Πολλοί εκτιμούν και δικαίως, ότι η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γης από 2,5 δις το 1950 σε 7,7 δις το 2019, έχει άμεση σχέση με την ανεπάρκεια της τροφής.

Η αδυναμία της γης να «ταΐσει» τα παιδιά της είναι ένα θέμα που απασχολεί ήδη επιστήμονες και πολιτικούς, καθώς αρκετοί πόλεμοι και επαναστάσεις στο άμεσο μέλλον δεν θα γίνονται για το χρήμα ή το πετρέλαιο αλλά για την τροφή που δεν θα είναι αρκετή για όλους.

H αύξηση του βιοτικού επιπέδου στις δυτικές κοινωνίες τις τελευταίες δεκαετίες, είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη κατανάλωση ζωικών τροφών. Αν η εκτίμηση του ΟΗΕ ότι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα αγγίξει τα 10 δις επαληθευτεί, καταλαβαίνει κανείς ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του πληθυσμού δεν θα έχει πρόσβαση σε ποιοτική τροφή.

Μπορεί ο όρος αυτός να μας είναι ακόμη άγνωστος όμως γίνεται κατανοητός, όταν μιλά κανείς για «τεχνητό κρέας».
Για πρώτη φορά ο όρος εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αναφερόταν στα τρόφιμα που παράγονταν από ορισμένα φυτά που, μετά από επεξεργασία, έχουν παρόμοια γεύση με το παραδοσιακό κρέας.
Το πρώτο «τεχνητό κρέας» φτιάχτηκε από φασόλια σόγιας, σιτάρι και άλλα είδη οσπρίων, δημητριακών και μυκήτων.

Στην Ευρώπη, αυτή η τάση έγινε ευρέως γνωστή με την εμφάνιση των vegans που στράφηκαν στην χορτοφαγία και αντικατέστησαν στην διατροφή τους το ζωικό κρέας με κρέας σόγιας, φασολιών κτλ.
Σήμερα, το «τεχνητό κρέας» αναφέρεται όλο και περισσότερο στο κρέας που παράγεται σε εργαστήρια (lab grown meat) από τα βλαστικά κύτταρα του πραγματικού κρέατος από ζωντανά ζώα.
Το κρέας αυτό περιλαμβάνει την έγχυση μυϊκού ιστού από ένα ζώο σε μια κυτταρική καλλιέργεια, επιτρέποντας στα κύτταρα να «μεγαλώνουν» έξω από το σώμα του ζώου.

Τα βλαστικά κύτταρα, που επιλέγονται σύμφωνα με το ρυθμό αναπαραγωγής τους, τοποθετούνται σ’ έναν ορό στον οποίο αρχίζουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται. Ένα βρώσιμο ικρίωμα χρησιμοποιείται για τον προσανατολισμό αυτής της ανάπτυξης και σχηματίζει μια τρισδιάστατη δομή. Μερικοί μήνες αρκούν για την παραγωγή κρέατος κατάλληλου για κατανάλωση. Η διαδικασία είναι πολύ πιο γρήγορη από την παραγωγή του παραδοσιακού κρέατος, η οποία συχνά απαιτεί περισσότερο από ένα χρόνο. Υπό ιδανικές συνθήκες, δύο μήνες παραγωγής κρέατος στο εργαστήριο από λίγα μυϊκά κύτταρα από έναν χοίρο θα μπορούσε να παρασκευάσει χιλιάδες τόνους χοιρινού κρέατος που θα μπορούσε να θρέψει χιλιάδες ως και εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτό έχει φυσικά κοινωνικές διαστάσεις καθώς η ανάπτυξη μιας τέτοιας χαμηλής ποιότητας τροφής με χαμηλή θρεπτική αξία, προορίζεται φυσικά για τις μάζες των φτωχών λαών αφήνοντας το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, στις ορέξεις των πλουσιότερων,

Το 2013, ο Mark Post, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, παρουσίασε το πρώτο καλλιεργημένο χάμπουργκερ το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά από την εταιρεία του τη Mosa Meat η οποία δεν είναι πλέον η μόνη. Πολλές ακόμη δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση τεχνιτών προϊόντων κρέατος με την Κίνα να έχει υπογράψει ήδη από το 2018 συμφωνία ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ για την εισαγωγή κρέατος εργαστηρίου από τρεις ισραηλινές εταιρείες.

Μπορείς να ενημερώνεσαι για τα νέα δεδομένα και να γνωρίζεις καλύτερα τι καταναλώνεις!