Μπορεί να είσαι σε μια φάση της καριέρας σου που διαχειρίζεσαι ομάδες ή ακόμα και να έχεις δημιουργήσει κάτι δικό σου και να θέλεις να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου. Ή μπορεί να είσαι μέλος μιας ομάδας και να θέλετε να βελτιώσετε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά σας. Καλώς ή κακώς η αύξηση των αποδόσεων είναι το ζητούμενο από τα στελέχη διάφορων επιχειρήσεων.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διασφαλίσεις μια καλή αποδοτικότητα για σένα και την ομάδα σου. Ποιοι είναι αυτοί;

Σίγουρα η αυτονομία των μελών μιας ομάδας, οι ικανότητές τους και οι σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Όταν κάποιος είναι ικανοποιημένος από την εργασία του, τότε είναι πιο ευτυχισμένος και πιο παραγωγικός. Επίσης, η καλή συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων μπορεί να κάνει θαύματα σε μια εταιρία, ειδικά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ένα θετικό κλίμα μεταξύ των εργαζομένων και να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι διενέξεις.

Εκτός από αυτά τα στοιχεία όμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι μέθοδοι που μπορεί να σε βοηθήσουν, όπως για παράδειγμα να παίρνεις τηλέφωνο τους συναδέλφους και τους πελάτες σου ώστε να έχεις μια απευθείας επικοινωνία μαζί τους. Σε μια εποχή που η εταιρική επικοινωνία βασίζεται κυρίως στα emails και στα γραπτά μηνύματα, η δύναμη της απευθείας επικοινωνίας με κάποιον, μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερα αποτελέσματα και επίσης να αποτρέψουν παρεξηγήσεις.

Επίσης, το να έχεις μια ατζέντα και έναν σκοπό για τις συναντήσεις σου. Οι περισσότεροι έχουν καθημερινά πολλές συναντήσεις και πολλά ραντεβού, οπότε προσπάθησε να κάνεις συναντήσεις όταν χρειάζεται, όχι για θέματα που θα μπορούσαν να λυθούν και με ένα email. Με το να σέβεσαι τον χρόνο του άλλου, δημιουργείς πιο αποτελεσματικές συνεδριάσεις.

Προσπάθησε να γνωρίσεις τα άτομα που εργάζεσαι και σ’ ένα πιο προσωπικό επίπεδο, πέραν του εργασιακού. Το να χτίσεις μια κουλτούρα εμπιστοσύνης και σεβασμού, χρειάζεται χρόνο και υπομονή, αλλά σίγουρα είναι εφικτό. Με το συζητάς με την ομάδα σου και θέματα εκτός από τα εργασιακά, βοηθάει να χτίσετε δεσμούς και να γνωρίσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Συναντήσεις των μελών μιας ομάδας για ένα φαγητό ή για καφέ επίσης βοηθούν.

Μάθε να αναγνωρίζεις την αξία των συναδέλφων σου και την προσφορά τους στην ομάδα. Εκτός από τις χρηματικές απολαβές, οι μικρές στιγμές που μπορεί να πεις ένα «ευχαριστώ» σε κάποιον για τη βοήθεια του στην εκπλήρωση μιας εργασίας, συμβάλλουν σημαντικά στην ψυχολογία των ατόμων. Όλοι θέλουν να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και αυτό τους δίνει κίνητρο για να προσπαθούν για το καλύτερο.

Η αυθεντικότητα είναι επίσης πολύ σημαντική. Το να προσποιείσαι μια συμπεριφορά που δεν τη συμμερίζεσαι, θα φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλοι καταλαβαίνουν πότε κάποιος μιλάει ειλικρινά και πότε όχι. Ο τόνος της φωνής, οι κινήσεις του σώματος υποδηλώνουν πολύ περισσότερα από ότι τα λόγια. Ακόμα και όταν υπάρχουν κάποια αρνητικά σχόλια, θα πρέπει να γίνονται γνωστά, ώστε να βρεθεί μια λύση. Το να αισθάνεται κάποιος ασφαλής ώστε να μιλήσει με ειλικρίνεια, βοηθάει στη δημιουργία πιο αποδοτικών ομάδων.

Μερικές απλές τακτικές που μπορείς να ακολουθήσεις και να δοκιμάσεις για να βελτιωθείς τόσο εσύ όσο και οι συνεργάτες σου. Για τη δημιουργία ενός αποδοτικού εργασιακού περιβάλλοντος απαιτείται κάτι περισσότερο από την απλή πρόσληψη των κατάλληλων ανθρώπων και τον εξοπλισμό τους με τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους. Απαιτείται η δημιουργία ευκαιριών για την ανάπτυξη γνήσιων, αυθεντικών σχέσεων.