«Πόσο λάθος είναι για μια γυναίκα να περιμένει έναν άντρα να φτιάξει τον κόσμο που θέλει, αντί να τον δημιουργήσει μόνη της» είπε κάποτε η Γαλλίδα συγγραφέας Anais Nin.
Όμως ο κόσμος αυτός δημιουργείται μέσα από θέσεις εξουσίας, τις οποίες πρέπει να διεκδικήσουμε σθεναρά για να μας δοθούν.

Ο Joe Biden αποφάσισε να κάνει «ποδαρικό» στο Λευκό Οίκο σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην Αμερικανική ιστορία. Είναι ο πρώτος πρόεδρος που εμπιστεύεται θέσεις κλειδιά στην κυβέρνησή του σε περισσότερες γυναίκες, Aφροαμερικανούς και Λατίνους όσο κανένας άλλος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, που διεκδικεί την παραμονή της στις δημοκρατικές.

Η εκλογή του άλλωστε, έχει ακριβώς αυτό το στόχο, να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Αμερική, του Black Lives Matter, της ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας κατά Αφροαμερικανών, του διχασμού, της ανεξέλεγκτης ακροδεξιάς και της πολιτικής απομόνωσης.
Ο Biden δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει την Αμερικανική πολιτική από εκεί που την άφησε ο Barack Obama, διαγράφοντας τα 4 τελευταία χρόνια. Έφερε πίσω στην κυβέρνηση και το Λευκό Οίκο πολλά από τα στελέχη που είχε εμπιστευτεί ο Obama, όπως η Ελληνοαμερικανίδα Jen Psaki, εναποθέτοντας σε γυναικεία χέρια ολόκληρο το επικοινωνιακό τμήμα του Λευκού Οίκου και τη θέση του επικεφαλής Εθνικής Ασφαλείας.

Μετά την Kamala Harris, άλλες δύο ισχυρές γυναίκες, είναι για πρώτη φορά στη Αμερικανική ιστορία υπουργός Οικονομίας και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ενώ 11 από τα μέλη της κυβέρνησης είναι Αφροαμερικανοί, Λατίνοι και ιθαγενείς, 10 γυναίκες ενώ οι λευκοί άνδρες είναι μόλις 9. Είναι η πρώτη φορά στην Αμερικανική ιστορία που οι γυναίκες είναι τόσες όσοι και οι άνδρες.

Και μπορεί οι γυναίκες να έχουμε κατακτήσει νομικά το δικαίωμα στην ισότητα δεν έχουμε ακόμη ίση πολιτική δύναμη και επιρροή.
Στην ιστορία της Αμερικής (και δυστυχώς των περισσοτέρων χωρών) οι γυναίκες έχουμε εκπροσωπηθεί λιγότερο απ’ ότι οι άνδρες μέσα από υπουργικές, δικαστικές και εκτελεστικές θέσεις που συνήθως βρίσκονται πιο κοντά στον πρόεδρο. Υπάρχουν ακόμη ισχυρά ανδρικά κάστρα στην εξουσία που παραμένουν απόρθητα όπως το υπουργείο Άμυνας, καθώς οι γυναίκες θεωρούμαστε λιγότερο πολεμοχαρείς από τους άνδρες και δεν «ταιριάζουμε» στην ιδιοσυγκρασία της θέσεις.

Αντίθετα οι γυναίκες έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητά μας σε υψηλόβαθμες θέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος. Η επιλογή της άλλοτε ισχυρής κυρίας της Ομοσπονδιακής Αμερικανικής Τράπεζας (Fed) Janet Yellen για τη θέση της υπουργού Οικονομίας αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Άλλες δύο γυναίκες συμπληρώνουν το οικονομικό επιτελείο, η Neera Tanden διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού και η Cecilia Rouse στην ηγεσία του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων.

Μετά την Ελληνικοαμερικανίδα Jen Psaki ως εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, η Kate Bedingfield ορίστηκε διευθύντρια επικοινωνίας, ενώ εκπρόσωπος Τύπου της Κamala Harris θα είναι η Symone Sanders.
Και η γυναικεία παρουσία συμπληρώνεται με την διευθύντρια επικοινωνίας της Πρώτης Κυρίας, την Elizabeth Alexander, την Karine Jean Pierre και Ashley Etienne που αναλαμβάνουν αντίστοιχα τις θέσεις της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου και την Pili Tobar, αναλαμβάνει τη θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου και ακολουθούν όλες οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Αν ως γυναίκες θέλουμε να φτιάξουμε τον κόσμο που επιθυμούμε, πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε. Να ακολουθήσουμε τα βήματα γυναικών που τολμούν να διεκδικούν, να ονειρεύονται και να πραγματοποιούν τους στόχους τους. Και κυρίως, να εμφυσήσουμε αυτή τη δύναμη στις κόρες μας γιατί όπως είπε κάποτε ο Mahatma Gandi «γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο».