Η Ισλανδή συγγραφέας Yrsa Sigurdardottir γνωστή στο ελληνικό κοινό από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις στο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Στο πρόσφατο αστυνομικό θρίλερ με τίτλο «Η λεία» παρουσιάζει μια σκοτεινή ιστορία τρόμου στο παγωμένο τοπίο της Ισλανδίας σε απέραντες λευκές εκτάσεις που κρύβουν παγίδες και κινδύνους. Συνδυάζει το μεταφυσικό με πρωτότυπη πλοκή, περιγραφές τοπίων και σκηνών που σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο σημείο που διαδραματίζονται τα γεγονότα.

Αναζητώντας την περιπέτεια δύο ζευγάρια από το Ρείκιαβικ, o Τσόρβι με την Ντρεφν, κι ο Μπγιόλβουρ με την Άγκνε μαζί με τον Χόικουρ που γνώρισαν σε μια παρέα, ξεκινούν για πεζοπορία σ’ ένα παγετώνα κοντά στο Λοουνσαράϊβι. Κάποια στιγμή θα βρεθούν σε μια καλύβα, ένα καταφύγιο που χρησιμοποιείται από όσους τύχει να βρεθούν σ’ αυτά τα μέρη. Εκεί η Ντρεφν έχει μια περίεργη αίσθηση που δεν την αφήνει να ησυχάσει. Φταίνε κι αυτά τα γυναικεία ρούχα που βρήκαν στην καλύβα. Εκείνο το πανωφόρι που φαίνεται να έχει αφεθεί πρόσφατα. Η Ντρεφν έχει την αίσθηση ότι έξω από την πόρτα της καλύβας υπάρχει μια γυναίκα που κρυώνει και ζητάει να την αφήσουν να μπει, όμως είναι μάλλον η μόνη που ακούει τη γυναίκα.

Μέρες αργότερα λόγω χιονοθύελλας διασώστες τους αναζητούν, ανάμεσά τους η Γιοχάνα και ο Θόριρ. Κοντά σε μια από τις καλύβες θα ανακαλύψουν το νεκρό σώμα μιας γυναίκας και σύντομα οι έρευνες θα ενισχυθούν και από άλλες ομάδες αλλά και από την αστυνομία και θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή. Κανείς δεν ξέρει τι έκαναν οι πεζοπόροι τέτοια εποχή σε αυτά τα επικίνδυνα μέρη, όμως δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την αναζήτηση.

Παράλληλα στον απομακρυσμένο σταθμό ραντάρ στο Στόκσνες, ένας από τους δύο εργαζόμενους ο Γιόρβαρ παρατηρεί ήχους και παρουσίες απόκοσμες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Το θυροτηλέφωνο του σταθμού χτυπάει ακόμα αν και δε βλέπει κανέναν στην είσοδο, πράγμα που δε βγάζει νόημα, μιας και η γραμμή είναι αποσυνδεδεμένη από χρόνια. Όταν βρίσκει ένα παιδικό παπούτσι της μικρής αδερφής του που έχει πεθάνει ψάχνει απαντήσεις για το παρελθόν.

Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με τους εξαφανισμένους πεζοπόρους; Τρεις αφηγηματικές φωνές αλλάζουν σε διαφορετικές ιστορίες που διασταυρώνονται και συνδέονται σ’ ένα αναπάντεχο και τρομαχτικό τέλος.

Αναμφίβολα, μία από τις καλύτερες συγγραφικές προσπάθειες της Yrsa Sigurdardottir που δεν πρέπει να χάσεις.