Δεν πάνε πολλά χρόνια που η «παρενόχληση» στην εργασία ήταν για πολλούς ένα παιχνίδι. Ευτυχώς, με τα χρόνια αυτή η διαστρεβλωμένη αντίληψη άρχισε να γίνεται κατακριτέα κάνοντας σαφές σε όλους ότι «η άσκηση εξουσίας μέσα στην εργασία για ιδίων όφελος δεν είναι… παιχνίδι!»

Πόσο μάλλον, όταν η παρενόχληση περνά την κόκκινη γραμμή και γίνεται σεξουαλική, την οποία έχει βιώσει το 85% των Ελληνίδων σε χώρο εργασίας σύμφωνα με έκθεση της Action Aid το Νοέμβριο του 2020.

Το Women On Top, πραγματοποιεί τη διαδικτυακή εκδήλωση «Safe at Work» την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 στις 18:30, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund και αποτελεί συνέχεια της πανελλαδικής έρευνας της Action Aid.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους, γυναίκες και άνδρες, γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο το ένα φύλλο. Αν και συνήθως θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι γυναίκες, υπάρχουν και άνδρες που έχουν βιώσει κάτι ανάλογο.

Η ρίζα του κακού όμως, είναι πολύ πιο βαθιά και σχετίζεται με το πως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, για το εάν θα πρέπει να ανέχονται, να δικαιολογούν και να μην αντιδρούν σε τέτοιες συμπεριφορές. Αλλά και να μην επιβάλλουν άλλους σε αυτές τις συμπεριφορές.

Εντυπωσιακό στην έρευνα της Action Aid είναι η διαπίστωση ότι στο 50% των περιπτώσεων αυτουργός ήταν κάποιος συνάδελφος ενώ 1 στις 4 γυναίκες αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν πελάτης και 1 στις 5 φορές ήταν ο διευθυντής ή ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης υιοθετείται μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος που κινείται σε πέντε άξονες:

  • Τη νομική συμβουλευτική και εκπροσώπηση των θυμάτων/επιζήσαντων.
  • Τη διαμόρφωση και ενίσχυση του νομικού πλαισίου στη χώρα.
  • Τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και την εκπαίδευση των στελεχών του ανθρώπινου δυναμικού και εργαζομένων σε όλο το φάσμα του εργατικού δυναμικού, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
  • Την έρευνα και καταγραφή των αντιλήψεων των ανδρών σε σχέση με τη σεξουαλική παρενόχληση.
  • Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

Στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετέχουν οι:

  • Μάττα Σαμίου, Υπεύθυνη Θεμάτων Ισότητας Φύλων, ActionAid.
  • Μαρία Στρατηγάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  • Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια Women on Top.
  • Μαρία Κολοκυθά, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού INTERSPORT Ελλάδας και Κύπρου & Αντιπρόεδρος ΣΔΑΔΕ.
  • Αναστασία Καραγιάννη, Υποψήφια Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, Συνιδρύτρια της DATAWO.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια Women On Top και χαιρετισμός θα απευθύνει η Διαχειρίστρια Προγραμμάτων Active Citizens Fund, Κατερίνα Γούλα.

Δήλωσε κι εσύ τη συμμετοχή σου!