Τα πιο αφράτα και φουσκωτά τσουρέκια για αυτές τις πασχαλινές ημέρες! Απαραίτητο συνοδευτικό για το πασχαλινό σου τραπέζι!
Μία συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Steps
1

Ενεργοποίηση μαγιάς

Ξεκινάμε ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά.
Τη διαλύουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά για τα τσουρέκια.

2

Ανακάτεμα βουτύρου και ζάχαρης

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

3

Ανακάτεμα αυγών και γάλατος

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C.

4

Χτύπημα υλικών στο μίξερ

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι για τσουρέκι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι με τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη). Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
Ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.

5

Δίπλωμα ζύμης

Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη. Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.

6

Ετοιμασία ζύμης

Βάζουμε τη ζύμη σ’ ένα μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.

Την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (2 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε.

7

Πλάσιμο και ετοιμασία τσουρεκιών

Πλάθουμε τα πασχαλινά τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.

Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες. Γίνονται τριπλάσια.

8

Αλειμα τσουρεκιών με διάλυμα αυγού

Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού σ’ ένα μπολ τα χτυπάμε μ’ ένα πιρούνι και αλείφουμε ολόγυρα τα τσουρέκια. Αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά).
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.

9

Ψήσιμο

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 40 λεπτά περίπου.
Αν τα τσουρέκια είναι μικρά θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος. Περίπου 20 λεπτά. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

10

Μυστικά για σίγουρη επιτυχία

  • Όλα τα υλικά είναι απαραίτητο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Εάν αγαπάτε τα πολύ γλυκά τσουρέκια, μπορείτε να προσθέσετε από 50-100 γραμμάρια παραπάνω ζάχαρη.
  • Επιλέξτε αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, πλούσιο σε γλουτένη.
  • Να έχετε υπομονή γιατί το καλό τσουρέκι, ιδανικά πρέπει να φουσκώσει σε θερμοκρασίες 20-23°C (θερμοκρασία δωματίου).
  • Προσέξτε τις θερμοκρασίες των υγρών υλικών που θα πέσουν πάνω στη ζύμη μαγιάς. Δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 40°C.
  • Η ζύμη στο τέλος θα μοιάζει με μία τεράστια μαλακιά τσίχλα. Μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι.
  • Για να κάνει κόρδες, ίνες το τσουρέκι, θέλει πολύ καλό ζύμωμα και διπλώματα της ζύμης με καλά βουτυρωμένα χέρια.
  • Όταν πιάσετε τα τσουρέκια να τα πλάσετε, μην αλευρώσετε τα χέρια σας ή τον πάγκο σας. Βουτυρώστε απλά τα χέρια σας και πιάστε τη ζύμη και δουλέψτε τη.
The Author
Published by
WomensLife
Read more
Instagram Pinterest Facebook
×
Cart