Τώρα που έχεις λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου θα θέλεις να «χαθείς» μέσα στις σελίδες ενός μυθιστορήματος, να διαβάσεις κάτι ενδιαφέρον και να κάνεις μια μικρή αποτοξίνωση από τις οθόνες.

Τα βιβλία είναι ιδανική πρόταση δώρο τόσο για τον εαυτό σου όσο και για φίλους σου, καθώς μπορούν να σου χαρίσουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.

Βρήκαμε και σου προτείνουμε 4 πολύ ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες, ένα ψυχολογικό θρίλερ, ένα μυθιστόρημα παγκόσμιο best seller, μία πραγματική ιστορία – αυτοβιογραφία καθώς και ένα κοινωνικό best seller των New York Times.

Θα ξεκινήσουμε με τον «Ασβό» του Fredrik Winter από τις Εκδόσεις Kaktos, ένα βιβλίο που θα σε καθηλώσει και θα αναδείξει τις ευαίσθητες ισορροπίες της ανθρώπινης ψυχής.

Ένας κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος με την επωνυμία «Ασβός» τρομοκρατεί το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Κάθε χρόνο την ίδια μέρα ο «Ασβός» απαγάγει το εκάστοτε θύμα του μέσα από το σπίτι του. Εισχωρεί από το πάτωμα του ισογείου και μετά εξαφανίζει τα θύμα του χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος. Η εκδότρια ενός εκδοτικού οίκου, η Άνικα, λαμβάνει τη νοσηρή βιογραφία αυτού του δολοφόνου και αποφασίζει να την εκδώσει, παρόλες τις αντιδράσεις. Μετά από λίγο η αστυνομία αρχίζει να αμφιβολίες για την Άνικα κι ερευνά διάφορες πτυχές της ζωής της, τόσο της επαγγελματικής όσο και της προσωπικής. Γεγονότα της παιδικής της ηλικίας έρχονται στο φως και κάποιες τρομαχτικές αλήθειες την κατακλύζουν. Απορίες αρχίζουν να γεννιούνται σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από τον Ασβό. Ένα ανάγνωσμα με συνεχείς ανατροπές και την αγωνία να είναι διάχυτη από τις αρχικές σελίδες μέχρι το τέλος. Ένα ψυχολογικό θρίλερ με κάποια υπερφυσικά στοιχεία που θα σε κάνει να ανατριχιάσεις.

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην Ανατολή και στην μακρινή Ιαπωνία, με «Το Χρονικό ενός Πολυταξιδεμένου Γάτου» της Hiro Arikawa, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Ένα συναισθηματικό μυθιστόρημα που ξετυλίγει σιγά σιγά διάφορες πράξεις αγάπης και τις αλλαγές που μπορούν να έχουν στη ζωή κάποιου. Ένας αδέσποτος γάτος δέχεται τη βοήθεια του νεαρού Σατόρου μετά από έναν τραυματισμό του. Ο νεαρός βάζει τον γάτο στο σπίτι του και στη ζωή του, του δίνει το όνομα Νάνα (επειδή του θυμίζει τον ιαπωνικό αριθμό επτά) και του συμπεριφέρεται με αγάπη και στοργή, μη ζητώντας κάτι για αντάλλαγμα. Μετά από πολύ καιρό φροντίδας ο γάτος αποφασίζει να μείνει με τον Σατόρου και εκείνος τότε αποφασίζει να κάνει μαζί του ένα ταξίδι για να επισκεφτεί τρεις φίλους από την παιδική του ηλικία. Ο γάτος αν και αρχικά ενθουσιάζεται μετά από λίγο αρχίζει να προβληματίζεται για τον σκοπό του ταξιδιού αυτού. Μέσα από διάφορες στάσεις του ταξιδιού έρχονται στην επιφάνεια στοιχεία της παιδικής ηλικίας του Σατόρου και της ζωής του. Οι αλληγορίες του μυθιστορήματος είναι συγκινητικές και μερικές φορές θλιβερές καθώς εξιστορούν τόσο ευχάριστες όσο και δυσάρεστες καταστάσεις της ανθρώπινης ζωής.

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει το βιβλίο της Μαρίας Πολύζου «Μην τα παρατάς!» από τις Εκδόσεις Key Books, μια αυτοβιογραφία μιας γυναίκας που δεν τα παράτησε ποτέ.

Μια μαραθωνοδρόμος, μια μαχήτρια της ίδιας της ζωής εξιστορεί τις εμπειρίες της, τα μαθήματα που διδάχτηκε από τα εμπόδια, μικρά και μεγάλα, που συνάντησε στον δρόμο της και τη δύναμη που άντλησε από μέσα της για να τα ξεπεράσει όλα και να βγει νικήτρια. Η ζωή της μόνο ρόδινη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς σε μικρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπη με καταστάσεις κακοποίησης που την σημάδεψαν στην μετέπειτα πορεία της. Αντί όμως να το βάλει κάτω και να υποταχθεί στα δεδομένα που την όριζαν, βρήκε τη δύναμη, σήκωσε το ανάστημά της και πίστεψε στο ακατόρθωτο. Σ’ όλη αυτή την πορεία μαζί της μετρημένοι άνθρωποι που της στάθηκαν και την στήριξαν. Η ίδια όμως έπαιρνε όλες τις αποφάσεις για τον εαυτό της, ακόμα και μερικές φορές κόντρα στις γνώμες διάφορων «ειδικών». Η δύναμη ψυχής, που ο καθένας κρύβει βαθιά μέσα του, ήταν αυτό που την οδήγησε να βγει από την «μαυρίλα» και να ζήσει στο φως. Η ελπίδα συνοδοιπόρος στο ταξίδι της ζωής της που της έμαθε να μην τα παρατάει, παρόλες τις δυσκολίες που έρχονταν στο δρόμο της.

Και επειδή οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι, και οι ψυχοθεραπείες (είτε ατομικές είτε ομαδικές) αυξάνονται και κρίνονται όλο και πιο απαραίτητες, σου παρουσιάζουμε το «Γκρουπ» της Christie Tate από τον Εκδοτικό οίκο Α. Α. Λιβάνη.

Η Christie Tate μια επιτυχημένη φοιτήτρια νομικής στο Σικάγο έχει άσχημες σκέψεις και τάσεις απομόνωσης. Προσπαθεί να καταλάβει τι πηγαίνει λάθος στη ζωή της και πως μπορεί να το διορθώσει κι έτσι αποφασίζει να ενταχθεί σ’ ένα πρόγραμμα ομαδικής θεραπείας. Μία απόφαση που θέλει πολύ δύναμη και κουράγιο καθώς η ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό της και στους άλλους είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να βοηθήσει πραγματικά τον εαυτό της. Μια ειλικρινή ματιά σε μια διαδρομή με πολλά σκαμπανεβάσματα κι εμπόδια. Συζητήσεις για την κατάθλιψη, για καταχρήσεις, για εθισμούς και αυτοτραυματισμούς που μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις άβολα αλλά ταυτόχρονα μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τα προβλήματά σου. Η δύναμη που αντλείς από τις ομάδες υποστήριξης και η συνειδητοποίηση ότι δεν είσαι μόνη σου σ’ ότι σου συμβαίνει, από τα καλύτερα μηνύματα του βιβλίου αυτού.

Μην χάσεις τις επόμενες βιβλιοπροτάσεις μας την ερχόμενη βδομάδα!

Καλή ανάγνωση & Καλά Χριστούγεννα!