Πώς όριζαν το κάλλος οι αρχαίοι Έλληνες; Τι σημασία είχε το κάλλος στην ζωή τους; Μια ξεχωριστή έκθεση, με τίτλο «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά», παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης!

300 εμβληματικές αρχαιότητες από 52 Mουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους.

Η αρχαία ελληνική λέξη «Κάλλος» σημαίνει «ομορφιά» και συσχετίζεται τόσο με το γυναικείο όσο και με το ανδρικό φύλο. Ωστόσο, η έννοια του «Κάλλους» στην υπέρτατη διάστασή της, δεν είναι απλώς μια λέξη που σημαίνει μόνο «ομορφιά». Είναι ένα ιδεώδες που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα των επικών και λυρικών ποιητών και αποκρυσταλλώθηκε σταδιακά στα κείμενα των φιλοσόφων του 5ου/4ου αι. π.Χ. και εξής, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτό ως συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής. Σ’ αυτή τη διάσταση του «Κάλλους» επικεντρώνεται και η έκθεση αυτή, αναδεικνύοντας τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της «ομορφιάς» μέχρι και σήμερα.

Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο και συμπληρώνονται από ελάχιστα έργα των ρωμαϊκών χρόνων, σε περιπτώσεις όπου πρωτότυπα έργα των προηγούμενων περιόδων έχουν σωθεί μόνο σε αντίγραφα.  

Το κάλλος στην έκθεση αυτή αποτυπώνεται μέσα από έναν τεράστιο πλούτο και  ποικιλία αρχαιοτήτων όπως αγάλματα, αγγεία, όστρακα κάτοπτρα, κοσμήματα, αρωματοδόχα ληκύθια, χρηστικά είδη καλλωπισμού, πήλινα, λίθινα, μετάλλινα έργα και τερακότες διαφόρων περιόδων, κυρίως αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά, ειδώλια, εργαλεία κόμμωσης, όπως σιδερένια ψαλίδια, χτενάκια κ.ά.

Η έκθεση χωρίζεται σε 6 ενότητες, το αρχαίο και κλασσικό κάλλος, το «θεϊκό» κάλλος, το κάλλος των θνητών, «οι καλοί και οι καλές» της αρχαιότητας, το αθλητικό κάλλος και τέλος το ηρωικό κάλλος. Μέσα από την περιήγηση αυτή οι θεατές θα γνωρίσουν περισσότερα πράγματα για την ομορφιά και τη σημασία του κάλλους στην αρχαιότητα.

Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2021. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της L’Oréal. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινάνε από 13 ευρώ και η προπώληση εισιτηρίων γίνεται μέσω του viva.gr.

Credits φωτογραφιών: Πάρις Ταβιτιάν – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης