Με μια ακόμη λαμπερή πρεμιέρα ξεκίνησε το 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες με ελληνικές παρουσίες αλλά και εξαιρετικές ξένες ταινίες, που φιλοδοξούν να αναδειχθούν και γιατί όχι να κερδίσουν τον περίφημο Χρυσό Φοίνικα.

Το κόκκινο χαλί στρώθηκε και εντυπωσιακές παρουσίες περπάτησαν κάνοντας τα φλας να αστράφτουν στο διάβα τους. Ανάμεσα τους η Julianne Moore που ισορρόπησε για μια ακόμη φορά ανάμεσα στο σέξι λαμπερό, τις Bérénice Bejo και Farhana Bodi, με τις εντυπωσιακές τους ροζ δημιουργίες του Valentino, αλλά και τα extreme look των Rebecca Hall και η Meryem Uzerli.

Τα βλέμματα έκλεψε η Ινδή ηθοποιός Deepika Padukone, με το σάλι και τα κοσμήματα, που παρέπεμπαν σε παραδοσιακή ινδική ενδυμασία.

Ταινίες που θα λατρέψεις

Η κινηματογραφική αυλαία άνοιξε με την ταινία “Final Cut” (“Coupez!”) του σκηνοθέτη Michel Hazanavicius ενώ και η Ελλάδα, κατεβαίνει με την ταινία «Dodo» του Πάνoυ Κούτρα, συμπαραγωγής του ΕΚΚ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού ταμείου, που κάνει στις Κάννες παγκόσμια πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα.

Φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα, είναι οι διεθνείς παραγωγές «Triangle of Sadness» και «Crimes of the Future», με Έλληνες συμπαραγωγούς που έχουν γυριστεί και στη χώρα μας, στην Εύβοια και την Αθήνα αντίστοιχα.

Και η διεθνής παραγωγή «Burning Days» , που έχει Έλληνα συμπαραγωγό και διευθυντή φωτογραφίας χρηματοδοτήθηκε από το μειοψηφικό πρόγραμμα του ΕΚΚ διεκδικεί βραβείο στο πρόγραμμα Un Certain Regard.
Τέλος η μικρού μήκους ταινία «Στον θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου διεκδικεί το βραβείο στη Semaine de la Critique.

Στο πλαίσιο της Αγοράς του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και φέτος η δράση Thessaloniki Goes to Cannes παρέχοντας ευκαιρίες για ανάπτυξη σε πέντε ελληνικά κινηματογραφικά σχέδια, εκ των οποίων τέσσερα έχουν χρηματοδοτηθεί από προγράμματα του ΕΚΚ.

Η παραγωγός Ιωάννα Μπολομύτη θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Producers on the Move του European Film Promotion (EFP), του οποίου μέλος είναι το ΕΚΚ και το οποίο πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Το κινηματογραφικό σχέδιο «Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια» του Θανάση Νεοφώτιστου επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στη δράση Focus CORPO 2022 της Αγοράς, η οποία υποστηρίζει νέους δημιουργούς που έχουν διακριθεί με μικρού μήκους ταινίες τους, κατά το πρώτο άλμα τους στη μεγάλου μήκους ταινία. Το σχέδιο αυτό του Θ. Νεοφώτιστου έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Βασικού Προγράμματός του. Παραγωγός είναι η Ιωάννα Μπολομύτη.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τις ταινίες αυτές και στην χώρα μας!