Οι άνθρωποι αγαπούν τις ρουτίνες. Μήπως είσαι κι εσύ άνθρωπος του προγράμματος; Είτε πρόκειται για μια ετήσια γιορτινή παράδοση, μια βραδιά ταινίας κάθε μήνα, ένα γεύμα μια φορά την εβδομάδα με τους αγαπημένους σου ή απλά μια τελετουργία πριν τον ύπνο, οι ρουτίνες δημιουργούν ρυθμό στη ζωή σου και αυτός ο ρυθμός είναι κάτι που μπορείς να εκμεταλλευτείς.

Γνώριζες ότι περίπου το 45% των καθημερινών σου συμπεριφορών είναι συνήθειες; Ενώ υπάρχει μια τεράστια τάση αυτές τις μέρες για τη διαμόρφωση ή τη διακοπή συνηθειών (πράγματα που κάνεις χωρίς να το πολυσκέφτεσαι), μπορεί να σου αρέσει να επικεντρωθείς στη δημιουργία ρουτινών (φυσικές ενέργειες επόμενου βήματος) αντ’ αυτού. Οι συνήθειες απαιτούν κίνητρο, ενώ οι ρουτίνες ρέουν φυσικά με την πρόθεση.

Ξεκινώντας την εβδομάδα σου λέγοντας ότι πρέπει να μαγειρέψεις δείπνο κάθε βράδυ, νιώθεις ότι σε καταβάλλει και ότι δεν είσαι σίγουρη από πού να ξεκινήσεις. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη σου διάφορες θεματικές ενότητες όπως ότι τη Δευτέρα το φαγητό σου δεν θα περιέχει κρέας, την Τρίτη θα έχεις ένα γεύμα με ζυμαρικά, την Τετάρτη σούπα, την Πέμπτη μια νέα συνταγή και την Παρασκευή με φαγητό απ’ έξω, ξαφνικά η διαδικασία των γευμάτων μοιάζει λιγότερο τρομακτική. Περιορίζοντας το εύρος της δραστηριότητας, έχεις κάποια δομή που σε βοηθάει να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις. Δεν χρειάζεται να τηρείς αυτή τη δομή συνέχεια βέβαια, ίσως μια Τετάρτη να μην έχεις όρεξη να μαγειρέψεις και να παραγγείλεις φαγητό απ’ έξω. Ή ίσως έχεις μια ιδιαίτερα πολυάσχολη εβδομάδα και δεν έχεις την ενέργεια να δοκιμάσεις μια νέα συνταγή την Πέμπτη. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος σε οποιονδήποτε βαθμό θα σε βοηθήσει να κάνεις τις εβδομάδες που μαγειρεύεις δείπνο πιο ομαλές.

Θέλεις να σκεφτείς πώς αυτού του είδους οι ρουτίνες μπορούν να ωφελήσουν την εργασία ακόμα και την προσωπική σου ζωή. Διαμόρφωσε τη θεματολογία των ημερών σου. Δημιουργώντας μια εβδομαδιαία ροή και μια καθημερινή ροή στο πρόγραμμά σου. Και όταν έχεις κάτι που θέλεις να εντάξεις στο πρόγραμμά σου, όπως το να μάθεις χορό, μη βασίζεσαι στον εαυτό σου ότι θα διαλέξεις μια καλή ώρα και θα βρεις τρόπο να το κάνεις. Δημιούργησε μια ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις χώρο και χρόνο γι’ αυτή σου τη δραστηριότητα.

Κάνε τις ρουτίνες μέρος της καθημερινότητας σου

Υπάρχουν οι ρουτίνες του τύπου «όταν … τότε». Για να δημιουργήσεις οποιαδήποτε νέα συμπεριφορά πρέπει να δημιουργήσεις ένα έναυσμα για να την κάνεις πραγματικά, αλλιώς παραμένει πάντα ως κάτι που έχεις «σκοπό να κάνεις». Πολλές φορές οι μεγάλοι υψηλοί στόχοι, τα δημιουργικά έργα και η αυτοφροντίδα εμπίπτουν στις κατηγορίες που σημαίνει να κάνω κάτι («θα ήθελα πραγματικά να…»). Αυτά είναι τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για να δημιουργήσεις ένα πότε. Ξεκίνα βρίσκοντας λίγο χρόνο και μετά τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Θα σου γίνει συνήθεια και θα το υιοθετήσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Personal Psychology το 2009 ο μέσος χρόνος που χρειάζεται μια νέα συμπεριφορά για να γίνει αυτόματη είναι εξήντα έξι ημέρες. Αλλά μπορεί να διαπιστώσεις, ότι με ένα σταθερό «πότε … τότε» αυτό συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα, επειδή θα έχεις το ίδιο έναυσμα (πχ. την ώρα που ξυπνάς ή που κοιμάσαι) κάθε μέρα.

Μπορείς να επιλέξεις μια συγκεκριμένη ώρα, ενέργεια, ημέρα ή έναυσμα για τη ρουτίνα σου. Μερικές από τις άλλες ρουτίνες «πότε … τότε» που μπορεί να σε εμπνεύσουν είναι οι ακόλουθες:

  • Όταν γίνεται η μηνιαία συνάντηση της ομάδας σου: τότε αφιέρωσε τριάντα λεπτά να σημειώσεις ότι χρειάζεσαι στον φάκελο της αξιολόγησης για τα θέματα με τα οποία έχεις ασχοληθεί.
  • Όταν είναι Δευτέρα: τότε πλύνε όλα τα άπλυτα και τα βάλτα πάνω στο κρεβάτι σου, ώστε να μην μπορείς να κοιμηθείς εκείνο το βράδυ μέχρι να τακτοποιηθούν.
  • Όταν πηγαίνεις στο παντοπωλείο: τότε πάρε όποια επιπλέον ανακύκλωση έχεις και άφησέ την στο διπλανό κέντρο ανακύκλωσης.
  • Όταν έρχεται η ώρα να στείλεις την εβδομαδιαία ενημέρωση στον προϊστάμενο: τότε έλεγξε επίσης γρήγορα το φάκελο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου για να δεις αν σου λείπει κάτι από την εβδομάδα.
  • Όταν σου απομένουν πέντε λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο το δείπνο: τότε βάλε ένα πεντάλεπτο χρονόμετρο και πες στα παιδιά σου να μαζέψουν τα παιχνίδια και τα βιβλία τους πριν από το δείπνο.
  • Όταν είναι Τρίτη: τότε η οικογένειά σου και εσύ συμμετέχετε σε βραδιές χωρίς τεχνολογία από το δείπνο μέχρι τον ύπνο.
  • Όταν είναι Πρωτοχρονιά: τότε κάνε ό,τι πρέπει να κάνεις κάθε έξι μήνες, όπως να αντικαθιστήσεις τα φίλτρα στο σπίτι μου, τη μάσκαρα, να πλύνεις τα μαξιλάρια του καναπέ και ένα σωρό άλλα πράγματα.
  • Όταν είναι η εβδομάδα των γενεθλίων σου: τότε προγραμμάτισε τυχόν ετήσια ραντεβού με γιατρούς που χρειάζεσαι, όπως οφθαλμολογική εξέταση ή γενικό check up.

Οι ρουτίνες απομακρύνουν πράγματα από το μυαλό σου, επειδή γνωρίζεις ότι θα ασχοληθείς μαζί τους αργότερα. Αντί να σκέφτεσαι κάτι όλη την ώρα, έχεις ορίσει έναν συγκεκριμένο χρόνο γι’ αυτό και δεν σπαταλάς την ενέργειά σου. Θα μπορούσα να στοιχειώνομαι από την ανάγκη να πλύνω τα μαξιλάρια του καναπέ μου κάποια στιγμή, όλη την ώρα. Αυτοί οι ρυθμοί και οι ρουτίνες μπορεί να κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και πιο ευχάριστη.

Συνδέσεις μνήμης

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τη συσχέτιση «πότε … τότε» ως μνημονική βοήθεια για κάποια περίπτωση. Ας πούμε ότι είσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι το βράδυ πριν φύγεις για ένα ταξίδι και θυμάσαι κάτι που ξέχασες να πακετάρω. Οραματίζεσαι τον εαυτό σου να κάνει κάτι που γνωρίζεις ότι θα κάνεις το πρωί, και στη συνέχεια οραματίζεσαι αμέσως αυτή την εκδοχή του μελλοντικού εαυτό σου να θυμάται αυτό που χρειάζεσαι. Σκέψουε όταν παίρνεις τα κλειδιά από την κλειδοθήκη, και μετά θυμάσαι ότι χρειάζεσαι τον φορτιστή του τηλεφώνου σου, τρεις ή περισσότερες φορές. Το επόμενο πρωί, όταν πας να πάρεις τα κλειδιά σου, αυτός ο συνειρμός έχει γίνει τόσο αποτελεσματικά, ώστε η εικόνα του φορτιστή του τηλεφώνου σου πετάγεται στο μυαλό σου. Η σύνδεση κάποιου πράγματος με κάτι άλλο εξασφαλίζει ότι δεν ξεχνιέται.

Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις το «πότε … τότε» είναι όταν αποφασίζεις πού θα τοποθετήσεις τα πράγματα στο σπίτι σου. Ας πούμε ότι δεν είσαι σίγουρη για το πού να αποθηκεύσεις ένα εργαλείο στο σπίτι σου. Φαντάσου ότι αυτό το αντικείμενο χάθηκε- το πρώτο μέρος που σου έρχεται στο μυαλό για να το αναζητήσεις είναι το πού θα έπρεπε να το αποθηκεύσεις αρχικά. Σκέψου να σε ρωτήσει κάποιο μέλος της οικογένειας «Δεν μπορώ να βρω αυτό το εργαλείο, ξέρεις πού είναι;». Ποιο είναι το πρώτο μέρος που σου έρχεται στο μυαλό για να πας να το ψάξεις; Αυτό θα πρέπει να είναι το μέρος που θα το αποθηκεύεις!

Εκμεταλλεύσου τη φυσική ροή των πραγμάτων

Εκτός από το να ομαδοποιείς πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια μαζί για να διευκολύνεις τη ζωή σας, μπορείς να εκμεταλλευτείς και τις αρχές. Μάθε πως να αποφύγεις να κάνεις λάθος ξεκινήματα χρησιμοποιώντας τη δύναμη των χρονικών ορόσημων για να κάνεις νέα τη σωστή στιγμή. Όπως η Δευτέρα, η πρώτη μέρα της εβδομάδας, η πρώτη του μήνα, η πρώτη μέρα στη νέα δουλειά ή ένα νέο έτος. Ο εγκέφαλός σου είναι καλωδιωμένος να τα θεωρεί αυτά ως νέα ξεκινήματα. Θέλεις να το εκμεταλλευτείς αυτό. Είναι πολύ πιο πιθανό να επιμείνεις σε μια ρουτίνα αν την ξεκινήσεις τη Δευτέρα αντί για την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Η δημιουργία ρουτινών και η χρήση του μοντέλου «όταν .. τότε» απομακρύνει το άγχος και την αγωνία να θυμάσαι να εκτελέσεις εργασίες πριν καν τις κάνεις. Σε βοηθάει να βρεις τον πραγματικό χρόνο και χώρο για να ολοκληρώσεις αυτά τα πράγματα που «μια μέρα» θα ήθελες να κάνεις.

Όταν υπάρχει μια ρουτίνα και ρυθμός, υπάρχει λιγότερη απόσπαση προσοχής και περισσότερος διανοητικός χώρος για να κάνεις τα πράγματα που θέλεις και πρέπει να κάνεις.