Υπάρχουν φορές, που οι ζωές κάποιων ανθρώπων ενώνονται μ΄ έναν ανεξήγητο φαινομενικά τρόπο, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν ούτε οι ίδιοι πρωταγωνιστές! Άνθρωποι από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, με διαφορετικά βιώματα και εμπειρίες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις, λες και μία αόρατη κλωστή ενώνει τις ζωές τους.

Στο μυθιστόρημα «Η πλεξούδα», της Λετίσια Κολομπάνι, τρεις ηρωίδες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, η Σμίτα, η Τζούλια και η Σάρα, αφηγούνται τον δικό τους προσωπικό αγώνα να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις που τις περιβάλλουν.

Η Σμίτα, μια νεαρή Ινδή, πολεμάει για ένα καλύτερο μέλλον για εκείνη και την κόρη της, η Τζούλια μία κοπέλα από τη Σικελία καλείται ξαφνικά να πάρει αποφάσεις που μέχρι τώρα έπαιρναν άλλοι για εκείνη και τέλος η Σάρα, μια Καναδή, επιτυχημένη δικηγόρος αναγκάζεται να αναθεωρήσει τη ζωή της όταν η αρρώστια της χτυπάει την πόρτα.

Πόσο εύκολο είναι να πας ενάντια στο κατεστημένο; Να πολεμήσεις για τα πιστεύω σου, όταν όλοι σου λένε ότι δεν μπορείς; Είναι σίγουρα πιο εύκολο να υφίστασαι τις καταστάσεις χωρίς καμία αντίδραση. Αλλά με τι τίμημα; Γιατί όλα στην ζωή έχουν ένα τίμημα…

Ακόμα και όταν δεν το πιστεύεις, υπάρχουν στιγμές που παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου και τολμάς να διεκδικήσεις τα πιστεύω σου. Και τότε φαίνεται η δύναμη που κρύβεις μέσα σου! Οι τρεις ηρωίδες, οι χαρακτήρες των οποίων σκιαγραφούνται με πολύ συγκινητικό και γλαφυρό τρόπο, αντικατοπτρίζουν τη δύναμη και την ελπίδα που κρύβουν οι γυναίκες! Γυναίκες διαφορετικές αλλά δυναμικές που τολμάνε να πάνε αντίθετα στο ρεύμα! Γυναίκες που πληγώνονται, αλλά δεν το βάζουν κάτω, που βρίσκουν τη δύναμη να συνεχίσουν μέχρι να πετύχουν!

Ακόμα και όταν οι δυσκολίες φαίνονται ανυπέρβλητες, όταν νοιώθεις ότι η ζωή σου κόβεται στα δύο και δεν μπορείς να συνεχίσεις, υπάρχει αυτή η εσωτερική δύναμη που σε προκαλεί να μην εγκαταλείψεις τις προσπάθειές σου, να βρεις άλλες λύσεις και να διευρύνεις τους ορίζοντες σου. Δεν πρέπει να σταματάς να ελπίζεις!

Όπως πλέκεται μια πλεξούδα στα μαλλιά έτσι ορισμένες φορές «πλέκονται» και οι ζωές κάποιων ανθρώπων, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν! Μια πλέξη που μπορεί να μεταμορφωθεί σ’ έναν ισχυρό δεσμό!

Το βιβλίο «Η πλεξούδα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.