Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ιστορίας, την πρώτη και μοναδική πρωθυπουργό του Ισραήλ, την Golda Meir θα ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη η μοναδική Helen Mirren. Η Βρεττανή ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στην βιογραφική ταινία για τη ζωή και το έργο μιας εκ των ιδρυτών του Ισραηλινού κράτους, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός του σε μια ταραχώδη αλλά και αμφιλεγόμενη περίοδο της ιστορίας.

Ήταν τότε που το Ισραήλ, καταλαμβάνοντας το 75% των εδαφών του Παλαιστινιακού Κράτους άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για μια μακρά και αιματοβαμμένη περίοδο της ιστορίας στη Μέση Ανατολή, με τρομοκρατικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές σε μια από τις μελανές σελίδες της ιστορίας.

hellen-miller-golda

Με τίτλο «Golda» ο Nicholas Martin περιγράφει την πολιτική δράση της Meir σε μια ταινία που  διαδραματίζεται στη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973 όταν η Αίγυπτος, η Συρία και η Ιορδανία έκαναν μια απροειδοποίητη επίθεση στο Ισραήλ για να απαναδιεκδικήσουν τις περιοχές που έχασαν κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.

Το Golda χαρακτηρίζεται ως ένα θρίλερ που εξερευνά τις μεγάλες ευθύνες που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Meir ως πρωθυπουργός αλλά και τις αποφάσεις που πήρε ενώ παράλληλα έπρεπε να διαχειριστεί την κριτική των αντρών της κυβέρνησής της. Ήταν τότε που ο  Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ο ιδρυτής και πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, αποκάλεσε την Golda ως «ο μόνος άντρας στην κυβέρνηση».

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν πρόσφατα στο Λονδίνο και η παραγωγή κυκλοφόρησε την πρώτη φωτογραφία της ηθοποιού που είναι αγνώριστη στον νέο της ρόλο. Σίγουρα μια ταινία που αξίζει να παρακολουθήσεις!

hellen-miller-golda-3
Copyright: Jasper Wolf