Η Black Friday και η Cyber Monday που σιγά σιγά μπαίνει κι αυτή στην ζωή μας, δεν «κρύβουν» τελικά και τόσο μεγάλες ευκαιρίες. Αντίθετα, κρύβουν πολλές παγίδες και απάτες που εύκολα μπορεί ο καθένας να πέσει θύμα. 

Οι πιο συχνές απάτες είναι από e-shops που δεν υπάρχουν αλλά χρεώνουν την κάρτα σου, παραγγελίες που φτάνουν αλλά όχι με αυτό που παρήγγειλες, μηνύματα ότι φτάνει το δέμα σου και τελικά δεν το βλέπεις ποτέ έως και μηνύματα για αγορές που δεν έκανες ποτέ. 

Όμως υπάρχουν και οι απάτες της τιμής. Δηλαδή να βλέπεις εκπτώσεις μεγάλων και γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, οι οποίες όμως δεν είναι εκπτώσεις. Το πολυκατάστημα σ’ αυτές τις περιπτώσεις αύξησε τις τιμές του μερικές ημέρες πριν για να κάνει «εκπτώσεις» την black Friday που όμως δεν είναι εκπτώσεις. 

Βεβαιώσου ότι το e-shop υπάρχει 

Το πιο βασικό βήμα για να μην πέσεις θύμα εξαπάτησης είναι να βεβαιωθείς ότι το e-shop που θέλεις να αγοράσεις το αγαπημένο σου παπούτσι, ρούχο, ηλεκτρονική συσκευή ή οτιδήποτε επιθυμείς, υπάρχει πραγματικά. 

Όλα τα αξιόπιστα e-shops έχουν φυσική διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου εξυπηρέτησης πελατών και έναν ιστότοπο. 

Εάν δεις ότι το site είναι πρόχειρα φτιαγμένο με κακή ορθογραφία, περίεργη σχεδίαση και αργή φόρτωση καλύτερα να προσπεράσεις την super τιμή που σου πλασάρει, γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει. 

Προτίμησε να δώσεις την κάρτα σου μόνο σε ασφαλείς ιστότοπους με κρυπτογράφηση SSL, με διευθύνσεις URL που ξεκινούν με https (και όχι http) και φυσικά το εικονίδιο κλειδώματος στη γωνία πάνω αριστερά. 

Μήνυμα για ένα αντικείμενο που δεν παραγγείλατε ποτέ 

Εάν λάβεις κάποιο μήνυμα για αγορές που δεν έχεις κάνει είναι καλύτερο να το αγνοήσεις καθώς οι hacker καραδοκούν. Εάν απαντήσεις μπορεί να τους δώσεις πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία που δεν θέλεις. Το μήνυμα μπορεί να είναι ένα ηλεκτρονικό «ψάρεμα» με σκοπό να σε εξαπατήσει για να μπεις στο link.

Εικονική ιστοσελίδα αγορών 

Μια πολύ συχνή απάτη την Black Friday, είναι οι εικονικές ιστοσελίδες. 

Εσύ νομίζεις ότι είσαι στην νόμιμη σελίδα γνωστών καταστημάτων ενώ έχεις πληκτρολογήσει λάθος το όνομα του ιστότοπου που επιθυμείς. Αυτός είναι ένας τρόπος που επιτήδειοι σε οδηγούν σε εικονικές ιστοσελίδες με πολύ μικρές διαφορές στο URL με τις πραγματικές ιστοσελίδες. 

Εάν γίνει κάτι τέτοιο έχει χακαριστεί ο αριθμός της κάρτας σου οπότε καλό είναι να απευθυνθείς το συντομότερο στον Συνήγορο του Καταναλωτή ή στην αστυνομία στο τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος. 

Εκπτώσεις που δεν υπάρχουν

Όσο για τις τιμές, είναι καλό να κάνεις μια έρευνα αγοράς στα προϊόντα που θέλεις να αγοράσεις 2 με 3 βδομάδες πριν ξεκινήσουν οι «εκπτώσεις» της Black Friday για να είσαι σίγουρη ότι πραγματικά υπάρχουν εκπτώσεις και δεν αγοράζεις της αγαπημένη σου τσάντα πιο ακριβή από πριν… 

Γενικώς κάνε την έρευνα σου και πρόσεχε σε ποιους ιστότοπους βάζεις τα στοιχεία της κάρτας σου! Μην πιστεύεις ότι βλέπεις, γιατί οι κομπίνες καραδοκούν…