Το πάντα επίκαιρο έργο του Τζώρτζ Όργουελ για τη φθορά των ιδεών όταν αυτές γίνονται πράξη ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο. Η παράσταση «Η φάρμα των ζώων» ανοίγει τη φετινή θεατρική σεζόν στο Θέατρο Ρεξ στη σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη.

Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά ορισμένα ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα. Πόσο άραγε ισχύει αυτό και στους ανθρώπους;

Τα ζώα μιας φάρμας ξεσηκώνονται ενάντια στο σύστημα εξουσίας του ιδιοκτήτη της, του Κυρίου Τζόουνς, και επιβάλλουν μια αυτοδιαχειριστική διοίκηση με επικεφαλής τα γουρούνια, τα πιο έξυπνα ζώα της φάρμας. Πολύ γρήγορα, οι παλιοί καταπιεζόμενοι γίνονται οι νέοι δυνάστες υιοθετώντας όλες τις κατακριτέες μεθόδους του προηγούμενου καθεστώτος. Έτσι, η προεπαναστατική ουτοπία μετατρέπεται σε μια αβίωτη δυστοπία. 

Ο Τζωρτζ Όργουελ στο πιο γνωστό, ίσως, έργο του, τη «Φάρμα των ζώων», που εκδόθηκε στα 1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, μας καταθέτει μια  αλληγορία για τις συνέπειες μιας ελλιπούς πολιτικής επανάστασης και διερευνά πώς το όραμα για μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης εκτροχιάζεται και μετατρέπεται σε ένα εφιαλτικό απολυταρχικό καθεστώς που βλέπει παντού εχθρούς.

i-farma-ton-zoon-ethniko-1

Η «Φάρμα των ζώων», που πολλοί φορείς έχουν κατατάξει ανάμεσα στα 100 καλύτερα αγγλικά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα, έχει διασκευαστεί για τη σκηνή και τον κινηματογράφο πάρα πολλές φορές αποδεικνύοντας το διαρκές ενδιαφέρον του κοινού για τις ιδέες και τους δυστοπικούς κόσμους του Όργουελ, αλλά και τα διδάγματα της ιστορίας.

Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινάνε από 10 ευρώ. Οι παραστάσεις από Τετάρτη έως Σάββατο ξεκινάνε στις 21:00, ενώ τις Κυριακές η ώρα έναρξης των παραστάσεων είναι στις 19:30. Η διάρκεια της παράστασης είναι 1 ώρα και 50 λεπτά, και η ώρα προσέλευσης 45 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης. Εισιτήρια προπωλούνται από το ticketservices.gr, από το site του Εθνικού καθώς και από τα εκδοτήρια στην οδό Πανεπιστημίου 39.

Οι Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου λειτουργούν ως «αμιγείς» χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Η είσοδος των θεατών θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.