Τα οφέλη του να γελάς στο γραφείο

Σου αρέσει να γελάς; Είσαι άνθρωπος έξω καρδιά και νιώθεις ότι πρέπει να περιορίσεις τον εαυτό σου σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον; Μεγάλο λάθος! Κανένας και τίποτα δεν πρέπει να σε περιορίζει να αισθάνεσαι καλά και να κάνεις αυθόρμητα πράγματα που σου φτιάχνουν τη διάθεση, όπως το γέλιο.
Το γέλιο έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους γύρω σου. Και μερικές φορές κάνει καλό, καθώς είναι μεταδοτικό και μπορεί να ελαφρύνει μια βαριά κατάσταση. Οι άνθρωποι που γελάνε αβίαστα και ειλικρινά, εκτός ότι είναι καλά με τον εαυτό τους, είναι περιζήτητοι και στους φίλους και στον εργασιακό περίγυρο.
Όλα τα γραφεία έχουν ανάγκη από μια καλή δόση γέλιου. Και από γελαστούς ανθρώπους… Το χιούμορ στο γραφείο, τα γέλια φέρνουν μαζί του μια σειρά από επιχειρηματικά οφέλη. Το γέλιο ανακουφίζει από το άγχος και την πλήξη, ενισχύει τη δέσμευση και την ευημερία και ωθεί όχι μόνο τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία αλλά και την αναλυτική ακρίβεια και την παραγωγικότητα. Το να μπορείς να αστειεύεσαι στη δουλειά μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι πιο ικανή.
Τι θα έλεγες να γίνεις αποδέκτης ενός αστείου και να γελάσεις από καρδιάς; Και αυτό μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στους υπαλλήλους της επιχείρησης. Όταν αρχίζεις να γελάς, αυτό δεν ελαφρύνει απλώς το ψυχικό σου φορτίο, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί φυσικές αλλαγές στο σώμα σου. Ενισχύει την πρόσληψη αέρα πλούσιου σε οξυγόνο, αυξάνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών από τον εγκέφαλό σου. Μπορεί επίσης να διεγείρει την κυκλοφορία και να βοηθήσει τη μυϊκή χαλάρωση, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων από τα σωματικά συμπτώματα του στρες.
Ένα ξεκαρδιστικό γέλιο πυροδοτεί και στη συνέχεια περιορίζει την αντίδραση του στρες και μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σου πίεση. Το αποτέλεσμα; Ένα καλό, χαλαρό συναίσθημα.
Δεδομένων όλων των ερευνών που δείχνουν ότι η μείωση του άγχους ωφελεί τους εργαζόμενους και μειώνει τις απουσίες, η ελευθερία του να γελάς φαίνεται όχι μόνο καλή, αλλά και απαραίτητη στη δουλειά. Μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε μάλιστα ότι μετά την παρακολούθηση ενός κωμικού κλιπ, οι εργαζόμενοι ήταν κατά 10% πιο παραγωγικοί από τους συναδέλφους τους.
Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και μειονεκτήματα στο πολύ χιούμορ ή στο πολύ γέλιο. Για παράδειγμα, οι ηγέτες που πειράζουν τα μέλη του προσωπικού ή λένε βρώμικα αστεία μπορεί να ανοίξουν το δρόμο σε άλλους υπαλλήλους να συμπεριφερθούν άσχημα. Οι αριθμητικές μειονότητες σε επαγγελματικές καταστάσεις, όπως μια γυναίκα ανάμεσα σε μια ομάδα ανδρών, μπορεί να αισθάνονται πιεσμένη να γελάσει με αστεία που την υποτιμούν. Αλλά μέσα στα όρια της ευπρέπειας, το γέλιο στο σύνολό του είναι καλό πράγμα και τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.
Μια συμβουλή, άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να γελάσει όταν το αισθανθείς. Φυσικά δεν εννοούμε να χαζογελάς όλη την μέρα ή να ξεκαρδίζεσαι ανοήτως. Είναι πάντα καλό να έχετε συνείδηση της κατάστασης μέσα στο περιβάλλον που εργάζεσαι και να αποφεύγεις να αποσπάς την προσοχή των συναδέλφων σου.
Το γέλιο για πολλούς είναι σαν σήμα καταταθέν. Μερικές φορές, εν μέσω μιας αγχωτικής ημέρας, είναι χρήσιμο να μπορείς να γελάς! Μια σανίδα σωτηρίας για δύσκολες καταστάσεις που τυχόν συναντάς στον δρόμο σου…
Πηγή: Mayo Clinic