Μπορεί άραγε ένας σύμβουλος γάμου να σώσει τον γάμο ή τη σχέση σου; Θα πήγαινες να συμβουλευτείς κάποιον για τη σχέση σου; Συχνά, υπάρχει μια μη ρεαλιστική προσδοκία ότι οι σχέσεις πρέπει να είναι εύκολες, εν μέρει χάρη στην τηλεόραση και τις ταινίες, και αν δεν είναι, τότε οδηγείσαι στο συμπέρασμα ότι δεν είσαι με το σωστό άτομο. Πολλοί θεωρούν ότι μια υγιής σχέση δεν χρειάζεται υποστήριξη, ενώ αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Ο «σωστός» τρόπος για τις σχέσεις είναι υποκειμενικός, αλλά η αντίληψή σου για το «σωστό« επηρεάζεται από αυτά που βλέπεις και ακούς από καταστάσεις πέραν των δικών σου σχέσεων. Κατακλύζεσαι από τις απόψεις των ανθρώπων για το τι είναι σωστό, επειδή όλοι θέλουν να νιώθουν καλά με τις επιλογές τους. Έτσι, πολλοί από τους λόγους για τους οποίους δεν βλέπεις ανθρώπους να αναζητούν υποστήριξη γύρω από τη θεραπεία ζευγαριών είναι ότι είναι δύσκολο να αναγνωρίσουν στον εαυτό τους και στους άλλους ανθρώπους ότι ίσως δεν κάνουν κάτι σωστά.

Αυτό που χρειάζεται είναι η ευεξία των σχέσεων, να εμφανίζεστε ο ένας για τον άλλον και να έχετε μια συνεχή επιθυμία να αναπτυχθείτε μαζί. Είναι η σκοπιμότητα της δημιουργίας και της διατήρησης ενός ισχυρού θεμελίου.

Ορισμένοι κοινοί μύθοι για τη θεραπεία ζευγαριών που μπορεί να στέκονται εμπόδιο στο να λάβεις την υποστήριξη της σχέσης που χρειάζεσαι είναι οι ακόλουθοι:

Μύθος Νο. 1: Η θεραπεία ζεύγους είναι για σχέσεις που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού

Οι άνθρωποι αναζητούν συμβουλευτική για διάφορους λόγους, για παράδειγμα ζευγάρια χρειάζονται υποστήριξη εν μέσω απροσδόκητων αλλαγών στη ζωή τους ή οικογενειακού προγραμματισμού. Πολλά ζευγάρια πηγαίνουν επίσης για συμβουλευτική πριν από ένα μεγάλο βήμα στη ζωή τους, όπως μια επαγγελματική προαγωγή, τη συγκατοίκηση ή την απόφαση να παντρευτούν.

Κάθε ζευγάρι έχει κάτι στο οποίο θα μπορούσε να βελτιωθεί, είτε πρόκειται για την επικοινωνία, τη διαχείριση του χρόνου ή τη λήψη των αποφάσεων. Η ύπαρξη ενός αμερόληπτου τρίτου μέρους που θα ακούσει και τις δύο πλευρές και θα βοηθήσει στην καθοδήγηση αυτών των συζητήσεων είναι ένα θετικό στοιχείο στη θεραπεία των ζευγαριών.

Μύθος Νο. 2: Μια συνεδρία θα διορθώσει τα πάντα

Μια συνεδρία πιθανότατα δεν θα αλλάξει την πορεία της σχέσης σου. Η πραγματικότητα είναι ότι η θεραπεία ζευγαριών, όπως και όλες οι άλλες θεραπείες, είναι περισσότερο μαραθώνιος και λιγότερο σπριντ. Δεν είναι γρήγορη. Η θεραπευτική διαδικασία απαιτεί δουλειά. Και δεν είναι μόνο ο θεραπευτής που μπορεί να κάνει όλη τη δουλειά. Η δουλειά, όπως το να περνάς περισσότερο σκόπιμο χρόνο με τον σύντροφό σου ή να μιλάτε και να ακούτε περισσότερο ο ένας τον άλλον, πρέπει να γίνεται και εκτός του γραφείου του θεραπευτή.

Μύθος Νο. 3: Αν μια συνεδρία δεν είναι «ευχάριστη», είναι ανεπιτυχής

Η θεραπεία σημαίνει σκληρή δουλειά και δεν είναι πάντα μια διασκεδαστική εμπειρία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει αποτέλεσμα ή ότι δεν αξίζει τον κόπο. Το γεγονός ότι δεν αισθάνεσαι χαρούμενη δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια παραγωγική και υγιής συνεδρία. Δεν αισθάνεσαι πάντα καλά, και όποιος έχει κάνει θεραπεία το ξέρει αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τη θεραπεία ζευγαριών, δεν μπορείς να κάνεις πολλά σε μια συνεδρία.

Παρόλα αυτά, κάθε δύσκολη συζήτηση γκρεμίζει τείχη και σου επιτρέπει να αναδιαμορφώσεις τα συναισθήματά σου και να κατανοήσεις τόσο τον εαυτό σου όσο και τον σύντροφό σου. Για να έχεις μια θετική εμπειρία στη θεραπεία ζευγαριών, πρέπει να είσαι πρόθυμη να παραδεχτείς τη δική σου δυσκολία και να αναγνωρίσεις ότι η δική σου ψυχολογία έχει παίξει τον ρόλο της στην όλη κατάσταση. Μερικές φορές, το να ωθήσεις τους ανθρώπους έξω από την προοπτική τους, τους φοβίζει. Γιατί αν δεν έχουν την προοπτική τους, τότε τι έχουν; Αυτό το άβολο συναίσθημα του φόβου συχνά απομακρύνει τους ανθρώπους από τη θεραπεία, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανάπτυξη στη ζώνη άνεσης.

Μύθος Νο. 4: Το κόστος της θεραπείας ζευγαριών είναι πολύ υψηλό

Η θεραπεία ζευγαριών δυστυχώς σπάνια καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, κι έτσι η απόφαση για το αν θα παρακολουθήσεις μια συνεδρία συχνά εξαρτάται από τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Γι’ αυτό πρέπει να δεις τις συνεδρίες σαν μια οικονομική επένδυση, όπως όταν πηγαίνεις σ’ ένα δείπνο ή σε μια παράσταση.

Το να αφιερώσεις χρόνο για να κουβεντιάσεις απλώς με τον σύντροφό σου για τα συναισθήματά σου μπορεί να είναι δύσκολο να το προγραμματίσεις γύρω από τις επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, οπότε το να προγραμματίσεις με μια συνεδρία θεραπείας είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσεις ότι αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν.

Ευτυχώς, τα εργαλεία που διδάσκονται στη θεραπεία και οι συζητήσεις που καλλιεργούνται εκεί δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να συμβαίνουν μόνο στον καναπέ ενός θεραπευτή. Οι κάρτες με προτροπές συζήτησης είναι ένας τρόπος για να διευκολυνθούν αυτές οι «δύσκολες» συζητήσεις. Πολλά από αυτά τα εργαλεία μπορείς να τα βρεις στο Pinterest ή αλλού στο διαδίκτυο δωρεάν. Αν και μια καρτέλα δεν μπορεί να βοηθήσει να καθοδηγήσει ή να επικεντρώσει μια συζήτηση όπως ένας ψυχολόγος, μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης όταν δεν είσαι σίγουρη από πού να ξεκινήσεις. Υπάρχουν πια τόσα πολλά εργαλεία διαθέσιμα, που μπορείς και μόνη σου να τα εξερευνήσεις και να τα μάθεις χωρίς να επισκεφτείς κάποιον ειδικό εξ’ αρχής.

Αν και η θεραπεία ζευγαριών είναι ένας τρόπος για να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής όταν μπορεί να υπάρχουν προβλήματα ή παρεξηγήσεις σε μια σχέση, δεν είναι πανάκεια. Όταν η εμπιστοσύνη έχει χαλάσει ή προκύπτουν άλλοι παράγοντες, μερικές φορές ο χωρισμός είναι τελικά η καλύτερη απόφαση για το συγκεκριμένο ζευγάρι.

Να θυμάσαι ότι οι θεραπευτές, οι ψυχολόγοι, οι σύμβουλοι γάμων δεν είναι μάγοι. Δεν μπορούν να κουνήσουν ένα μαγικό ραβδί και να εξαφανίσουν όλα σου τα προβλήματα, Ο κίνδυνος της μοναξιά μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να κάνουν δύσκολες συζητήσεις ή να αναζητήσουν θεραπεία για να επεξεργαστούν τα θέματα. Αλλά το να μένεις σε μια σχέση που δεν σε γεμίζει και να μη μιλάς για όσα σε ενοχλούν είναι εξίσου επιβλαβές.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δημιουργήσεις έναν χώρο που θα επιτρέπει την ειλικρίνεια και να βρεις πώς μπορείς να μιλήσεις για τα δύσκολα πράγματα χωρίς να νιώθεις ότι σε πιέζουν.