Πολλές φορές ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος μιας σχέσης, αλλά αυτό δεν είναι πάντα προδιαγεγραμμένο. Στο χέρι σου είναι να αλλάξεις λίγο τη συμπεριφορά σου κι ορισμένες κακές συνήθειες αν θέλεις να κρατήσεις τον σύντροφό σου δίπλα σου.

Σε γενικές γραμμές αν ο σύντροφός σου ή αν εσύ απέναντι στον σύντροφό σου, ασκείτε συνέχεια κριτική ο ένας στον άλλον, δείχνετε περιφρόνηση, έχετε αμυντική στάση σε οποιαδήποτε συζήτηση και νιώθετε αποστασιοποιημένοι μεταξύ σας, τότε αυτά δεν είναι καλά σημάδια.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια ενός χωρισμού και πώς μπορείς να τα διορθώσεις;

Κριτική
Το πιο συνηθισμένο στοιχείο σε πολλά ζευγάρια που περνάνε κάποια κρίση είναι η κριτική. Ενώ το παράπονο αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα, η κριτική είναι μια επίθεση στον χαρακτήρα του συντρόφου σου. Κι αν αυτή η κριτική γίνεται συνέχεια και χωρίς κάποια φανερή αιτία τότε μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα.

Ποια είναι η λύση; Να θέσεις τα παράπονά σου χωρίς να κατηγορείς τον άλλον.
Αντί να αρχίσεις με επίθεση, μπορείς να προσεγγίσεις το όποιο θέμα σε απασχολεί πιο ήρεμα, κάνοντας για παράδειγμα ένα σχόλιο για μια ανησυχία που έχεις και έτσι μπορείς να εκφράσεις την ανάγκη σου με θετικό τρόπο. Καλό είναι να χρησιμοποιείς στον λόγο σου κυρίως το «εγώ» κι όχι το «εσύ» που μπορεί να υπονοεί μια κατηγορία εναντίον του άλλου.

Περιφρόνηση
Όταν η περιφρόνηση αρχίζει να κυριαρχεί στη σχέση σου, τότε έχεις την τάση να ξεχνάς εντελώς τα θετικά χαρακτηριστικά του συντρόφου σου και δεν μπορείς να θυμηθείς ούτε μία θετική πλευρά του χαρακτήρα του. Αυτή η άμεση απώλεια του θαυμασμού απέναντι στον σύντροφό σου είναι ένας σημαντικός λόγος για την έναρξη πολλών προβλημάτων σε μια σχέση.

Ποια είναι η λύση; Να νιώθεις στοργή και θαυμασμό για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναπτύξεις την τρυφερότητα και τον θαυμασμό μέσα στη σχέση είναι να κοιτάξεις στο παρελθόν και να θυμηθείς τι είναι αυτό που σε έκανε να ερωτευτείς τον σύντροφό σου εξ αρχής.

Άμυνα
Η κριτική μπορεί συχνά να οδηγήσει σε άμυνα, η οποία είναι ένας άλλος τρόπος να κατηγορήσεις τον σύντροφό σου. Αντί να παραδεχτεί κάποιος την ευθύνη, αποφασίζει να το παίξει θύμα και προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στον άλλον. Οι αμυντικές συμπεριφορές εμφανίζονται όταν ο άλλος δέχεται επίθεση, κριτική ή και χειραγώγηση.

Ποια είναι η λύση; Να αναλάβεις την ευθύνη
Ανέλαβε την ευθύνη για τον ρόλο σου στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ακόμη και αν πρόκειται μόνο για ένα μικρό κομμάτι. Στις υγιείς σχέσεις, οι σύντροφοι δεν αμύνονται όταν συζητούν κάτι που προκαλεί εντάσεις. Η ανάληψη ευθύνης απαιτεί να δείξεις ενδιαφέρον για τα συναισθήματα του συντρόφου σου και να αναγνωρίσεις και τον δικό σου ρόλο στη διαφωνία. Αυτό σας επιτρέπει να συζητήσετε το θέμα και να εργαστείτε ως ομάδα για την επίλυση του προβλήματος.

Απάθεια
Μετά την περιφρόνηση, είναι αρκετά σύνηθες ένας από τους δύο, να αποσύρεται από μια συζήτηση, να κλείνεται στον εαυτό του ή να σταματά να ανταποκρίνεται γενικά στον σύντροφό του. Μπορεί να απομακρύνεται από σένα, να κάνει τον απασχολημένο και γενικά να έχει περίεργη συμπεριφορά απέναντί σου.

Ποια είναι η λύση; Να κάνεις ένα διάλειμμα
Το να αφήνεις τα πράγματα στο μεταίχμιο, ή να μην ολοκληρώνεις καμία συζήτηση δεν είναι λύση. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις έτοιμη για καβγά με τον σύντροφό σου, πες του ότι χρειάζεσαι ένα μικρό διάλειμμα, περίπου κανένα τεταρτάκι ή εικοσάλεπτο, βγες από το δωμάτιο κάνε κάτι που σε χαλαρώνει και επέτρεψε στο σώμα σου να ηρεμήσει. Μετά όταν θα είσαι πιο ήρεμη, επέστρεψε και προσπάθησε να συζητήσεις το όποιο θέμα με περισσότερη ψυχραιμία και χωρίς προκαταλήψεις.

Να θυμάσαι ότι όπως κι εσύ έτσι κι ο σύντροφός σου είναι άνθρωπος με αισθήματα, άγχη, αναστολές κι ανησυχίες. Μην σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου και προσπάθησε να μπεις λίγο και στη θέση του άλλου, για να μπορέσεις να είσαι πιο αντικειμενική. Αποφάσεις και τα λόγια που λέγονται εν θερμώ, καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί συνήθως μόνο προβλήματα δημιουργούν. Στο χέρι σου είναι να αλλάξεις τα πράγματα, αν πραγματικά αυτή είναι η επιλογή σου!