Social media και προσωπική ζωή

Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να δείχνουν τη ζωή τους, το τι κάνουν, που πάνε, πως περνάνε, τους φίλους, την οικογένεια τους, μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης. Με το να ανεβάζουν συνέχεια ποστάκια και να κάνουν tag τις παρέες τους παρουσιάζουν στον κόσμο μια ιδανική εικόνα. Τουλάχιστον αυτό θέλουν να επιτύχουν, ανεξάρτητα από αν αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα ή όχι.
Είχαμε πρόσφατα μια κουβέντα με ανθρώπους που κρατάνε την ιδιωτική τους ζωή για τους ίδιους, χωρίς να την μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανθρώπους λίγοι πολύ γνωστούς στο ευρύ κοινό. Κάποιοι με μεγάλη αναγνωρισιμότητα που έχουν επιλέξει να απέχουν από τα social media και να κρατάνε τις προσωπικές τους στιγμές για τους ίδιους μόνο.
Είναι πρόκληση να ανεβάζεις φωτογραφίες, βιντεάκια και stories στιγμές που περνάς καλά και διασκεδάζεις. Είτε στιγμές που κάτι δυσάρεστο συμβαίνει. Απλά όπως σ’ όλα τα πράγματα το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.
Αρχικά απλά θα υπενθυμίσουμε το αυτονόητο, ότι καλό είναι ό,τι αφορά παιδιά, εφήβους και γενικά ανηλίκους να μην προωθείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό είναι κάτι που οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους επίσης, ότι είναι καλύτερα να μην βάζουν φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο για κανέναν λόγο. Πολλά νέα παιδιά βέβαια έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς στα social media, στο Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, TikTok, και είναι δύσκολο να τους πείσεις να απέχουν. Μπορείς όμως να τους μάθεις πως να χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα σωστά χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους. Και τι καλύτερο, από το να γίνεις εσύ το σωστό παράδειγμα, με το να μην δημοσιεύεις φωτογραφίες των παιδιών σου στα κοινωνικά δίκτυα.
Τα παραδείγματα του bullying, του εκφοβισμού, της κοροϊδίας όλο και αυξάνονται και δυστυχώς ακόμα και μικρά παιδιά χρησιμοποιούν βιντεάκια για να κοροϊδέψουν συμμαθητές ή άλλα παιδιά. Είναι στην ευθύνη των ενηλίκων, γονέων και κηδεμόνων, να λάβουν δράση και να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές. Όσο αυτή η κατάσταση εδραιώνεται, τόσο χειρότερο γίνεται. Και μην σκεφτείς ότι στο δικό σου παιδί αποκλείεται να συμβεί. Ο εκφοβισμός μπορεί να γίνει σ’ όλους και αυτό πρέπει να το έχεις πάντα στο μυαλό σου. Είναι κάτι που σε αφορά και για αυτό πρέπει να δράσεις πριν να είναι αργά.
Ένα άλλο σημείο που θέλουμε να τονίσουμε ότι οι εικόνες που βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Οπότε καλύτερα μην πιστεύεις ότι βλέπεις, μην το ζηλεύεις και μην προσπαθείς να κάνεις και εσύ κάτι αντίστοιχο. Ο καθένας ζει τη ζωή του όπως θέλει και όπως την ορίζει, δεν χρειάζεται να επηρεάζεται από άλλους.

Με το να περνάς τις ώρες σου χαζεύοντας stories και αναρτήσεις φίλων, γνωστών ή παλιών γνωριμιών, απλά χάνεις τον πολύτιμο χρόνο του παρόντος. Οι στιγμές περνάνε και σίγουρα δεν ξαναγυρνάνε. Σκέψου λίγο πως θέλεις πραγματικά να περνάς τον χρόνο σου. Το να σπαταλάς μισή ώρα για παράδειγμα για να τραβήξεις μια ιδανική φωτογραφία, ενώ έχεις βγει για ένα περπάτημα ή μια βόλτα, με μοναδικό σκοπό να την ανεβάσεις στα social για να δεις πόσα likes θα πάρεις, ίσως δεν αξίζει τον κόπο. Πάρε τηλέφωνο έναν φίλο σου και μάθε τα νέα του, αντί να κοιτάς τον λογαριασμό του στα social. Η επαφή που αναζητάς είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί με μια πιο προσωπική επικοινωνία, παρά με ένα απρόσωπο μήνυμα ή like.
Επίσης μην ξεχνάς ότι οι αναρτήσεις πολλές φορές μπορεί να φέρουν και αρνητικά σχόλια και να σου δημιουργήσουν καταστάσεις που δεν μπορείς να διαχειριστείς. Μπορεί ακόμα και να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς που εσύ δεν συμφωνείς ή που ποτέ δεν έδωσες τη συναίνεσή σου. Γι’ αυτό πρέπει να ανεβάζεις με σύνεση και προσοχή αναρτήσεις και δημοσιεύσεις.
Είναι εθιστικό και για πολλούς δύσκολο να απομακρυνθούν για λίγο από τα κοινωνικά δίκτυα. Αν το κάνεις όμως μπορεί να δεις αλλαγή στη ζωή σου και ίσως να εκμεταλλευτείς τον χρόνο σου καλύτερα. Δεν χρειάζεται όλα να είναι στο διαδίκτυο, ούτε όλοι να ξέρουν τι κάνεις κάθε ώρα και στιγμή. Κράτα και κάποια πράγματα για σένα. Το μυστήριο κάποιες φορές είναι καλύτερο.
Πολλοί διάσημοι έχουν αρχίσει να κρατούν αποστάσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλείνουν τους λογαριασμούς τους και γενικά προσέχουν τη δημοσιότητα που αφορά τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Κάποιοι έμαθαν με άσχημο τρόπο τα αρνητικά της δημοσιότητας και θέλουν πλέον να προστατευτούν. Οι ιστορίες τους παραδείγματα για τους υπόλοιπους.
Κάνε λοιπόν και εσύ τις κινήσεις που πρέπει για να προστατέψεις πρωτίστως τον εαυτό σου και την ψυχική σου υγεία. Έχε στο νου σου ότι οι στιγμές που μπορεί να περάσεις με αγαπημένα σου πρόσωπα, ίσως είναι καλύτερα να μείνουν ιδιωτικές, ανάμεσά σας. Θα εκτιμηθούν καλύτερα.