Τα τσουρέκια της Λαμπρής!
Τα πιο αφράτα και φουσκωτά τσουρέκια για αυτές τις πασχαλινές ημέρες! Απαραίτητο συνοδευτικό για το πασχαλινό σου τραπέζι!
Μία συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
1 |
Ενεργοποίηση μαγιάς |
Ξεκινάμε ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά. |
|
2 |
Ανακάτεμα βουτύρου και ζάχαρης |
Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. |
|
3 |
Ανακάτεμα αυγών και γάλατος |
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C. |
|
4 |
Χτύπημα υλικών στο μίξερ |
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι για τσουρέκι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι με τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη). Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. |
|
5 |
Δίπλωμα ζύμης |
Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη. Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη. |
|
6 |
Ετοιμασία ζύμης |
Βάζουμε τη ζύμη σ’ ένα μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη. Την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (2 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε. |
|
7 |
Πλάσιμο και ετοιμασία τσουρεκιών |
Πλάθουμε τα πασχαλινά τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες. Γίνονται τριπλάσια. |
|
8 |
Αλειμα τσουρεκιών με διάλυμα αυγού |
Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού σ’ ένα μπολ τα χτυπάμε μ’ ένα πιρούνι και αλείφουμε ολόγυρα τα τσουρέκια. Αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά). |
|
9 |
Ψήσιμο |
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 40 λεπτά περίπου. |
|
10 |
Μυστικά για σίγουρη επιτυχία |
|