Ενα εξαιρετικό μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Michel Bussi, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος. Με φόντο την Κορσική ο συγγραφέας χτίζει μια ιστορία με συνεχείς ανατροπές μέχρι το τέλος.

Ο τόπος που διαδραματίζεται η ιστορία είναι η ανέγγιχτη και όμορφη χερσόνησος Ρεβελάτα που ανήκει στον Κασανού, παρτριάρχη των Ιντρίσι και παππού της Κλοτίλντ. Η άγρια ομορφιά του τοπίου, οι επικίνδυνοι δρόμοι, τα απόκρημνα βράχια, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των ανθρώπων καθώς και οι αντιλήψεις τους, είναι όλα μέρος της Ρεβελάτας.

Η Κλοτίλντ με τον Κορσικανό πατέρα της, την Γαλλοουγγαρέζα μητέρα της και τον αδερφό της Νικολά κάνουν διακοπές όπως κάθε χρόνο τον Αύγουστο στο κάμπινγκ Σαλαμάνδρα, στη μοναδική περιοχή της Ρεβελάτας που ο Κασανού επέτρεψε να αξιοποιηθεί τουριστικά από τον δικό του Μπαζίλε Σπινέλο.

Στο βιβλίο εναλλάσσονται το παρελθόν με το παρόν καθορίζοντας το ένα το άλλο. Βασικό στοιχείο, το ημερολόγιο της Κλοτίλντ το καλοκαίρι του 1989 (το μπλε τετράδιο που δεν αποχωριζόταν με τίποτα) και το είχε σχεδόν ξεχάσει, μέχρι το καλοκαίρι του 2016 που επιστρέφει στο κάμπινγκ Σαλαμάνδρα μαζί με την έφηβη κόρη της Βαλού και τον άντρα της Φρανκ. Το ημερολόγιο που κρατούσε η Κλοτίλντ και απευθυνόταν σε κάποιον μελλοντικό αναγνώστη. Το ημερολόγιο που χάθηκε με το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή των γονιών της και του αδερφού της. Το ημερολόγιο που το 2016 κάποιος άλλος έχει και κινεί τα νήματα…

Ένα γράμμα που έρχεται να της ταράξει τη ζωή… Τι είχε συμβεί πραγματικά πριν 27 χρόνια; Πολλά τα κομμάτια που η Κλοτίλντ πρέπει να τοποθετήσει ξανά στη θέση τους.

Ο «Χρόνος δολοφόνος» απομυθοποιεί το πως βλέπουμε τη ζωή ως έφηβοι και ως ενήλικες. Ο συγγραφέας Michel Bussi συνδύασε περίτεχνα την πλοκή με όλα αυτά που βιώνουν οι κεντρικοί ήρωες σε διαφορετικές ηλικίες της ζωή τους.

«Είναι πολύπλοκη ιστορία η Κορσική
γη και οικογένεια
ζωή και θάνατος
χρήμα και εξουσία.»

«Μήπως απατάμε κάποιον επειδή εξαπατήσαμε τον εαυτό μας;
Επειδή διαλέξαμε λάθος γυναίκα, λάθος ζωή, λάθος όνειρα;
Μήπως κι εγώ διαλέξω λάθος ζωή;»

Οι απαντήσεις στις σελίδες του εξαίρετου αυτού μυθιστορήματος…