Αρχή της βδομάδας, μ’ ένα ταξίδι στην Πομπηία… Διαβάσαμε τo ιστορικό μυθιστόρημα «Λυκοφωλιά» της Elodie Harper, από τις Εκδόσεις Kaktos και σου το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Πρόκειται για τη συναρπαστική ιστορία μιας «μοναχικής» και «πεινασμένης» λύκαινας. Μιας γυναίκας που υπηρετεί. Μιας σκλάβας, σκλάβας λόγω συνθηκών, όχι λόγω επιλογών.

«Είτε επιλέγουμε να μείνουμε ζωντανοί, είτε τα παρατάμε. Και αν επιλέγουμε να ζήσουμε, τότε κάνουμε ό,τι χρειαστεί.»

Το μυθιστόρημα αυτό αφηγείται με γλαφυρό τρόπο, τη ζωή μιας γυναίκας της οποίας το μέλλον εξαρτάται από την ικανότητά της να εκτελεί, να δρα και να χρησιμοποιεί το μυαλό και την επινοητικότητά της για να απελευθερωθεί τελικά από τη σκλαβιά. Περιγράφει τη ζωή που αναγκάζεται να ζήσει, μετά το θάνατο του σεβαστού πατέρα της, όταν οι γυναίκες εξευτελίζονται και θεωρούνται αντικείμενα ηδονής μέχρι να πάψει η χρησιμότητά τους, αλλά κυρίως περιγράφει μια ζωή χωρίς διέξοδο για τις «λύκαινες».

Η «Λυκοφωλιά» είναι η απόλυτη ιστορία επιβίωσης σ’ έναν ανελέητο και άκαμπτο κόσμο για τους υπηρετούντες, τους καταπιεσμένους και τους υποδουλωμένους. Δυνατή, υποβλητική και μερικές φορές γραφική, αλλά τελικά αφήνει μια αίσθηση δικαίωσης.

Στο Λουπανάρ της Πομπηία, σ’ έναν οίκο ανοχής στη «Λυκοφωλιά», η Αμάρα είναι πόρνη και μία από τις «λύκαινες» που ανήκουν σ’ έναν σκληρό αφέντη, τον Φέλιξ. Ο Φέλιξ είναι ένας άντρας που σμιλεύτηκε από το βίαιο παρελθόν του, αλλά κάτω από την επιφανειακή βιαιότητα υπάρχει κάτι πιο ανθρώπινο, καθώς παλεύει να καταπιέσει τα συναισθήματά του. Η «Λυκοφωλιά», δεν είναι μέρος για ρομαντισμό ή συναισθήματα.

Η ζωή της Αμάρα διαμορφώνεται από πολλές ατυχίες. Ο πατέρας της, γιατρός, πεθαίνει πρόωρα και έτσι η χήρα μητέρα της που δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να την κρατήσει αναγκάζεται να την πουλήσει. Η αξία της Αμάρα βασίζεται στο πόσους πελάτες μπορεί να ικανοποιήσει και πόσα χρήματα μπορεί να παράγει, αλλά η πραγματική της αξία βρίσκεται μέσα στο κεφάλι της.

Ένα σπουδαίο μυαλό, μια γυναίκα διαφορετική από τις άλλες που καταλαβαίνει τα οικονομικά, που ξέρει να διαβάζει που είναι έξυπνη και επινοητική. Τελικά, πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο και μια στρατηγική για να απελευθερωθεί από μια ζωή σκλαβιάς, αλλά με κάποιο κόστος.

Η «Λυκοφωλιά» συνδυάζει στοιχεία τραγωδίας, ελπίδας και ίντριγκας, καθώς η Αμάρα πρέπει να μάθει να ισορροπεί την επιθυμία της να κερδίσει την ελευθερία της με την ανάγκη να κρατήσει τον νταβατζή της και την ομάδα των φίλων της στο πλευρό της. Συναρπαστική ιστορία, καθώς η Αμάρα μαθαίνει να ελίσσεται μέσα από τις περιπλοκές και την πολυπλοκότητα της θέσης της στη «Λυκοφωλιά» για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της. Μια ελευθερία που δεν φαινόταν εφικτή.

Οι γλαφυρές περιγραφές της Πομπηίας φέρνουν στο μυαλό του αναγνώστη τις εικόνες μιας εποχής με τόσο μυστήριο, μυστικισμό και ιστορία, με τα αρχαία τείχη και τα πλακόστρωτα δρομάκια της να δημιουργούν την τέλεια ατμόσφαιρα για ένα ιστορικό μυθιστόρημα.

Η απροκάλυπτη γλώσσα για τη βαρβαρότητα και την κακοποίηση που υπέστησαν οι γυναίκες είναι λίγο ωμή σε κάποια σημεία, αλλά ταυτόχρονα είναι αξιόπιστη και αυθεντική. Η Elodie Harper ανέδειξε με πολύ καυστικό τρόπο τις τεράστιες διαφορές της κοινωνίας αυτής μεταξύ των «εχόντων και των μη εχόντων» και την κατανομή του πλούτου μεταξύ της ζωής των πλουσίων και εκείνων που ζουν σε μια ζωή δουλείας φροντίζοντας για κάθε τους ανάγκη.

Μια ιστορία θάρρους, αποφασιστικότητας, φιλίας, ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Ένα καλοκαιρινό must read!