Τα βιβλία έχουν την ικανότητα να σε ταξιδεύουν σε μέρη μακρινά. Παραμένοντας κλεισμένη μέσα στο σπίτι όλο αυτό το διάστημα, σίγουρα χρειάζεσαι κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για να περάσεις όμορφα και ήρεμα κάποιες ώρες της ημέρας. Βρήκαμε και σου προτείνουμε νέες κυκλοφορίες βιβλίων που σίγουρα δεν θα σε κάνουν να πλήξεις.

Ένα κλασικό μπεστ-σέλερ του Yan Lianke, που τιμήθηκε με το μεγάλο κινεζικό Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Χσουν. Η μάχη για την επιβίωση, η θυσία και η ομορφιά της ζωής σ’ έναν λαμπρό, συγκινητικό μύθο από τα πέρατα του κόσμου και του καιρού.
Ένα τρομερό κύμα ξηρασίας αναγκάζει τους κατοίκους ενός απομακρυσμένου ορεινού χωριού να τραπούν σε φυγή – όλους εκτός από έναν γέρο άνδρα κι ένα τυφλό σκυλί, που δεν μπορούν να κάνουν το εξουθενωτικό ταξίδι στα βουνά σε αναζήτηση τροφής και νερού. Ο γέρος φυλάει μία και μοναδική καλαμποκιά που έχει φυτρώσει στην άγονη γη. Αφιερωμένος σ’ αυτήν και στην ελπίδα που του δίνει, αγωνίζεται κάθε μέρα ενάντια στην ήττα, κερδίζει κάθε μέρα μια νίκη κόντρα στο θάνατο.

Σ’ αυτή τη συλλογή κειμένων η Ursula Κ. Le Guin, με την αστείρευτη ζωντάνια της, μας παρουσιάζει τις βιβλιοθήκες και τα διαβάσματά της, τη μάλλον ασυνήθιστη παιδική της ηλικία και τους προβληματισμούς της σε ζητήματα φύλου, μας μιλάει για τις εξελίξεις στη λογοτεχνία και για τις επιφυλάξεις της απέναντι στις ουτοπίες και τα όριά τους, τέλος μας προσκαλεί να μπούμε στο μυαλό της και να παρακολουθήσουμε τις σκέψεις της γύρω από την τέχνη της ανάγνωσης και της γραφής, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του ρυθμού και επιμένοντας πάντα στην καίρια σημασία της δημιουργικής φαντασίας στη ζωή των ανθρώπων, μέσα σε έναν κόσμο όπου η πραγματικότητα των “ρεαλιστών” τείνει να ξεπεράσει τα χειρότερα δυστοπικά σενάρια που είχε ποτέ σκαρφιστεί η επιστημονική φαντασία.

Η Ruby Wax μας αναφέρει ότι «τα περιθώρια ελευθερίας  μας είναι πολύ στενά, μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε καταφέρει να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας. Με την ενσυνειδητότητα, μπορούμε να κατανοή-σουμε πολύ καλύτερα την ανθρώπινη κατάσταση. Κανείς δεν μας κυνηγάει πραγμα-τικά, απλώς οι περισσότεροι ζούμε κυριευμένοι από τον δικό μας πόνο και την άγνοια, και συχνά δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα λόγια και τις πράξεις μας.»

Ο Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, όχι πολύ παλιά, ούτε και πρόσφατα, αλλά τότε που στην Αθήνα, οι παρέες έγραφαν ιστορία, τα στέκια μαγνήτιζαν  «φίλους» που με την πένα τους, τους στίχους τους και τον βίο τους άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα στο μεταίχμιο μιας αλλαγής. Το βιβλίο αποτελεί μια «μαρτυρία» της εποχής της Μεταπολίτευσης και απευθύνεται σε ρομαντικούς και ρεαλιστές, βιβλιόφιλους και μη, πολιτικοποιημένους και απολιτίκ.

Ο Pedro Juan Gutierrez σπάει το καλούπι και μοιράζεται μαζί μας ταξιδιωτικές εμπειρίες, εντυπώσεις και συναναστροφές από την περιπλάνησή του σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου, της Βρόμικης Τριλογίας της Αβάνας, το μακρινό 1998.

«Ο Κήπος με τις φράουλες» είναι ένα ερωτικό και ψυχολογικό θρίλερ με έντονη δράση και αρκετές ανατροπές. Σκιαγραφώντας τον κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος, τον Αργύρη, έναν συγγραφέα σε απόγνωση, ο Φίλιππος Φιλίππου επιχειρεί να μιλήσει για το έγκλημα και την τιμωρία, έχοντας κατά νου τον Ντοστογιέφσκι και την κοσμοθεωρία του, αλλά και την Πατρίτσια Χάισμιθ και την άποψή της περί δικαιοσύνης.

Διαλέγεις όσα σου αρέσουν και αφήνεσαι στις σελίδες τους…