Σε απάτησε, και τώρα τι;

Εχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες, να μάθεις ότι ο σύντροφός σου σε απάτησε και μετά να διαλύεται ο κόσμος σου… Δυστυχώς η απιστία δίνει και παίρνει και ανάμεσα στα παντρεμένα ζευγάρια, το θέμα είναι εσύ πώς το αντιμετωπίζεις και τι στάση μπορείς να κρατήσεις.
Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις σε μια σχέση είναι το αν θα δώσεις ή όχι μια δεύτερη ευκαιρία σ’ έναν σύντροφο που σε απατάει. Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη αν ο σύντροφός σου σου είπε ψέματα, σε χειραγώγησε, σε κορόιδεψε ή προσπάθησε να καλύψει τη σχέση αυτή.
Αλλά, τι γίνεται αν ο σύντροφός σου είναι συνήθως αξιόπιστος και φερέγγυος; Τι γίνεται αν έχει μετανιώσει για την απιστία και υπόσχεται να είναι πιστός από εδώ και στο εξής; Τι γίνεται αν είστε πεπεισμένοι ότι οι δυο σας όντως αγαπιέστε;
Ο καθένας έχει τη δική του διαχωριστική γραμμή, το ένα και μοναδικό πράγμα που αν συμβεί, δεν μπορεί μετά να υποχωρήσει. Μόνο εσύ ξέρεις ποια είναι αυτή η δική σου διαχωριστική γραμμή. Γενικά μια «μαγική» λύση δεν υπάρχει, γιατί όπως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός έτσι είναι και η κάθε σχέση. Τις ισορροπίες που διατηρούν μια υγιή σχέση τις ξέρει μόνο το ζευγάρι.
Η απιστία δεν σημαίνει πάντα ότι η σχέση τελείωσε. Ειδικά αν είστε μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχετε παιδιά θα είναι πιο δύσκολο να χαλάσει η σχέση σας. Όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η σχέση σας άλλαξε και δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια. Δεν μπορείς να προσποιείσαι ότι δεν συνέβη ποτέ τίποτα γιατί έτσι δεν θα καλυτέρεψει τίποτα μεταξύ, μάλλον θα χειροτερέψει.
Ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν αποφασίσεις για το μέλλον της σχέσης σου
- Είναι αυτή η πρώτη φορά που ο σύντροφός σου σε απατάει;
- Καταλαβαίνει τον πόνο που σου προκάλεσε;
- Αναγνωρίζει ο σύντροφός σου την απιστία ως πρόβλημα;
- Έχει αποδεχτεί ο σύντροφός σου την ευθύνη για την απιστία του;
- Ανεξάρτητα από τους λόγους της απιστίας, ο σύντροφός σου αποδέχεται ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα στη συμπεριφορά του;
- Σου έχει ζητήσει συγγνώμη;
- Πιστεύεις ότι έχει πραγματικά μετανιώσει για την απιστία του;
- Θα δεχτεί να παρακολουθήσει ο σύντροφός σου συνεδρίες μ’ έναν σύμβουλο γάμου, ατομικές και ως ζευγάρι;
- Η αιτία της απιστίας και το τρίτο πρόσωπο έχουν εξαφανιστεί ή υπάρχουν ακόμα στη ζωή του;
- Εάν το πρόσωπο είναι κάποιος με τον οποίο ο σύντροφός σου συνεργάζεται, έχετε συζητήσει πώς ο σύντροφός σου μπορεί να διατηρήσει τη σχέση σε επαγγελματική βάση;
- Πιστεύεις ότι μπορείτε να έχετε μια επιτυχημένη, χαρούμενη, μακροχρόνια σχέση;
- Πιστεύεις ότι μπορείς να τον εμπιστευτείς ξανά;
- Πιστεύεις ότι η σχέση σας αξίζει να σωθεί;
- Πιστεύεις ότι η απιστία του θα στοιχειώνει για πάντα το μυαλό και την καρδιά σου;
- Μπορείς να τον συγχωρήσεις ή θα του το κρατάς μανιάτικο;
- Σκέφτεσαι να του το ανταποδώσεις ή να πάρεις εκδίκηση;
- Η οικογένεια και οι φίλοι θα στηρίξουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης ή θα εμποδίσουν τη διαδικασία;
- Είστε και οι δύο πρόθυμοι να δουλέψετε πάνω στη σχέση σας και να μάθετε πώς να επιλύσετε τα υποκείμενα ζητήματα;
Οι ειλικρινείς απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν θα πρέπει να δώσεις στον σύντροφό σου μια δεύτερη ευκαιρία. Κοίτα τις απαντήσεις σου. Είναι ως επί το πλείστον θετικές; Ή, υπάρχουν τομείς που σου προκαλούν ανησυχία; Ίσως θα ήταν καλό να συζητήσεις αυτές τις ερωτήσεις και μ’ έναν σύμβουλο γάμου ή κάποιο άλλο ουδέτερο πρόσωπο που μπορεί να σε βοηθήσει να αξιολογήσεις καλύτερα την όλη κατάσταση.
Όρια
Αν αποφασίσεις να δώσεις στον σύντροφό σου μια δεύτερη ευκαιρία, πρέπει να του τονίσεις ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία και ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αν σε απατήσει ξανά. Είναι σημαντικό να τονίσεις ότι η προθυμία σου να συμφιλιώσεις τη σχέση δεν σημαίνει ότι συγχωρείς τη συμπεριφορά του.
Εν τω μεταξύ, ο σύντροφος που απάτησε πρέπει να είναι πρόθυμος να εξηγήσει γιατί τον λόγο της απιστίας. Πρέπει να απολογείται, να είναι ειλικρινής και να τηρεί τις υποσχέσεις του. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσει ότι θα υπάρξουν ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή του. Κατά συνέπεια, μπορεί να χρειαστεί να τεθούν υγιή όρια γύρω από τις μελλοντικές του συμπεριφορές.
Αν και αυτά τα όρια είναι καλύτερο να συζητηθούν με έναν σύμβουλο σχέσεων ή γάμου, ο σύντροφός σου μπορεί να συμφωνήσει να σου επιτρέψει πλήρη πρόσβαση στο τηλέφωνό του, στα μηνύματα, στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα mail του. Μπορεί επίσης να συμφωνήσει να μην γευματίζει ή να μην τρώει μόνος του με κάποιον που μπορεί να είναι πιθανός ερωτικός σύντροφος.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να ανησυχείς και να αναρωτιέσαι αν θα σε απατήσει ξανά ή όχι. Τα όρια εξυπηρετούν δύο σκοπούς, σου παρέχουν ένα αίσθημα ασφάλειας, ενώ παράλληλα κρατούν τον σύντροφό σου υπόλογο.
Σημάδια που υποδηλώνουν πρόβλημα
Σκέψου καλύτερα αν θέλεις να δώσεις στον σύντροφό σου μια δεύτερη ευκαιρία αν:
- Είχε σχέση με πρώην.
- Η σχέση ήταν ολοκληρωμένη και μακροχρόνια.
- Δεν δείχνει κανένα σημάδι μεταμέλειας ή δεν ζητάει συγγνώμη.
- Η απιστία συνέβη στην αρχή της σχέσης σας.
- Η απιστία γίνεται επανειλημμένα ή αποτελεί μοτίβο συμπεριφοράς.
- Είναι καταχρηστικός ή αυταρχικός.
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτείς, δεν γίνεται να συμφιλιωθούν όλες οι σχέσεις. Πολλές φορές ο σύντροφος που έχει απιστήσει αρνείται να τερματίσει τη σχέση ή έχει κάποιο καθιερωμένο μοτίβο εξαπάτησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές πριν από οποιασδήποτε προσπάθεια συμφιλίωσης.
Εάν τα παραπάνω σημάδια σου θυμίζουν κάτι, καλύτερα να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Η πρώτη σου προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου και στη συνέχεια να αξιολογήσεις τη σχέση σου. Τα συναισθήματά σου μπορεί να είναι ανάμεικτα, μετά από μία απιστία, γι’ αυτό καλό είναι να πάρεις όσο χρόνο χρειάζεσαι και να επεξεργαστείς αυτό που έχει συμβεί. Δεν υπάρχει βιασύνη να πάρεις μια απόφαση για τη σχέση σου μέχρι να νιώσεις αρκετά δυνατή για να πάρεις την καλύτερη δυνατή απόφαση για σένα.
Να είσαι ρεαλίστρια
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν απατηθεί το παίρνουν προσωπικά. Μπορεί να κατηγορούν τον εαυτό τους ή να πιστεύουν ότι αν ήταν κάπως διαφορετικοί ή καλύτεροι ο σύντροφός τους δεν θα τους είχε απατήσει. Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Η αυτοεκτίμησή σου δεν πρέπει να συνδέεται με τις απόψεις του συντρόφου σου για σένα.
Ο σύντροφός σου είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την απιστία. Δεν το προκάλεσες εσύ. Αν και είναι αλήθεια ότι στη συμβουλευτική θα χρειαστεί και εσύ να αντιμετωπίσεις τυχόν θέματά σου, τα προβλήματά σου όμως δεν δίνουν στον σύντροφό σου την άδεια να σε απατήσει. Η απιστία ήταν μια επιλογή που ο σύντροφός σου έκανε μόνος του και για την οποία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.
Είναι ζωτικής σημασίας να δώσεις μεγάλη προσοχή στον τρόπο που αντέδρασε ο σύντροφός σου. Λυπάται που τον έπιασες στα πράσα; Ή λυπάται για τον πόνο που σου προκάλεσε; Υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Κάποια καλά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις
Συνήθως, μια ειλικρινής συγγνώμη χωρίς δικαιολογίες ή κατηγορίες είναι μια καλή αρχή. Όταν ο σύντροφός σου αρχίζει να κατηγορεί εσένα ή κάποιον άλλον ως αιτία για την απιστία του, είναι ένα σημάδι ότι δεν έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις του.
Επίσης, πρέπει να είσαι σίγουρη ότι ο σύντροφός σου έχει πραγματικά μετανιώσει προτού συμφωνήσεις σε μια προσπάθεια συμβουλευτικής γάμου και συμφιλίωσης της σχέσης σας. Όταν ένας σύντροφος που απατά δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον πόνο που έχει προκαλέσει, θα δυσκολευτεί να συνδεθεί μαζί σου ειλικρινά και συναισθηματικά. Η πραγματική θεραπεία μπορεί να γίνει μόνο όταν ο σύντροφός σου κατανοήσει εις βάθος τον πόνου σου και ότι αυτός ήταν η αιτία που τον προκάλεσε.
Εν κατακλείδι, κανείς δεν μπορεί να σου πει τι να κάνεις όταν ο σύντροφός σου σ’ έχει απατήσει. Μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις ποια είναι η σωστή επιλογή για σένα και τη σχέση σου. Μπορεί όμως να είναι χρήσιμο να συμβουλευτείς έναν ειδικό πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση, ώστε να σε βοηθήσει να κάνεις την επιλογή που είναι σωστή για σένα.
Πηγές: Archives of Sexual Behavior, Psychology Research and Behavior Management