Σοφία Μπεκατώρου όπως Laurent Faulon … Ο βιασμός δεν έχει φύλο

Oταν μια γυναίκα πετάει από πάνω της τον φόβο και μιλά ανοικτά και δημόσια για τον βιασμό, την ενδοοικογενειακή βία ή την ψυχολογική κακοποίηση δεν είναι η ίδια γυναίκα, που ήταν όταν τα υπέστη όλα αυτά.
Δεν είναι πια το φοβισμένο, αδύναμο πλάσμα που υπομένει, ανέχεται και συγχωρεί τον δράστη. Που πιστεύει ότι της αξίζει μια τέτοια μεταχείριση και ταπείνωση.
Είναι ένας νέος, αναγεννημένος άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και μέσα από την εξομολόγηση προσπαθεί να γιατρέψει τις τελευταίες του πληγές.
Κι αυτό κυρίες και κύριοι θέλει χρόνο για να το κατορθώσεις.
Και ο λόγος είναι, ότι η κοινωνία που όλοι έχουμε φτιάξει, αντιμετωπίζει με καχυποψία το θύμα και δίνει πάντα δικαιολογητικά στον δράστη. Και τότε απλώνεται η σιωπή…
Η Σοφία Μπεκατώρου και χιλιάδες άλλες Σοφίες δεν «θυμήθηκαν» τώρα τι έγινε πριν τόσα χρόνια. Προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να βρουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τα χυδαία σχόλια (ευτυχώς λίγα!) που στρέφουν εναντίων τους μικροί άνθρωποι και που θα ήταν καταιγιστικά εάν έστω και λίγο, αυτός ο κόσμος δεν είχε αλλάξει προς όφελος όλων μας.
O Laurent Faulon έζησε στη σιωπή 32 χρόνια πριν αποκαλύψει τον βιασμό του
Στις 10 Ιανουαρίου 2021 ο γλύπτης Laurent Faulon μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε ότι όταν ήταν 10 ετών βιάστηκε για πρώτη φορά από τον διάσημο Γάλλο καλλιτέχνη Κλοντ Λεβέκ.
Μια τραυματική εμπειρία που διήρκεσε 7 ολόκληρα χρόνια.
Ο Faulon είναι σήμερα 51 ετών! Και για πρώτη φορά βρήκε το θάρρος να αποκαλύψει τον βιασμό του το 2019 όταν εξομολογήθηκε ότι για χρόνια έπαιρνε ναρκωτικά για να αντέξει «αυτόν τον πιεστικό πόνο».
Όλα αυτά τα χρόνια δεν μίλησε ποτέ σε κανέναν, ούτε στη γυναίκα του. Το 2019 έστειλε επιστολή στον εισαγγελέα και κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του, από τον Κλοντ Λεβέκ.
«Έχω συνείδηση ότι οι πράξεις του έχουν πιθανόν παραγραφεί, αλλά είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ένας ή δύο ανήλικοι που βρίσκονται σε κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο άνθρωπο», έγραφε ο Faulon στην 8σέλιδη επιστολή του.
«Όταν εμφανίστηκε στην οικογένειά μου ήμουν 3 ετών. Είμασταν μια φτωχή οικογένεια. Εκείνος εγκαταστάθηκε με την τεράστια κουλτούρα του και οι γονείς μου πίστεψαν ότι η συναναστροφή μαζί του μας ανεβάζει επίπεδο. Γοήτευσε τους γονείς μου, ειδικά τη μητέρα μου. Μας καλούσε σε εκθέσεις, συναυλίες, εγκαίνια. Μας έκανε να ανακαλύψουμε έναν άγνωστο κόσμο».
Η ομολογία του Faulon λειτουργεί σαν ντόμινο και το τελευταίο διάσημα έχουν κατατεθεί δεκάδες καταγγελίες σε βάρος του Λεβέκ, ο οποίος δεν είναι ένας τυχαίος καλλιτέχνης. Οι εκθέσεις τους φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα μουσεία και γκαλερί του κόσμου όπως το PS1 της Νέας Υόρκης, η Biennale της Λυόν, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού, στο Mamco της Γενεύης, και πρόσφατα στην Opéra de Paris.
Ακόμη και ο Emmanuel Macron έχει στο γραφείο του στα Ηλύσια Πεδία ένα από τα μάλλινα χαλιά που έχει φτιάξει, το Soleil noir που αναπαριστά έναν τεράστιο πολυέλαιο από κρύσταλλο.
Ο κόσμος της τέχνης όμως ήξερε όλα αυτά τα χρόνια κι ας δηλώνει τώρα σοκαρισμένος. «Πως είναι δυνατόν ο Κλοντ Λεβέκ να έκανε τόσο μεγάλη καριέρα, ενώ όλοι το ήξεραν εδώ και τόσα χρόνια; Οργή. Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από αυτά τα γεγονότα», έγραψε η διάσημη κριτικός τέχνης Marie Chênel σ’ ένα tweet της.
Ο βιασμός δεν έχει φύλο, χρώμα, ηλικία, κοινωνικό ή μορφωτικό status. Έχει μόνο ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τη σιωπή!
Μόνο αν ακούμε τα παιδιά μας και δεν αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα όσο σκληρή κι αν είναι και εάν τους δείξουμε να μην φοβούνται και να μην ντρέπονται, θα έχουμε κάνει σαν κοινωνία ένα γιγάντιο βήμα κατά της βίας και της ενοχής.
Ας δώσουμε χώρο στη φωνή και όχι στη σιωπή!