Είτε βρίσκεσαι σε μια νέα σχέση είτε είσαι μαζί με τον σύντροφό σου για χρόνια, μπορεί να θέλεις να μάθεις πώς να γίνεις καλύτερη ερωμένη και να κάνεις τη σχέση σου με τον σύντροφό σου πιο δυνατή.

Αρχικά το πιο βασικό για μια υγιή σχέση, είναι ότι θα πρέπει και οι δύο να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον. Ένας υποστηρικτικός σύντροφος σε ακούει με προσοχή και σου κάνει ενθαρρυντικά σχόλια, δημιουργώντας την αίσθηση ότι θέλει πραγματικά να σε δει να εξελίσσεσαι. Αυτές είναι ιδιότητες που πρέπει να αναζητάς όταν προσπαθείς να εντοπίσεις έναν υποστηρικτικό σύντροφο. Όταν βγαίνεις με έναν υποστηρικτικό σύντροφο, δεν θα υπάρχει καμία αίσθηση ζήλιας, ανταγωνισμού ή κακών προθέσεων.

Μπορεί να είναι πολύ εύκολο να βρεθείς κολλημένη σε κακές συνήθειες και μοτίβα, ιδίως όταν είστε και οι δύο απασχολημένοι, αλλά δεν είναι δύσκολο να τις αντιστρέψεις και να γίνεις μια υποστηρικτική σύντροφος. Από το να επικυρώνεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου σου μέχρι το να αφιερώνετε χρόνο ο ένας στον άλλον και να ενδιαφέρεσαι για τα αγαπημένα του πράγματα, υπάρχουν πολλά πράγματα που σε κάνουν πιο ερωτική προς τον σύντροφό σου.

8 συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις

Κάνε ερωτήσεις
Είναι πολύ εύκολο να αναλωθείς στην καθημερινότητα και σε ανούσιες καθημερινές ερωτήσεις, αλλά είναι επίσης σημαντικό να κάνεις στοχευμένες ερωτήσεις στον σύντροφό σου. Κάτι τέτοιο μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο δεμένη μαζί του και να σε βοηθήσει στο να κάνετε πιο ουσιαστικές συζητήσεις για τη ζωή σας και το μέλλον σας.

Ερωτήσεις, όπως:

  • Τι σε κάνει να αισθάνεσαι ότι σε αγαπούν και ότι σε φροντίζουν;
  • Παίρνεις αποφάσεις με το μυαλό ή την καρδιά σου;
  • Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;

Επικύρωσε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του
Είναι σημαντικό να επικυρώνεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου σου. Μπορεί να μην συμφωνείς, απαραίτητα, αλλά καλό είναι να του δείχνεις σεβασμό, να τον ακούς και να τον καταλαβαίνεις. Μπορείς να χρησιμοποιείς φράσεις όπως «Είναι λογικό να αισθάνεσαι έτσι» και «Καταλαβαίνω, θα αισθανόμουν κι εγώ έτσι αν…».

Ομοίως, αν ο σύντροφός σου μιλάει για κάτι που περνάει ή για κάτι που τον απογοητεύει, η πρώτη σου σκέψη ενστικτωδώς μπορεί να είναι να προσφέρεις συμβουλές. Αλλά, μερικές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν συμβουλές, θέλουν απλώς να ξεσπάσουν και να ακουστούν. Είναι σημαντικό απλά να ακούς τον σύντροφό σου.

Δείξε την εκτίμησή σου
Ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα μπορούν να σημαίνουν τα πάντα για τον σύντροφό σου, όταν του δείχνεις πόσο πολλά σημαίνει για σένα. Είτε με το να τον βοηθήσεις με τις δουλειές του αν είναι αγχωμένος, είτε με το να του φτιάχνεις το αγαπημένο του φαγητό, είτε με μια απλή αγκαλιά, κάνε κινήσεις που δείχνουν ότι τον αγαπάς. Οι μικρές πράξεις αγάπης μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη σχέση σου.

Επικοινώνησε αποτελεσματικά μαζί του
Σε κάθε σχέση, η επικοινωνία είναι το κλειδί για τη διατήρηση της, ειδικά στις ρομαντικές σχέσεις. Είναι σημαντικό να βρίσκεις στιγμές για να μιλάς με τον σύντροφό σου, για τις προσδοκίες σου, για τη σχέση σας, για το πώς αισθάνεσαι καθώς και για το πού πάνε τα πράγματα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε στην ίδια σελίδα και να έχετε μια κοινή πορεία σ’ ότι αφορά τη σχέση σας.

Αν υπάρχει κάτι που σε αναστατώνει ή σε πληγώνει, προσπάθησε να μην αποφύγεις τη κουβέντα. Επίσης απέφυγε να ξεκινήσεις μια συζήτηση ενώ είσαι θυμωμένη. Μίλησε του ανοιχτά για το πώς αισθάνεσαι ή ένιωσες, αντί να τον κατηγορείς. Και το πιο βασικό, άκουσε τι έχει να σου πει, απλά άκουσε τον.

Βρείτε χρόνο ο ένας για τον άλλον
Το να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί μπορεί να σας βοηθήσει συναισθηματικά. Όσο απασχολημένοι κι αν είστε με την καθημερινότητά σας, θα πρέπει να προσπαθείτε να βρίσκετε χρόνο ο ένας για τον άλλον και να βγαίνετε τακτικά ραντεβού. Απλά πράγματα, όπως το να δείτε μαζί μια ταινία θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη σχέση σας. Ακόμα και αν υπάρχουν διαφορές, η επίλυσή τους μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση σας.

Μάθε τις γλώσσες αγάπης και το στυλ διαφωνίας σου
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις γλώσσες αγάπης, τα ερεθίσματα και τα στυλ διαφωνίας του άλλου (και τα δικά σου βέβαια), καθώς αν καταλάβεις τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι ευτυχισμένη μπορείς απλά να ξεκινήσεις άμεσα να το εφαρμόζεις.

Να είσαι προετοιμασμένη να δουλέψεις
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αγάπη πρέπει να είναι εύκολη, αλλά η αγάπη προϋποθέτει σκληρή δουλειά. Όταν περνάς μια δύσκολη μέρα, μπορεί να είναι εύκολο να ξεσπάσεις στον σύντροφό σου αντί του ατόμου με το οποίο είσαι πραγματικά αναστατωμένη, επειδή γνωρίζεις ότι θα εξακολουθεί να σε αγαπάει, αλλά αυτή όμως δεν είναι σωστή συμπεριφορά. Αν αγαπάς κάποιον, θα πρέπει να δουλέψεις πρωτίστως με τον εαυτό σου για να διασφαλίσεις ότι θα του φερθείς καλύτερα από ότι στους συναδέλφους ή στους φίλους σου. Για να αγαπάς καλύτερα τον σύντροφό σου, πρέπει να προσπαθείς συνεχώς να γίνεσαι καλύτερη εσύ η ίδια.

Ενδιαφέρσου για τα χόμπι του
Αν εσύ και ο σύντροφός σου έχετε κάποια κοινά ενδιαφέροντα και χόμπι, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά, γιατί να μην ρίξεις μια ματιά και στα πιο προσωπικά ενδιαφέροντα του άλλου; Μάθε τι είναι αυτό που κάνει τον σύντροφό σου μοναδικό, τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει στα μάτια σου. Πηγαίντε μαζί σ’ ένα μουσείο ή σε μια έκθεση που συνήθως θα πήγαινες μόνη σου. Δημιούργησε κοινές εμπειρίες μαζί του που θα ενισχύσουν τη σχέση σας.

Μερικές φορές βεβαία υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα που δεν μπορούν να λυθούν με τις τεχνικές αυτές. Αν σου συμβαίνει αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι η σχέση σου είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Υπάρχουν ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν κι άλλα που το προσπαθούν. Η επιλογή είναι πάντα προσωπική και τέλεια λύση δεν υπάρχει. Καλό είναι να θυμάσαι ότι όλοι έχουν ένα παρελθόν και προηγούμενες σχέσεις που τους έχουν σημαδέψει, καλώς ή κακώς, στη ζωή τους. Η συμβουλευτική ζευγαριών μπορεί να σε βοηθήσει να σώσεις τη σχέση σου, αν είσαι διατιθεμένη να δουλέψεις γι’ αυτήν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι εύκολο και ούτε υπάρχουν λύσεις εξ’ ουρανού. Αποφάσισε τι θέλεις στη ζωή σου με τον σύντροφό σου, και προσπάθησε να βρεις υγιείς τρόπους για να έχεις μια ουσιαστική και ευτυχισμένη σχέση μαζί του.

Πηγές: Contemporary Family Therapy Journal, Personality and Social Psychology Bulletin