Κυριακή του Πάσχα: Χαλβάς με σιμιγδάλι και αμύγδαλα – Μια γλυκιά προσφορά αγάπης

Η Κυριακή του Πάσχα είναι η λαμπρότερη ημέρα του έτους για την Ορθόδοξη πίστη. Είναι η ημέρα που γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού, το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή, από τη λύπη στη χαρά. Τα σπίτια γεμίζουν φως, αγκαλιές, οικογένεια και φυσικά τραπέζια γεμάτα φαγητό.
Από νωρίς το πρωί, ετοιμάζονται τα παραδοσιακά ψητά, οι μαγειρίτσες, οι κόκκινες βαφές, τα τσουρέκια και οι ευχές. Ανάμεσα στα πλούσια εδέσματα, μια απλή αλλά συμβολική γλυκιά πινελιά όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με αμύγδαλα μπορεί να λειτουργήσει σαν γευστική ανάσα και προσφορά αγάπης σε όσους επισκεφθούν το σπίτι σου.
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή εναλλακτικά φυτικό βούτυρο για πιο πλούσια γεύση)
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
- ½ φλιτζάνι ασπρισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
- Σταγόνες λεμονιού (προαιρετικά για ισορροπία)
Εκτέλεση:
- Σε κατσαρόλα, ζέστανε το λάδι ή το βούτυρο και πρόσθεσε το σιμιγδάλι.
- Ανακάτευε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να ροδίζει και να παίρνει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Πρόσθεσε τα αμύγδαλα για να καβουρδιστούν ελαφρά.
- Σε ξεχωριστό κατσαρολάκι, ζέστανε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα και το ξυλάκι (προαιρετικά) μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Πρόσθεσε προσεκτικά το σιρόπι στο σιμιγδάλι (προσοχή στα πιτσιλίσματα!) και χαμήλωσε τη φωτιά.
- Ανακάτευε συνεχώς μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Μετάφερε τον χαλβά σε φόρμα ή μπολ και άφησέ τον να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
- Πασπάλισε με λίγη κανέλα και αν θέλεις αμύγδαλα ή ξύσμα λεμονιού για διακόσμηση.
Συμβουλή:
Ο χαλβάς διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ημέρες. Είναι ιδανικός για να τον προσφέρεις σε φίλους και συγγενείς που θα επισκεφθούν το σπίτι σου για «Χριστός Ανέστη».
Το Πάσχα δεν είναι απλώς μια γιορτή με τραπέζια γεμάτα φαγητό. Είναι πάνω απ’ όλα μια γιορτή ζωής και επανένωσης. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, με την απλότητά του, συμβολίζει την ταπεινότητα, την προσφορά και τη γλυκύτητα που αξίζει να έχουμε στη ζωή μας. Φτιάξε τον με μεράκι, μοίρασέ τον χωρίς τυπικότητες, και άσε τον να κλείσει γλυκά το φετινό πασχαλινό τραπέζι.
Χρόνια Πολλά με υγεία, αγάπη και φως! ✨