Μέσα από το βιβλίο «ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν» ο συγγραφέας James Norbury αναλύει την έννοια του Ζεν μ’ έναν σχετικά απλό τρόπο που είναι εύκολο να γίνει κατανοητό από οποιονδήποτε το διαβάζει. Μια ιστορία που διδάσκει την καλοσύνη, την υπομονή, την ευαισθητοποίηση, την ισορροπία και τη συμπόνια. Η εικονογράφηση είναι πολύ όμορφη, καλοφτιαγμένη και ταιριάζει απόλυτα με την όλη αφήγηση της ιστορίας. Ένα βιβλίο τόσο ευχάριστο που απλά το διαβάζεις μεμιάς μέχρι το τέλος.

Η ιστορία ξεκινά με έναν γάτο που έχει περάσει διάφορα ταξίδια στη ζωή του και ήθελε να βρει την απόλυτη παρηγοριά. Όταν ένας αρουραίος του πρότεινε να βρει το «αρχαίο πεύκο», ξεκίνησε ένα ταξίδι για να βρει την εσωτερική γαλήνη που τόσο αναζητούσε. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, συνάντησε διάφορα άλλα ζώα, όλα με τα δικά τους προβλήματα και δοκιμασίες, και το καθένα εξυπηρετούσε έναν σκοπό για τον γάτο, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι τα όντα και η φύση είναι αλληλένδετα. Ό,τι κάνει ο ένας θα επηρεάσει τον άλλο και αυτή η πιο απλή έννοια του Ζεν πρέπει να γίνει κατανοητή και να διδαχθεί, με τρόπο που να είναι και εύκολα κατανοητός και να μην προκαλεί σύγχυση.

«Υπάρχει ομορφιά παντού, απλώς μερικές φορές δυσκολευόμαστε να τη δούμε.
Τα λουλούδια μπορούν να ανθίσουν στα πιο ασυνήθιστα μέρη.
Πολλές φορές τα καλά προέρχονται από τα φαινομενικά κακά πράγματα.»

bibliokritiki-o-gatos-pou-didaske-zen-2

Στην τελική, η έννοια του Ζεν είναι το πώς αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου στον κόσμο. Πως κάθε ον σ’ αυτόν τον κόσμο συνδέεται με κάποιον τρόπο με το άλλο και πώς είναι καθήκον σου να είσαι υπεύθυνη για τις πράξεις σου. Μόνο τότε, η εσωτερική ειρήνη που αναζητάς θα έρθει φυσικά.

Χρειαζόμαστε περισσότερη καλοσύνη σε αυτόν τον κόσμο. Πρέπει να διδάξουμε στη μελλοντική γενιά να είναι καλύτερη και να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον, γιατί μόνο τότε θα μπορέσουν να πετύχουν το αληθινό ζεν, την ειρήνη και την καλοσύνη.

Όσοι ασκούν τον Βουδισμό ή ενδιαφέρονται να μάθουν γι’ αυτόν μπορεί να αναγνωρίσουν κάποιες από τις ιστορίες ή τα μαθήματα, αλλά δεν χρειάζεται να ενδιαφέρεσαι για τον Βουδισμό για να αναζητάς την ειρήνη και τη σύνδεση. Αυτές οι ιστορίες αφορούν πράγματα και προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε, τους τρόπους με τους οποίους σπαταλάμε τον χρόνο μας στο να είμαστε συνέχεια απασχολημένοι, να είμαστε πρώτοι, να είμαστε σημαντικοί. Αυτές οι υπενθυμίσεις είναι ιδιαίτερα καίριες όταν όλα στη ζωή σου μοιάζουν χαοτικά, οπότε αυτό θα ήταν ένα ιδανικό δώρο για να δώσεις σε κάποιον (ή ακόμα και στον εαυτό σου).

Ένα βιβλίο που θα σε ενθαρρύνει να επιβραδύνεις τους ρυθμούς σου, να προσέχεις τον κόσμο γύρω σου και να εκτιμάς τη φύση. Ένα πραγματικά υπέροχο ανάγνωσμα για όλους!

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα μπορείς να το προμηθευτείς εύκολα εδώ.