Μεγάλο Σάββατο: Πατατοσαλάτα με κάπαρη και ελιές

Το Μεγάλο Σάββατο είναι μια μέρα αναμονής, προσμονής και εσωτερικής ετοιμασίας. Το μεσημεριανό φαγητό, ελαφρύ και απλό, βοηθά το σώμα να μείνει καθαρό και διακριτικό μπροστά στην Ανάσταση που πλησιάζει. Η πατατοσαλάτα με κάπαρη και ελιές είναι μια ιδανική νηστίσιμη επιλογή: δροσερή, γεμάτη αρώματα και υλικά από την ελληνική γη. Συνδυάζει την απλότητα με τη γευστική αρμονία.
Υλικά:
- 5 μέτριες πατάτες
- 2 κουταλιές κάπαρη (ξαλμυρισμένη)
- ½ φλιτζάνι ελιές (πράσινες ή μαύρες, χωρίς κουκούτσι)
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες ή ροδέλες)
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βράσε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.
- Άφησέ τις να κρυώσουν ελαφρώς, καθάρισέ τις και κόψτες σε χοντρές φέτες ή κύβους.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανάμειξε τις πατάτες με την κάπαρη, τις ελιές, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
- Σε μικρό μπολάκι χτύπησε το ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Περίχυσε τη σαλάτα, ανακάτεψε απαλά και άφησέ την να «σταθεί» 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Συμβουλή:
Για επιπλέον γεύση, μπορείς να προσθέσεις φρέσκο δυόσμο ή λίγο ξύσμα λεμονιού.
Το Μεγάλο Σάββατο είναι μέρα ηρεμίας και προσδοκίας. Πριν γεμίσουν το βράδυ οι καρδιές και τα τραπέζια με το φως της Ανάστασης, ένα μεσημεριανό λιτό γεύμα μας βοηθά να συντονιστούμε με τον ουρανό που ανοίγει. Η πατατοσαλάτα αυτή είναι απλή, αλλά όχι πρόχειρη. Είναι μια πράξη σεβασμού προς την ημέρα και προς τον εαυτό σου. Φτιάξε την με ησυχία και φάε την με ελπίδα. Απόψε, όλα αλλάζουν.