούτε στην σωματική ούτε στην ψυχική σου υγεία. Βρες ομάδες που θα μπορούσες να συμμετέχεις και προσπάθησε να πηγαίνεις σε τακτικές συναντήσεις ή ακόμα και σε εκδρομές που διοργανώνουν. Κρατώντας τον εαυτό σου σε εγρήγορση και έχοντας ενδιαφέροντα μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε τυχόν νευρολογικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.
Φυσικά ακόμα και μέσα σε οικογένειες, μπορεί ένας αδερφός να ζήσει μια μακρά, υγιή ζωή, ενώ ένας άλλος μπορεί να πεθάνει πρόωρα από κάποια ασθένεια. Κληρονομούμε μόνο το 50% των γονιδίων μας από κάθε γονέα, οπότε ακόμη και σε οικογένειες με ηλικιωμένους, υγιείς συγγενείς, τα γονίδια των υπεραιωνόβιων δεν είναι κάτι σίγουρο. Είναι σαν τη προδιάθεση που μπορεί να έχει κάποιος για υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.
Ορισμένοι άνθρωποι γερνούν πιο αργά επειδή οι οργανισμοί τους είναι πιο καλά ρυθμισμένοι, και υπάρχουν εκείνοι που γερνούν πιο γρήγορα επειδή έχουν κληρονομήσει οργανισμούς που δεν είναι τόσο ευεργετικοί στη γήρανση. Η χειραγώγηση αυτών των βιολογικών μονοπατιών μέσω φαρμάκων, όπως γίνεται και για άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, είναι εύλογη και επιστημονικά ορθή.
Οι προσπάθειες που γίνονται δεν προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν για πάντα ή να χειραγωγήσουν τα γονίδια των ανθρώπων, αλλά να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
Για να ανακουφίσουμε πραγματικά την κοινωνία μας και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να φτάσουμε στη ρίζα αυτών των προβλημάτων που σχετίζονται με την ηλικία. Πολλά από αυτά έχουν κοινή αιτία, η οποία είναι η ίδια η γήρανση, οπότε είναι πραγματικά σημαντικό να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί εκεί έξω και να στηριχτούμε στα πραγματικά δεδομένα.
Η γήρανση δεν μπορεί να αποφευχθεί μπορείς όμως να την καθυστερήσεις με έναν κατάλληλο υγιεινό τρόπο ζωής.