Οι παιδικές βιβλιοθήκες σου φτιάχνουν τη διάθεση, τουλάχιστον τη δική μας. Βιβλία που περιμένουν τα παιδιά να τα εξερευνησουν και να χαθούν στις σελίδες τους. Ωραίες συνήθειες που αν καλλιεργηθούν σωστά από τη μικρή ηλικία βοηθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του ατόμου.

Σήμερα έχουμε να σου προτείνουμε δύο πολύ ωραίες περιβαντολλογικες προτάσεις. Δύο βιβλία που μαθαίνουν στα παιδιά το σεβασμό στο περιβάλλον και στη φύση.

Η πρώτη μας πρόταση είναι από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, «Η αρκούδα που αγαπούσε τα δέντρα», του Nicholas Oldland. Πρόκειται για μια πολύ ωραία ιστορία για μια αρκούδα που αγαπούσε και αγκάλιαζε τους πάντες, ζωάκια ακόμα και τα δέντρα. Μια μέρα βρέθηκε στο δάσος ένας ξυλοκόπος που προσπαθούσε να κόψει ένα δέντρο, η αρκούδα τον είδε κι αν και αρχικά θύμωσε μαζί του, προτίμησε τελικά να κάνει και τον ξυλοκόπο μια μεγάλη αγκαλιά.

Η ιστορία αυτή δείχνει τη δύναμη της αγάπης, της καλοσύνης και των καλών πράξεων στη ζωή και πώς οι πράξεις όλων έχουν επίδραση στο περιβάλλον και στον πλανήτη που ζούμε. Μια ιστορία με πολύ ωραία μηνύματα για όλες τις ηλικίες. Μπορείς εύκολα να το προμηθευτείς εδώ.

Η δεύτερη μας πρόταση είναι από το The Book Project, «Το παράπονο του πετρελαίου που έγινε… κηλίδα», της Ιώαννας Φώκου, σε εικονογράφηση της Μιμίκας Καπούλα. Η ιστορία αυτή μαθαίνει τα παιδιά για την αξία του πετρελαίου, για τη χρησιμότητά του στη ζωή μας καθώς και για τις συνέπειες που έχει η λανθασμένη χρήση του στο περιβάλλον.

Με απλά λόγια γίνεται κατανοητό στους μικρούς μας αναγνώστες η σημασία μιας περιβαντολλογικής καταστροφής, η λανθασμένη ανάθεση ευθυνών και η προσπάθεια να ακουστεί η αλήθεια. Το βιβλίο αυτό μπορείς να το προμηθευτείς από εδώ.

Και τα δύο αυτά βιβλιαράκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έναυσμα για περισσότερες συζητήσεις και για την εκμάθηση βασικών εννοιών για το περιβάλλον μέσα από τις σελίδες των βιβλίων με την μορφή παιχνιδιού. Σου τα προτείνουμε για ωραίες δημιουργικές στιγμές με τους μικρούς αναγνώστες!