Τώρα που μπήκε το καλοκαιράκι όλο και περισσότεροι οργανώνουν ταξιδάκια. Ταξίδια μικρής ή μεγάλης χρονικής διάρκειας, σε κοντινούς ή πιο μακρινούς προορισμούς. Όπως και να το κάνουμε είναι ιδανική περίοδος για στιγμές χαλάρωσης και φυγής. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν χαλαρώσει και πολλοί θέλουν να ξεφύγουν για λίγο απ’ την καθημερινότητα τους.

Με αφορμή λοιπόν τα ταξίδια της ζωής σου, αυτά που έκανες και αυτά που θα κάνεις, σου προτείνουμε να διαβάσεις το βιβλίο του Βασίλειου Φ. Δρόλια «Ταξίδια με λάθος ανθρώπους», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Σε κάθε ταξίδι που κανείς συναντάς ανθρώπους, είτε ως συνταξιδιώτες και συνοδοιπόρους, είτε ως περαστικούς, τυχαίες γνωριμίες… Ανθρώπους που ίσως να μην τους συναντούσες ποτέ αν δεν έκανες ένα συγκεκριμένο ταξίδι. Σχέσεις που αν και σύντομες έχουν τη δύναμη να σημαδέψουν τη ζωή σου.

Έχεις αναρωτηθεί όμως αν συναντάς τους σωστούς ή τους λάθος ανθρώπους; Γιατί αντικειμενικά δεν είναι όλες οι γνωριμίες που κάνεις καλές, κάποιες μπορεί να αποβούν ακόμα και μοιραίες.

Μπορεί να έχεις νιώσει κι εσύ το συναίσθημα όταν μπαίνεις σ’ ένα αεροπλάνο ότι τα αφήνεις όλα πίσω σου και αναζητείς καινούργιες γνωριμίες. Αυτήν την ανυπομονησία που σε πιάνει με το που κλείνεις τα εισιτήρια και αρχίζεις να φαντάζεσαι το ταξίδι σου.

Η βαλίτσα σου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού σου. Όταν πρέπει να πάρεις μαζί σου, (το πολύ σε 20κιλα, αν όχι σε 8!), όλα αυτά που θεωρείς απαραίτητα, καταλαβαίνεις πόσα είναι αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι και με πόσα άχρηστα αντικείμενα έχεις γεμίσει τη ζωή σου.

«Ο άνθρωπος είναι θεωρητικά ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Η φυγή, το παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω, είναι ακριβώς μια απ’ αυτές τις πράξεις που αποδεικνύουν πως εύκολα πιστεύουμε στην ελευθερία της κίνησης μας, αλλά δύσκολα κάνουμε το πρώτο βήμα, γιατί μας κρατούν δέσμιους όλες οι βαλίτσες που έχουμε σιγά σιγά συλλέξει στη ζωή μας.» Και η συλλογή αυτή μπορεί να είναι υλική, αλλά κάποιες φορές είναι άυλη.»

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιοι είναι πραγματικά οι άνθρωποι που συναντάς που κάθονται δίπλα σου και μιλάτε; Υπάρχουν φορές που μπορείς να καταλάβεις τους ανθρώπους χωρίς να μιλήσουν και χωρίς να ξέρεις τι θα πουν ή τι έχουν να πουν. Ανθρώπους που λένε αλήθειες και ανθρώπους που λένε ψέματα. Και αν δεν τους καταλάβεις με την πρώτη έρχεται η αύρα τους για να σε προειδοποιήσει.

Υπάρχουν συνεπιβάτες που αναζητούν την παρέα και τη συζήτηση, τους φαίνεται και από την γλώσσα του σώματός τους. Αυτοί που θέλουν μόνο να μιλάνε και να αφηγούνται χωρίς να ακούν τον άλλον. Αυτοί που εξιστορούν ιστορίες άλλων σαν δικές τους. Μόνο όταν κάποιος ταξιδεύει μόνος του, είτε για προσωπικό είτε για επαγγελματικό λόγο, ωριμάζει ταξιδιωτικά. Καταλαβαίνει την μοναξιά, τις πράξεις του και μπορεί να αναπολεί ανθρώπους και καταστάσεις.

Δεν είναι όλα τα ταξίδια ίδια. Κάποια ανήκουν σε μια πραγματικότητα που ψάχνουμε και κάποια σε ένα ψεύδος απ’ το οποίο προσπαθούμε να ξεφύγουμε. Η διαδρομή του κάθε ταξιδιού έχει περισσότερη σημασία απ’ τον προορισμό. Οι διαδρομές που ακολουθείς και ανακαλύπτεις είναι αυτές που σε γεμίζουν και σε κάνουν να μαθαίνεις τον κόσμο.

Μια τυχαία γνωριμία και μια σύντομη συζήτηση μπορεί να σε κάνει να καταλάβεις τον προορισμό σου, αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις .Ο καθένας είναι τα ταξίδια του, όλα όσα κράτησε και όσα προσπάθησε να αποφύγει, όλες οι γνωριμίες, τα άγνωστα χαμόγελα και οι τυχαίες συζητήσεις με ανθρώπους που ίσως δεν ξαναδεί ποτέ. Άλλωστε «τη γνώση μας τη δίνει η επαφή με τα πράγματα, τη σοφία η απόσταση.»

Ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβάσεις, καθώς θα σε κάνει να σκεφτείς για όλους όσους έχεις συναντήσει στη διάρκεια των ταξιδιών σου και την επιρροή που είχαν στη ζωή σου, ακόμα και αν δεν το έχεις καταλάβει…