Το μυστικό που πρέπει να ξέρεις για τους υδατάνθρακες!

Oι υδατάνθρακες έχουν μια σύνθετη σχέση με τη διατροφή μας. Από τη μία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας και μας δίνουν τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε σε καθημερινές δραστηριότητες και άσκηση. Από την άλλη, συχνά θεωρούνται υπεύθυνοι για αύξηση βάρους και απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και οι πατάτες, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες χωρίς συνοδεία πρωτεϊνών και λαχανικών, μπορεί να οδηγήσουν σε έντονες διακυμάνσεις σακχάρου. Αυτές οι απότομες μεταβολές επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη.
Υπάρχει, όμως, ένα μυστικό συστατικό μέσα σε αυτούς τους αγαπημένους υδατάνθρακες, το ανθεκτικό άμυλο.
Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;
Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας ιδιαίτερος τύπος υδατάνθρακα που αντιστέκεται στη διάσπαση στο λεπτό έντερο και ζυμώνεται στο παχύ έντερο. Αυτό σημαίνει πως δεν προκαλεί απότομες αυξήσεις γλυκόζης, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως προβιοτικό, θρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Έρευνες δείχνουν ότι το ανθεκτικό άμυλο προσφέρει:
- Βελτίωση της υγείας του εντέρου
- Καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης
- Υποστήριξη στην απώλεια βάρους
- Βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
- Μείωση φλεγμονών
- Αίσθημα κορεσμού και μείωση της δυσκοιλιότητας
- Μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
Πώς να μετατρέψεις τα καθημερινά σου γεύματα σε υπερτροφές;
Tο ανθεκτικό άμυλο αναπτύσσεται όταν οι υδατάνθρακες όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ψωμί μαγειρεύονται, ψύχονται και μετά θερμαίνονται ξανά.
Μια μελέτη έδειξε ότι το λευκό ρύζι που μαγειρεύεται, κρυώνει όλη νύχτα και μετά ξαναζεσταίνεται, περιέχει σχεδόν τριπλάσια ποσότητα ανθεκτικού αμύλου σε σχέση με το αρχικό. Παρόμοια αποτελέσματα είχε και μια μελέτη για το λευκό ψωμί που καταψύχθηκε, ξεπάγωσε και μετά φρυγανίστηκε, μειώνοντας έτσι τη γλυκαιμική του αντίδραση.
Αυτό το κόλπο μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και σε υδατάνθρακες που έχουν ήδη χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη, το κριθάρι, τα όσπρια και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ετοιμάσεις το γεύμα σου, θυμήσου αυτό το απλό κόλπο, μαγείρεψε, άφησε να κρυώσει, και μετά ζέστανέ το ξανά. Το σώμα σου και η υγεία σου θα σε ευγνωμονούν!