Ημέρα του έρωτα η σημερινή παρέα με μερικά βιβλία που εξυμνούν τον έρωτα και την αγάπη. Αγάπη, για πολλούς η κινητήριος δύναμη της ζωής. Ποιος δεν θέλει αγάπη στη ζωή του; Η αγάπη έχει πολλές μορφές αλλά όταν υπάρχει στη ζωή σου είναι εμφανές! Είναι κάτι που το αισθάνεσαι ολόψυχα και σε γεμίζει ως άνθρωπο!

Όταν πάλι λείπει τα σημάδια της είναι εμφανή και οι προσπάθειες αναπλήρωσής της τεράστιες. Όσο δεν βρίσκεις την αγάπη, την αναζητάς και την αποζητάς… Πόσο θέλουμε να ακούμε όλοι μας αυτό το «Σ’ αγαπώ!»…

Το παράδοξο του Έρωτα, του Pascal Bruckner
Το να επιλέγουμε αυτόν που αγαπάμε, το να αγαπάμε όποιον θέλουμε φαίνεται σήμερα αυτονόητο δικαίωμα. Ωστόσο, για να το κατακτήσουμε, χρειάστηκε ολόκληρη επανάσταση του συναισθήματος, μια διαδικασία που άρχισε τον 18ο αιώνα. Αυτή η ελευθερία, αυτό το δικαίωμα που αποκτήσαμε μετά από πολλούς κόπους, έχει ένα τίμημα. Πώς ο έρωτας που μας ενώνει μπορεί να συνδυαστεί με την ελευθερία που μας χωρίζει; O Pascal Bruckner διηγείται, μέσα από τις μεταμορφώσεις του γάμου και του ερωτισμού, την αντίσταση του συναισθήματος σε οποιονδήποτε κανόνα. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν προοδεύσει, αλλά δεν έχει προοδεύσει ο έρωτας: αυτό είναι το καλό νέου του 21ου αιώνα.

Η Τέχνη της Αγάπης, του Erich Fromm
Μέσα από αυτό το καινοτόμο διεθνές best seller, ο φημισμένος ψυχαναλυτής και κοινωνικός στοχαστής Erich Fromm έδειξε σε εκατομμύρια αναγνώστες πώς να κάνουν τη ζωή τους ενδιαφέρουσα και δημιουργική αναπτύσσοντας τις κρυμμένες τους δυνατότητες για αγάπη.
O Erich Fromm διερευνά την αγάπη απ’ όλες τις πλευρές και τις όψεις της – όχι μόνο τη ρομαντική αγάπη, που είναι διαποτισμένη από τόσες παρανοήσεις και τόσο μεγάλες προσδοκίες, αλλά επίσης την αδελφική αγάπη, την ερωτική αγάπη, την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, την αγάπη για τον εαυτό μας και την αγάπη για τον Θεό

Μαθαίνοντας την αγάπη, του Don Miguel
Η ευτυχία μπορεί να έρθει μόνο από μέσα σας και είναι αποτέλεσμα της αγάπης σας. Στο Μαθαίνοντας την αγάπη, ο Don Miguel παρουσιάζει τις αντιλήψεις των Τολτέκων για την αγάπη και αποκαλύπτει τις πεποιθήσεις και τις εικασίες που την υπονομεύουν και φέρνουν δυστυχία στις σχέσεις μας.

Εγκώμιο για τον έρωτα, του Leo Badiou
Τι είναι ο έρωτας και τι διακυβεύεται σε μια ερωτική συνάντηση; Σ’ αυτό το ερώτημα ο Leo Badiou δίνει μια πρωτόγνωρη απάντηση. Βασιζόμενος στο δίπολο φιλοσοφία – ψυχανάλυση, ανασκευάζει με τρόπο ιδιαίτερα πειστικό όλες τις καθιερωμένες απαντήσεις: τη ρομαντική μυθολογία του έρωτα ως εκστατικής συνένωσης των ερωτευμένων, τη θεολογική σύλληψη του έρωτα ως εμπειρίας της ετερότητας, τη μοραλιστική προσέγγιση του έρωτα ως εργαλειοποιημένης αυταπάτης στην υπηρεσία της σεξουαλικότητας και, τέλος, τον μεταμοντέρνο εκφυλισμό του σε συμβόλαιο και εφήμερη περιπέτεια. Αναδεικνύει ότι ο έρωτας έχει δομή συμβάντος και αποτελεί υπέρβαση του χάσματος των δύο φύλων, η οποία ωστόσο δεν αίρει την ασυμμετρία των έμφυλων υποκειμενικών στάσεων. Τον διαφοροποιεί από την επιθυμία και την απόλαυση και χαρτογραφεί τη σχέση του με τη φιλοσοφία και την πολιτική.

Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις, του Leo Buscaglia
Ένα από τα καλύτερα και πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του Leo Buscaglia. Είναι ένας ολόκληρος θησαυρός και μια ατέλειωτη πηγή έμπνευσης, θάρρους και αποφασιστικότητας για όλους όσους αναζητούν μια καινούρια διάσταση στην προσωπικότητά τους και στη ζωή τους μέσα από τους δρόμους της κατανόησης και της αγάπης.

Περηφάνια και Προκατάληψη, της Jane Austen
Το κλασσικό αυτό αριστούργημα της παγκόσμια λογοτεχνίας δεν θα μπορούσε να λείπει από το σημερινό μας αφιέρωμα για την αγάπη.
Στην εποχή της βρετανικής αντιβασιλείας η κυρία Μπένετ καλείται να μεγαλώσει τις πέντε κόρες της. Μοναδική της φιλοδοξία να τους εξασφαλίσει έναν «καλό» γάμο, κάτι που φαντάζει αδύνατο.
Όταν ο εύπορος –και εργένης– κύριος Μπίνγκλεϊ φτάνει στην περιοχή τους για να περάσει το καλοκαίρι σε μια κοντινή έπαυλη, η κυρία Μπένετ αρχίζει πυρετωδώς να καταστρώνει σχέδια. Ειδικά από τη στιγμή που τον συνοδεύει κι ο καλός του φίλος και επίσης εργένης κύριος Ντάρσι. Η ντροπαλή και όμορφη Τζέιν δεν αργεί να ερωτευτεί τον κύριο Μπίνγκλεϊ, ενώ η Λίζι διαπιστώνει ότι ο κύριος Ντάρσι είναι ένας σνομπ, περήφανος άνθρωπος τον οποίο ορκίζεται ότι θα μισεί για πάντα. Για πόσο, όμως, διαρκεί το πάντα;

Και επειδή την αγάπη την μαθαίνουμε από την παιδική μας ηλικία …

Θα σ’ αγαπώ ότι και αν γίνει, της Debi Gliori
Η πολυβραβευμένη Debi Gliori, λέει για το βιβλίο της πως «πρόκειται για την υπόσχεση που δίνουμε στα παιδιά μας, αλλά και σε όλους όσους αγαπάμε». Σ’ αυτό το υπέροχο βιβλίο με τις τρυφερές εικόνες, παρακολουθούμε μια ευρηματική μαμά να αποδεικνύει στο παιδί της πως η αγάπη των γονιών δεν έχει όρια ό,τι κι αν γίνει.

Τι υπέροχο πλάσμα θα γίνεις, της Emily Winfield Martin
Ένα βιβλίο-ύμνος στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπινου πλάσματος, στις αμέτρητες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά του, αλλά και στην άνευ όρων αποδοχή και αγάπη των γονιών για το παιδί τους.

Η αγάπη δεν τελειώνει ποτέ, της Helen Doherty
Ένας ύμνος στην αληθινή αγάπη από τη βραβευμένη συγγραφέα Helen Doherty και τη διακεκριμένη εικονογράφο Ali Pye. Μια χαρούμενη και τρυφερή ιστορία για την αγάπη στην καθημερινότητά μας, η οποία μας εμπνέει να βοηθάμε τους δικούς μας και τους φίλους μας. Μια ιστορία για την αγάπη που δεν τελειώνει ποτέ.

Ορισμένες φορές στα παιδικά βιβλία κρύβονται τα σημαντικότερα μηνύματα… Μακάρι να τα θυμόμαστε μεγαλώνοντας!
Η αγάπη λοιπόν δεν τελειώνει ποτέ, ας τη ζήσουμε!